Dali by ste si zmrzlinu?

V dávnych časoch, kedy sa zmrzlina vyrábala z vajec, mlieka a cukru, s námahou v starej domácej mrazničke, zmrzlina bola iba príležitostnou rodinnou pochúťkou, ktorá veľmi neškodila. Dnes, v tomto veku masovej a syntetickej výroby, je to úplne o čomsi inom. Dnes možno podávate svojej rodine jedy!

DIERHYGLYKOL: Lacná chemikália používaná ako emulgátor namiesto vajec je tou istou chemikáliou, ktorá sa používa pri výrobe nemrznúcich zmesí a odstraňovačov starých náterov.

PIPERONAL: Používaný namiesto vanilky. Táto chemikália sa používa na zabíjanie vší.

ALDEHYD C-17: Používaný ako ochucovač čerešňovej zmrzliny. Horľavá kvapalina, používaná taktiež v aminobenzénových (anilínových) farbách, plastoch a v gume.

ETYL ACETAT: Používaný na ochutenie ananásovej zmrzliny – a ako čistič kože a textílií, jeho výpary spôsobujú chronické poškodenie pečene a srdca.

BUTYRALDEHYD: Používaný v orieškovej zmrzline. Jedna zo surovín na výrobu lepidiel.

AMYLAKTÁT: používaný pre ochutenie banánovej zmrzliny. Taktiež používaný ako riedidlo olejových farieb.

BENZYL ACETÁT: Používaný na ochutenie jahodovej zmrzliny. Dusičnanové rozpúšťadlo

Aj Vám prešla chuť? Nemusí. Ja osobne mám odskúšané dva recepty na domácu zmrzlinu a musím povedať, že je oveľa lepšia ako väčšina kupovaných. Receptov je všade kopec, ale tieto mám nie len odskúšané ale hlavne sú veľmi jednoduché a zvládne ich naozaj každý.

Smotanová: Vyšľaháte šľahačku, potom do nej vmiešate surové vajíčko, cukor podľa potreby chuťových pohárikov a vanilkový cukor, nalejeme do misiek a dáte zamraziť. Ak máte chuť na inú ako vanilkovú stačí pridať kakao alebo džem či rozmixované ovocie. Pre pamätníkov ako ja táto zmrzlina silne pripomína starú Polárku.

Ovocná, mrazená dreň: vezmete ovocie podľa chuti a rozmixujete. Podľa druhu ovocia a potreby pridáte trochu cukru, do mnohých ovocí ani netreba nalejeme do misiek a dáte zamraziť. Pokiaľ nemáte mixér stačí ovocie aj popučiť vidličkou. Budú tam väčšie kúsky ale to na chuti neuberie. Dajú sa samozrejme vyrobiť aj nanuky. Stačí klasická drevená špajdľa, aj keď lepšia je pevnejšia palička a napríklad kelímok z jogurtu. Pred vložením do mrazničky zastrčíme paličku do zmesi a po zmrazení vytiahneme z kelímku hotový nanuk.

Zmrzlinu môžete posypať orieškami, poliať čokoládou … fantázii a chuti sa medze nekladú.

A potom už len mlsať.

12 odpovedí

  1. Ja ju uz nezerem vyse 3 roky.

  2. tak ja zmrzlinu jem ale moc si jej neuzijem … vzdy sa o nu podelim zo psom … :-)) …. robievam tie domace co som dala recept …. a uz asi ani ine jest nebudem

  3. Dobré recepty … Pre tých čo nestíhajú – v Bille majú Ruskú zmrzlinu clever a tá neobsahuje tuším žiadne svinstvá . Treba si vždy prečítať zloženie výrobku a hlasovať nákupom , čiže bojkotovať chemické srajdy … Trh totiž reaguje na požiadavky zákazníkov a keď to ľudia budú kupovať , kľudne vám do malinovky pridajú aj benzín … Treba žiadať kvalitu a nie pestré farby a výrazné chemické príchute .

  4. Jaro: No ved jasne … preco je taky napadny narast rakoviny traviaceho traktu v konzumnych spolocnostiach na celom svete … ty si pre nich len cislo, odberatel ich hlupych vyrobkov.

  5. narast rakoviny traviaceho traktu vznika najcastejsie u ludi stravujucich sa vo fastfoodoch a zavisi aj od toho ake maso z akeho chovu jete…kura ktore ti vyrasie za 5 dni ti neda ziadnu vyzivovu hodnotu, akurat same chemikalie…ale to je vlastne aj tak kazdemu jedno

  6. Vsak staci sa pozriet ako niektore zvierat avyrastaju a v akych podmienkach a prejde te chut jest ich maso. A zas maso z bio chovu je niekolkokrat drahsie.

  7. toto je podstatne ze niekolkokrat drahsie …. ja si myslim … ze vacsina z nas by si radsej kupila zdrave jedlo alebo aj trebarz sami dopestovali …. ale presne ta cena je nieco, co si nemoze vacsina ludi dovolit …. ak zarobis minimalnu mzdu a si rad ked sa postaras o rodinu a deti za tie najlacenjsie potraviny z nejakeho hypermarketu …. alebo si dochodca co je rad ze ma aspon na jablko tyzdenne tak tazko namudrujes nad chemikaliami

  8. Ja verím tomu , že sa dá stravovať lacno aj zdravo . Kvasená kapusta , zemiaky , naklíčená šošovica , zemiaky , žihľava , jablká z jesenného lacného samozberu , pšenica , med priamo od včelára , mlieko z družstva – a vlastný tvaroh , syr a jogurt z toho mlieka , sezónne ovocie nazbierané na medziach … Kto chce hľadá spôsoby , kto nechce hľadá dôvody …
    Ja mám skôr pocit , že ľudia z nižších sociálnych skupín , kupujú deťom najnezdravšie , drahé a zbytočné potraviny . Želatínové hadíky plné farby a chemického svinstva , sladené farebné “malinovky”, biele pečivo , údeniny , mäkké salámy a k tomu doma zafajčené prostredie a čumenie na hlúpe filmy do noci .- Toto je životospráva mnohých detí v chudobných rodinách na Liptove a inde . Moje deti pijú vodu , alebo vodu s medom a citrónom , jedia veľa ovocia čo rastie v okolí a na záhrade , surovú či kvasenú kapustu , naklíčenú šošovicu , celozrnný domáci chlieb s panenským olejom , alebo maslom … A chvála Bohu sú relatívne zdravé . A to pritom náš mesačný príjem je hlboko pod Slovenským priemerom . Všetko je otázka priorít . Niekto dá peniaze na kopu nezdravých sladkostí a lacné párky , iný si za to kúpi mrkvu , jablká a mlieko na družstve …

  9. Jaro: uplne s tebou suhlasim aj ked je tam male ale …. mlieko na druzstve …. fajna vec …. ked som bola mala kupovali sme ho bezne a moji rodicia si ho kupuju dodnes …. ja nie …. lebo uprimne povedane ani netusim kde je niekde v mojom okoli nejake druzstvo … teda v okoli nie je …. minule som objavila ten mliekomat je vsak v budove, ktora sa o 5 zatvara … o 5 odchadzam z roboty …. tak isto aj ovocie, my ho mame zo zahrady rodicov a svokrovcov ale ten co nema zahradu a byva vo velkom meste? ano moze ist na trznicu alebo hypermarketu … o kvalite ovocia a zeleniny v hypermarkete asi moc rozpravat nemusim a na tej trznici … ja tam chodim pravidelne takze mozem povedat, ze ceny su hlavne tento rok vdaka zaplavam, naozaj zaujimave … ono v takom pripade sa to uz odvija aj od penazi a moznosti …. a tak je to aj s tym chlebom, kapustou a ostatnymi jedlami …. ale inak uplne suhlasim s tym, ze vela ludi vobec nerozmysla …. pokial su moznosti treba ich uplne vyuzit, aspon pre deti … mna osobne “fascinuju” ludia, ktory si miesto jablka kupia balicek vitaminov

  10. Áno , v meste to môže byť ťažšie , ale vždy si treba položiť otázku , čo sú moje priority a potom sa ich snažiť v rámci možností napĺňať .
    Ako riešenie do budúcna , vidím systém v ktorom budú mať viaceré rodiny z mesta “svojho farmára” , ktorí im bude dodávať zdravé , sezónne potraviny . Podporí sa tým miestny pestovateľ , znížia sa ekologické dopady dopravy a ľudia dostanú zdravé jedlo . Viem že niečo podobné je bežné v mnohých krajinách a aj u nás už existujú prvé lastovičky tohoto trendu . V Ba funguje združenie rodín , ktoré vo veľkom kupujú od “svojich” farmárov potraviny a potom si ich prerozdeľujú . Treba zastaviť absurdnú situáciu , že u nás je obrovská nezamestnanosť , ale dovážame k nám potraviny , ktoré sa u nás pestovali od dávna , cez pol zemegule . Ako je možné , že mrňavé holandsko , ktoré bojuje s morom o každý meter pôdy , je štvrtý najväčší exportér zeleniny na svete , a my čo máme kvantá úrodnej zeme , dovážame kapustu , jablká a cibuľu zo zahraničia ?! Podľa mňa by mal štát uvaliť embargo na dovoz potravín , ktoré sa urodia aj u nás a nie čakať na zahraničného investora , ktorý nám tu na úrodnej zemi postaví automobilku či veľkosklad .

  11. uplne suhlasim …. na taketo nieco by som sa dala nalakat aj ja …. rano cerstve mlieko pred dverami a podobne ….. toto by vsak asi skor malo byt v zaujme tych farmarov …. lebo na silisku sa ludia v podstate nepoznaju … ani v panelaku nie to na sidlisku …. mozno by mali skor prezentovat svoje vyrobyk ponukat po domoch … asi formov nejakych letacikov …. lebo ako nevravim ze vsetci, ale to co som videla pri uz spominanych cenach na melonoch na mileticke ma ozaj soklo …. taky jeden 10kg melon im pri tych cenach musel zaplatit cestu na madare (juh slovenska … vacsina je z nich odtial) a spat ….. aj ked je to tazka praca …. mozno by to chcelo trochu sudnosti …. lebo pri cene 1 euro za kg melonu my uz pride naozaj zderstvo a potom jasne, ze nie je mozne aby konkurovali obchodnym retazcom

  12. No toho roku sú tie ceny na trhoch naozaj desivé . Bola zlá úroda , povodne , krupobitia , vlhko … no a koho to obišlo , ten to využil-zneužil a nasadil extrémne ceny .

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s

%d bloggers like this: