45 spôsobov, ako ušetriť peniaze pri nákupe potravín

P452d80cc_piggyčlánok písal Američan, ale myslíme, že jeho rady sú bez problémov aplikovateľné aj pre nás.

Je ťažké povedať, čo človeka nahnevá viac – 4 doláre za liter benzínu či 4 doláre za liter mlieka, no bez ohľadu na to, čo vás osobne najviac trápi, jedna vec je istá – jedného dňa budeme s nostalgiou spomínať na staré zlaté časy, kedy mlieko či benzín stáli 4 doláre.
Týmto som chcel povedať, že môžeme počítať s tým, že ceny budú neustále rásť. Dokonca aj keď občas poklesnú, ako napr. v tejto dobe, viete, že to nie je nadlho.
Predpokladám, že je to iba časť rytmu moderného života, no nemusíme ho mať radi, a nemusíme sa nechať unášať každým inflačným vánkom, ktorý k nám zavanie. Ako u väčšiny ostatných vecí, existujú spôsoby, ako pri nákupe potravín kupovať lacnejšie a lepšie.
Tuná je 45 spôsobov, ako získať viac potravín za menej peňazí:

1. V prvom rade, sledujte svoje výdaje. Nemôžete ušetriť, ak neviete, koľko utrácate. Udržujte si zoznam všetkých vecí, čo kupujete. Ako náhle máte predstavu o tom, čo každý mesiac alebo každý týždeň utrácate, môžete si začať zostavovať rozpočet a stanovovať ciele.

2. Pestujte vlastné potraviny. Toto je zrejme spôsob, ako dosiahnuť najväčšie úspory. Tohto roku si urobte záhradku. Na budúci rok záhradku zväčšite. Ak vlastníte mrazničku a viete ako potraviny konzervovať a uchovávať, môžete svojmu miestnemu predajcovi potravín urobiť väčšiu škodu, než akýmkoľvek iným spôsobom. Nielen to, ale zdravšie potraviny nekúpite a nikdy nebudete mať väčšiu radosť, ako z jedla, ktoré si sami vyprodukujete.

3. Varte. Bez debaty – dokážete variť lacnejšie, než ako by ste mali niekoho najať, aby varil za vás. Nechcem týmto povedať, že by ste v živote nemali ísť do reštaurácie alebo si objednať pizzu, keď máte chuť oslavovať alebo si len dať pauzu, no ak vám ide o šetrenie peňazí, musíte byť tým, kto vaše jedlá pripravuje.

4. Jedzte menej. Nie, vážne. Môžete úprimne povedať, že by ste neboli zdravší a necítili sa lepšie, ak by ste nejaké to kilo zhodili? Nevyhýbajte sa jedlám, výživu potrebujete, ale snažte sa po večeri kuchyňu zamknúť a odomknúť ju na raňajky. Stručne povedané: vyhýbajte sa rýchlemu občerstveniu.

5. Využívajte diskontné predajne. Najlepšie také, ktoré nakupujú prebytky od väčších reťazcov. Každoročne pri nákupoch v miestnych diskontných potravinách ušetríme malý majetok. A to nielen v peniazoch, ale naša strava je oveľa pestrejšia, než zvykla byť predtým, pretože diskontné predajne predávajú množstvo nezvyčajných tovarov, ktoré sa v stredozemí USA nemusia veľmi dobre predávať. Vždy napríklad máme hojnosť fantastických zahraničných syrov – Brie, Camembert, Gouda, na čo si len spomeniete. Tieto zrejme typického obyvateľa z Ozarks či typického Američana neoslovujú, no my ich milujeme a stoja nás menej než stojí Velveeta (druh amerického syra – pozn. prekl.).

6. Nakupujte vo veľkom. Ako pri väčšine ostatných vecí, čím viac nakupujete, tým lacnejšie to je. Olia nedávno domov priniesla 40-librové balenie zelených banánov z diskontných potravín, za ktoré zaplatila celkom $6.50. To je 16.25 centov za libru oproti 60-90 centom za libru v bežných obchodoch. Samozrejme, neušetríte, ak vám ovocie zhnije v chladničke, ale ja mám radšej banány trošku zelenšie, Olia ich má rada prezreté, a keď máme, čo sme chceli, vie z nich spraviť mnoho bochníkov chutného banánového chleba.

7. Varte na celý týždeň, alebo mesiac. Ak navaríte veľké várky obľúbených jedál a uchováte ich v jednotlivých porciách v mrazáku či chladničke, nielenže ušetríte nakupovaním surovín vo veľkom, ale taktiež ušetríte čas. Skúste navariť plný hrniec polievky alebo prívarku a zmraziť, čo nezjete. Získate rýchle, chutné jedlo ktoré si dokáže pripraviť aj ten najväčší rodinný lenivec.

8. Recyklujte staré jedlá, tzn. zvyšky. Neschovávajte ich, spravte z nich jedlo. Pondelňajšie casserole a utorňajšia pečienka môžu byť surovinami pre stredajší prívarok s trochou korenia. Podobne veľký kus mäsa môže vydržať oveľa dlhšie, ako i byť oveľa chutnejším a zdravším, ako ho použijete v niekoľkých odlišných jedlách s mnohými inými prísadami. Len zriedka jeme samotné veľké plátky mäsa, často máme mäso v podobe rizota či v šalátoch.

9. Jedlo nevyhadzujte. Schovajte masť zo slaniny, kosti z kurčaťa, a použite ich k vývaru trebárs fazuľovej polievky. Ak na to nemáte po večeri čas, nechajte ich v plastovom vrecku zmraziť v mrazničke. Uchovávajte všetko, čo podľa vás môžete použiť, a nezabúdajte na domáce zvieratá a kompost.

10. Udržujte si priebežný zoznam potravín. Keď sa vám niečo minie, pridajte si to do zoznamu. Čím lepšie zásobená vaša komora, tým lepšie sa budete stravovať a menej utrácať. Vždy si so sebou na nákupy berte tento zoznam, a kupujte iba to, čo je v ňom. Ak niečo v zozname nie je, tak to zrejme nepotrebujete.

11. Pozor na impulzívne nakupovanie. Toto je kliatba všetkých nádejných šetrných kupujúcich, a preto to nerobte. Ak nejaký tovar skutočne potrebujete, mal by sa objaviť na vašom zozname pre budúco týždňový nákup.

12. Menej návštev obchodu. Čím častejšie sa vyberáte nakupovať, tým väčšia pravdepodobnosť väčšieho utrácania. Približne polovica všetkých kupujúcich potraviny chodí do obchodu 3-4krát do týždňa. To sa pravdepodobne menej týka farmárov, ktorí trávia v meste menej času, no princíp stále platí. Skúste obmedziť váš nákupný výjazd na jeden týždenne. Ak to funguje, raz za dva týždne, či dokonca raz mesačne. Cieľom je sústredenie sa na nákup položiek vo väčších množstvách s väčšou starostlivosťou.

13. Skúmajte: Pýtajte sa. Aký je rozdiel medzi vreckom sušených fazúľ za $.89 a plechovkou fazúľ s cenou $.99? Len desať centov? Nie. Vrecko obsahuje 7 pohárov varených fazúľ, $.13 za jeden pohár. Plechovka obsahuje 1 1/2 pohárov varených fazúľ, $.66 za pohár. Konzervované fazule – aj keď nie veľmi drahé – sú 5krát drahšie než fazule sušené.

14. Vezmite si kalkulačku. Mnoho obchodov už uvádza jednotkovú cenu tovarov (na Slovensku je to dané zákonom – pozn. prekl.), no mnohé obchody to neuvádzajú. Rovnako tak, ak skutočne nad svojim nákupom premýšľate, pravdepodobne pomoc pri premávaní sa medzi regálmi uvítate.

15. Len potraviny, prosím. Papierenské tovary, čistiace prostriedky a kozmetika bude pravdepodobne lacnejšia vo veľkých nákupných centrách ako sú Target či Wal-Mart. To vám taktiež pomôže sledovať vaše výdaje za potraviny osobitne od ostatných výdajov.

16. Vyhýbajte sa spracovaným jedlám. Budete bohatší a zdravší, ak nakupujete základné komodity, ktoré majú v zozname prísad iba jednu položku – položky ako zemiaky, fazule, jablká. Nielenže sa vyhnete množstvu chemikálií konzervantov, ušetríte taktiež množstvo peňazí. Akurát si pamätajte – ak to má obchodnú značku (trademark) alebo logo, platíte viac a na oplátku pravdepodobne svoje zdravie podkopávate.

17. Krájajte si potraviny sami. Zákaznícke prieskumy zistili, že 2 libry nekrájanej mrkvy stoja $1.29, v porovnaní s cenou $7.16 za rovnaký objem mrkvy krájanej. Vyhýbajte sa taktiež baleniam “zeleninovej zmesi”..

18. Nekupujte vodu. Každý vie, že balená voda je drahá, no oveľa menej ľudí vie, že môže byť horšia, či prinajmenšom nie lepšia, ako voda z domáceho vodovodu. Ak máte vlastnú studňu, je veľmi pravdepodobné, že máte lepšiu, čistejšiu vodu než balenia od Coca-Cola a Pepsico. Ak používate mestskú vodu, môže byť pravdepodobne rovnako dobrá. Možno budete chcieť investovať do vodného filtračného systému.

19. Nekupujte ani maskovanú vodu. Keď sme boli deti, Kool-Aid bol len v prášku. Stačilo nasypať do pohára, pridať vodu a stálo vás to menej než limonáda v obchode. Prečo teda kupovať limonádu vo fľaši? To je dobrý príklad, no existujú mnohé ďalšie spôsoby, ako platiť len za vodu, ako napr. balenia ovocného džúsu, vývary či polievky v konzervách, konzervované varené fazule, nízkotučné kokosové mlieko, jablková zmes, dokonca i kurčatá a bravčovina napustená vodou a slanou “príchuťou”.

20. Nekupujte značkovú soľ. Špeciálne koreninové zmesi zvyčajne z 90 percent tvorí soľ. Môžete si kúpiť obyčajné rastliny a korenie a spraviť si doma vlastné korenie.

21. NEPOUŽÍVAJTE kupóny. Videli ste už zľavový kupón na banány? Jablká?? Kupóny môžu ponúkať zjavné zľavy, ale zvyčajne sú aplikovateľné na spracované potraviny, ktoré vás nakoniec stoja viac.

22. Používajte kupóny. Dobre, nikto nie je dokonalý. Niekedy chcete kúpiť veci, hoci nie sú veľmi nutné. Ak je to tak, zľavový kupón sa hodí, nie je o čom rozmýšľať.

23. Používajte klubovú kartu obchodu. Tieto vernostné karty umožňujú zákazníkom získať extra zľavy na tovary bez vystrihovania kupónov. Ak obchod, ktorý – hoci aj nepravidelne – nakupujete, takúto vernostnú kartu ponúka, mali by ste ju vlastniť.

24. Buďte otvorení k vlastným značkám obchodu. Väčšinou, no nie vždy, sú tovary vlastnej značky obchodu rovnakej kvality, než značkové tovary. Niekedy ide o to isté. Nie je to však pravidlom, treba vyskúšať a zistiť (dobrým príkladom je napr. toaletný papier v Tesco Stores, ktorý vyrába Zewa, pričom rovnaký produkt pod značkou Tesco je oveľa lacnejší než vlastný produkt zmienej spoločnosti – pozn. prekl.)

25. Reklamujte. Niekedy sa to stane. Niečo, čo ste kúpili, je zlé – nahnité, pomliaždené, zlomené či inak znehodnotené. Nebojte sa to priniesť späť. Potraviny sú jednoducho príliš drahé na to, aby ste NEDOSTALI to, za čo platíte. Žiadajte späť peniaze alebo výmenu tovaru. Väčšina obchodov rada vyhovie.

26. Nakupujte vo viacerých obchodoch. Zistíte, že ak vo vašej oblasti poznáte niekoľko odlišných predajní potravín, zvyčajne pri niektorých položkách dokážete ušetriť viac, než iní, a nie je to len otázka lepších cien v tom ktorom obchode. Zistili sme, že jeden miestny obchod má vždy najlepšie ceny mäsa, hoci nikdy nie najlepšie ceny ovocia.

27. Kupujte balené ovocie a zeleninu. Sieťky s cibuľou, zemiakmi, jablkami či pomarančmi sú zvyčajne oveľa lacnejšie než predávané na kusy, aj keď tie môžu byť väčšie a diskutabilne atraktívnejšie. Ak ich môžete spotrebovať predtým, než zhnijú, samozrejme.

28. Nekupujte nič v individuálnom balení. Toto sa zdá byť tak jasné, až to takmer ani nechcem spomenúť. Ak kupujete niečo v jednotlivo balenom, porciovanom balení, či už ide o zemiakové lupienky, zákusky, oriešky, čokoľvek, stačí len porovnať tieto ceny s cenou nákupu väčšieho balenia, aby ste videli vážnu chybu v doterajších nákupoch.

29. Buďte otvorení voči novým kuchárskym predstavám. V typickej americkej diéte a libra mäsa delí na 4 ľudí, pretože mäso je americkým luxusom – no v latinskomaermickom alebo orientálnom varení, libra mäsa nasýti 8-10 ľudí. Predovšetkým orientálna kuchyňa využíva mäso ako doplnok, a myslím, že objavíte, tak ako my, že sa budete cítiť lepšie po jedle, ktoré dáva značný dôraz na použitie rastlinnej zložky dochutenej malými kúskami mäsa, v protiklade k tanieru s obrovským steakom. Opäť – okrem šetrenia peňazí šetríte i svoje zdravie.

30. Snažte sa vyrábať svoje základné potraviny. Konzumujete veľa chleba? Ak áno, domáca pekáreň sa určite vyplatí. Určite si, ktoré položky vaša rodina spotrebúva v najväčšej miere a skúste zistiť, či váš nákup základných položiek nemožno zredukovať. K zváženiu sa núka množstvo zmrzliny, jogurtu či kefíru. Nezabúdajte na zemiakové lupienky, ktoré môžu tvoriť veľkú časť vášho potravinového rozpočtu. Popkorn sa dá vyrábať lacno a vo veľkom množstve a dá sa ochutiť množstvom prísad.

31. Poznajte dobrú ponuku. Samozrejme, pravdepodobne si nemôžete pamätať cenu všetkého, ale väčšina ľudí nakupuje po celý čas takmer rovnaké tovary, tak si dajte za cieľ všímať si a pamätať, čo platíte. Týmto spôsobom budete vedieť čo a ako, keď uvidíte rovnaký tovar niekde inde za nižšiu cenu. Môže sa to zdať nudné, ale v skutočnosti je objavenie novej zľavy vcelku zábavné.

32. Tovar vždy vážte. Nesnažte sa odhadovať, koľko húb je tak do kila. Než ich dáte do nákupného košíka, všetko odvážte.

33. Vyhýbajte sa bohato vystaveným promóciám. Syr je takmer vždy lacnejší v oddelení čerstvých potravín než u mučivých výstaviek syrových bochníkov. Nenechajte sa zlákať marketingom.

34. Kupujte porciované mäso v oddelení s čerstvým mäsom. Pred pripravené, zabalené porciované mäso je zvyčajne drahšie, všeobecne oveľa drahšie, plus pri kupovaní v celku vyhadzujete menej plastových obalov, a porcie si môžete nakrájať doma sami.

35. Kupujte mrazené výrobky. Čerstvé výrobky priťahujú, no položky ako brokolica, zelené papričky a jahody sú oveľa lacnejšie v mrazenom stave. Väčšina mrazených výrobkov má stále rovnaký zdravotný úžitok. Ak to nemôžete zohnať čerstvé na trhu, radšej mnohé položky kúpte zmrazené.

36. Sledujte pokladňu. Odhaduje sa, že chyby pri skenovaní tovarových položiek predstavujú ročne cca 2.5 miliardy dolárov. To je veľa peňazí nechaných pri pokladni. Supermarkety často uvádzajú ceny tovarov, ktoré nie sú totožné s cenami pri pokladni. Rovnako tak môžu chyby urobiť pokladníci. Pozorne si preto pozrite váš pokladničný blok.

37. Deti nechajte doma. Aj keď ich vezmete so sebou, vždy môžete ľahko nájsť niečo, čo vaše deti poteší viac, než nasledovať vás v obchode, snažiac sa nájsť nejakú novú sladkú katastrofu. Nielenže škatuľa nejakých cukríkov stojí 5 dolárov, ale nejakým spôsobom “zistia”, že cukríky sú jedlom. A to nie je dobré pre ich zdravie, pre ich zuby a nie je to zdravé pre váš rozpočet. Detí sú iba ľudia, a tak samozrejme chcú vybrať nejaké položky do nákupu, pričom ešte nemajú vyvinutý prirodzený odpor voči reklamám ako máte vy. Nechajte ich na ihrisku, alebo trebárs v knižnici. Úprimne, najlepšie je nechať doma všetkých. Čím viac ľudí s vami nakupuje, tým viac peňazí pravdepodobne miniete.

38. Navštevujte farmárske trhy. Nielenže ušetríte, ale získate čerstvejšie potraviny a podporíte vašu miestnu ekonomiku. Nakupovanie priamo od pestovateľov je taktiež dobrým spôsobom na získavanie potravín pre skladovanie, ktoré by ste inak sami nevypestovali.

39. Pripravte si desiatu. Chystáte sa na výlet, alebo pracujete mimo domova? Skúste si vziať jedlo so sebou namiesto zastávky v reštaurácii či obchode. Zase rak budete jesť lepšie jedlo za menej peňazí.

40. Vlastnite mraziaci box alebo extra chladničku. Je to veľký výdaj, ktorý si možno nebudete môcť hneď dovoliť, ale za tie peniaze to stojí. Zohnať použitú mrazničku môže byť obtiažne, možno budete nútení kúpiť novú. Rovnako nápomocná, a pravdepodobne menej nákladná ako mraznička, je ďalšia chladnička. Od sťahujúcich sa príbuzných sme “zdedili” dve extra chladničky. Keďže dnes má takmer každý chladničku, použitých je dosť dostupných, a tieto naozaj vaše zásobovacie možnosti rozširujú.

41. Zásobovanie po Dni vďakyvzdania. Z hľadiska úspor pri nákupe potravín sú najlepšími mesiacmi november a december. V týchto mesiacoch sa vydáva oveľa viac kupónov, než v inom ročnom období. Deň po Vďakyvzdaní obchody prakticky moriaky dávajú zdarma – ak im nejaké zostanú. A vtedy príde vhod mraznička alebo extra chladnička. Po Vďakyvzdaní a Vianociach natrafíte na niektoré parádne výpredaje, a to je čas na nákupy vo veľkom.

42. Nakupujte vo veľkých obchodoch. Nemusí to byť vždy dobrá rada, ale čím väčší obchod , tým väčší obrat a tak si môžu dovoliť lepšie ceny než menšie predajne. Ale pozor – väčšie predajne majú taktiež prepracovanejšie techniky k tomu, aby ste utrácali viac.

43. Poznajte svojho nepriateľa. Moderné supermarkety, a vlastne všetky obchody, sú od jedného konca po druhý navrhnuté tak, aby vás nútili utrácať. Nič nie je ponechané na náhodu. Obľúbené položky, ako je napr. mlieko, sú umiestnené v zadných častiach obchodu, lacnejšie položky v spodných regáloch a vrchných regáloch, najziskovejšie/najdrahšie položky sú v úrovni očí. Väčšina obchodov inzeruje “akčné položky”, extrémne lacné základné tovary, aby vás dostali do obchodu v nádeji, že svoj košík naplníte položkami s bežnou cenou. Očakávajte taktiež tónované svetlá nad mäsom a mäsovými výrobkami, automatickými rozprašovačmi a ústnymi vodami. Pamätajte taktiež na to, že základné potraviny sú zvyčajne umiestnené pri vonkajších múroch, opracované potraviny vo vnútorných uličkách.

44. Najprv sa najedzte, potom sa vyberte na nákupy. Nikdy, nikdy, nikdy nechoďte do obchodu s potravinami hladní alebo unavení.

45. Vyhýbajte sa tovaru predávanému pri pokladni. Obchody majú pri pokladniach zákusky, nápoje a ďalšie tovary, ktoré sú zvyčajne oveľa drahšie. Kľud, za chvíľku ste doma.

9 odpovedí

  1. výborný článok, doteraz som sa stretol s radami na šetrenie typu, nekupujte žraločie plutvy, lacnejšie vás výjde kaviár. niektoré rady sám už dlhšie praktizujem, ale sú tam aj poučné novosti. z článkov na túto tému je tento reálny.

  2. Ten 44. bod poznam dost dobre :D Par krat som to spravil a nakupil co som ani nechcel.Potom som to ani nezjedol vsetko…

  3. Ja zasa poznam velmi dobre bod 43 … castokrat necham celu vyplatu v supermarkete a nakupim vsetko co nepotrebujem :(

  4. Veľa poučných vecí :)

  5. Odporúčanie č. 46 – nedávajte tringelty – jednak z dôvodu, že ročne tým môžte ušetriť veľa peňazí a jednak, že v niektorých firmách tringelty neostávajú ľuďom, ktorým ich dávate napr. v hypermaketoch alebo u mcdonalda tringelty ostávajú firme

  6. Poučné …

  7. mám ešte lepšiu radu -najlacnejšia strava….. staňte sa vitariánmi a nevarte vôbec….. jedzte len živé a surové potraviny – ovocie, zeleninu, semiačka, orechy, klíčky, za studena lisované oleje – stoja zlomok toho čo spracované mrtve potraviny….. budete zdraví a budete žiť 120 rokov….. prečítajte si knihu od Dr. R. Younga pH Zázrak….. odkedy to dodržiavam cítim sa skvele – strava na jeden deň napr.: ráno – liter teplej vody s 1 citronom; raňajky pomaranč, jablko, banán pokrájané na kúsky, desiata ovocie podľa sezóny, obed zeleninový šalát posypaný semiačkami tekvice, sezamu alebo ľanu, s olivovým olejom a himalájskou soľou, olovrant ovocie, večera avokádo s cesnakom, zeleninový šalát alebo gazpačo…. mne na obed stačia tri mrkvy…. na večeru jedna cukina….
    organizmus zvládne vyčistiť 1/4 varenej stravy ale minimum 3/4 majú byť surové…. ak je varenej stravy viac začnú choroby lebo telo sa zašpiní…. keď sú potraviny plné minerálnych látok a vitamínov netreba veľa jesť…. veľký hlad príde po mrtvych potravinách ktoré nenasýtia potreby organizmu
    dobrú chuť a hlavne veľa zdravia

  8. užitočné informácie, každý si vyberie niečo pre seba, ďakujem

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s

Sleduj

Prijímaj upozornenia na nové články na tvoj email.

%d bloggers like this: