Ako sa žije naozaj v Grecku? postrehy priamo z miesta činu.

Grécko je asi momentálne najčastejšie skloňovanou krajinou v celej Európe. Nepokoje v uliciach sa stupňujú, štrajky pokračujú a ľudia sa búria. Celý systém je na spadnutie, Európska únia sa rúti do záhuby. Každý hľadá vinníka, ktorý za to môže…avšak odpoveď je taká, že si grécky ľud za to môže sám.

Keďže sa momentálne nachádzam v tejto krajine, rada vám priblížim ako fungujú niektoré veci v Grécku. Ako asi vyzerá bežný deň v Grécku? Ráno vstanem a vychystám sa do školy, kráčam za svojim vysnívaným miestom, kde stoja autobusy. Občas. Ale treba dávať pozor, tu má každý človek auto, motorku alebo aj dve. Na cestách sa premávajú všetci ako o preteky, trúbia po sebe, každodenná rutina, nič zvláštne. Na prechode vás nikto nepustí, jedine ak nadržaný Grék, ktorý si chce prehliadnuť vaše pozadie. Možno aj to je jedným z dôvodov, prečo je náročné sa niekam dostať peši, pretože málokde majú vybudované chodníky. A však načo. Kto by ich potreboval, keď má každý auto. Ak sa teda chcete vybrať niekam popri ceste, je to hazard so zdravím. Ak aj nájdete chodník, je väčšinou v dezolátnom stave, ale to nikoho nezaujíma. Autobusová doprava funguje podivným spôsobom, ktorý by neodhalil ani Sherlock Holmes. V celom meste funguje asi 9 autobusov s číslami od 1 po 9. Avšak v skutočnosti je trás oveľa viac. U nás chodí autobus číslo 6, ale to by bolo na Grékov moc  jednoduché. Týchto autobusov je totiž niekoľko. Niektoré chodia do centra, niektoré krúžia len tak po okolí, niektoré idú bohviekam…ale však žiadny strach, miesto, kde končí je predsa napísané na autobuse. Ale to by som musela vedieť po grécky, aby som to zistila. Tak teda zmena plánu, opýtam sa vodiča. Avšak ten mi nie je schopný na moju angličtinu odpovedať. Sú aj výnimky, ale väčšina na mňa spustí plynulou gréčtinou. Takže mi neostáva nič iné ako dúfať, že ma autobus zavezie na správne miesto. Nastupuje sa prednými dverami, kde si každý cvakne lístok. Ak lístok nemám, môžem si ho kúpiť u vodiča za zvýhodnenú cenu 1,5 eur J bežný lístok stojí 1,1 eur a niekedy 0,8 eur. Záleží od dĺžky trasy, avšak zatiaľ dosť dobre netuším podľa čoho sa určuje dĺžka trasy. Ak vodič tuší, že idete ďalej, tak si vypočujete spŕšku nadávok a kriku, vyhodenie z autobusu a hanbu, samozrejme J nezaujíma ho, že vy ani len netušíte, ktorý lístok, prečo a kedy treba použiť. Ak nastupuje do autobusu veľa ľudí, nemusíte si lístok štiknúť, stačí, ak vám autobusár polovičku odtrhne. Rovnako prebieha kontrola cestovných lístkov. Príde revízor a odtrhne vám polovicu lístka. Zatiaľ sa mi však nestalo, že by som mala odtrhnutý lístok od vodiča a prišiel by revízor. Som zvedavá, či by mi odtrhol ďalší kus alebo by sa pozastavil nad tým, prečo je lístok odtrhnutý. Väčšina autobusárov jazdí rýchlo a šialene. Ak sa nestihnete chytiť, zaručene si rozbijete hlavu. Mnohí počas jazdy veselo pofajčujú a počúvajú zvláštne grécke balalajky. Ak ste nefajčiar a neobľubujete grécku muziku, neodporúčam vám ani taxík. Vodič jazdí rovnako rýchlo, fajčí za jazdy a počúva balalajky. Najvýhodnejšie je teda použiť asi vlak, avšak ten nestojí všade, ale aspoň viete, akú má trasu, keďže koľajnice sú len jedny.  Keď vystúpite z autobusu, nie je žiadnym prekvapením, že získate nového priateľa alebo priateľku.

Na každom kroku sú túlavé psy, ale veľmi priateľské. Kľudne bude s vami štrádovať do obchodu, počká vás a ľahne si pri vás na teraske, keď si dáte kávu. Mačky sú tu zvláštne veľké a taktiež na každom kroku. Potkany sú veľké, avšak nie sú priateľské, ale väčšinou si len tak štrádujú ulicou, preto sa ich netreba obávať. Bude to asi tým, že Gréci sa príliš nezaoberajú vynášaním smetí. Preplnené koše a špinavé ulice sú normálne. Zamýšľam sa, či nemajú tí naši domáci Rómovia nejaké črty z balkánu. Svoje príbytky si však udržujú v čistote, starajú sa o dvor a všetko je ťip-ťop, avšak čo je za plotom, to už nikoho nezaujíma.

Keďže najčastejšie navštevujem práve univerzitu, občas si dám obed v miestnej kantíne. Stojí ma 1 euro a mám na výber väčšinou z dvoch jedál. Ak sa neviem rozhodnúť, môžem si zobrať obe. Mnohokrát je v ponuke aj nejaký dezert, prípadne ovocie. Chlieb sa podáva ku všetkému a šalát sa naberá osobitne. Zostaví si ho každý sám, podľa toho na čo má chuť a neobmedzene. Dochutí si ho korením, soľou, olivovým olejom, citrónom, proste paráda. Jedáleň je dosť veľká, takže je vždy si kam sadnúť. Po usadení a odohnaní túlavého psa, ktorý sa prišiel pozrieť, čo bude na obed, môžeme konzumovať. Ak si niekto vedľa vás v jedálni zapáli, je to normálne. Ako aj to, že vám položí hlavu na koleno túlavý pes. Nikomu to nevadí a nikto ho nikam neodoženie. Avšak zaujímalo by ma, koľkými evrášmi dotuje štát jedáleň, keď sa človek môže za euro najesť ako pán a ešte si odložiť na potom. Ak si radšdej varíte sami, tak môžete navštíviť aj Lidl, ktorý je tu asi najlacnejší. Ceny sú o niečo vyššie ako u nás, ale nie je to katastrofa, avšak mäso je naozaj veľmi drahé. Kurča vás vyjde aj na 5 eur za kilo. A kuracie prsia môžu stáť tak 9-10 eur za kilo. Chlieb je trošku iný ako u nás a veľmi drobivý, mňa osobne ničím neoslovil, avšak ich špeciálna Pita je omnoho lepšia. Ak chcete ochutnať miestne špeciality, načiahnete sa  hlboko do vrecka. Reštaurácie sú predražené a za pollitrové pivko dáte minimálne 3 eurá. Aspoň viem, prečo potrebujú Gréci tak vysoké platy.

Ak sa rozhodnete použiť toaletu, pamätajte na to, že toaletný papier nepatrí do toalety. Vyhadzuje sa do koša pri toalete, pretože grécke potrubie by to možno nezvládlo.

Internetové pripojenie v Grécku by predbehol aj slimák a jeho stabilita odráža momentálny stav. Možno existuje suma, za ktorú by ste si mohli kúpiť aj lepšie pripojenie, avšak obávam sa, že výpadky sú normálne pri akomkoľvek type.

Keď už ste dostatočne unavení a rozhodnete sa odpočinúť si, buďte pripravení, že perinu nedostanete. Väčšinou plachtu, ktorou sa môžete zakryť, napriek tomu, že už nie je vonku 30 stupňov a noci bývajú chladné, dostanete sa tak maximálne k deke.

Ak sa rozhodnete pozvať si nejakého Gréka či Grékyňu na návštevu, buďte pripravení na množstvo báchoriek a klamstiev. Sú ochotní urobiť všetko, aby sa vykreslili v tom najlepšom svetle a neprekáža im, že to môže znieť nereálne. Pokračujú vo svojom klamstve za každú cenu a nepriznajú si pravdu. Preto asi aj sú v situácii, v ktorej sú. Nechcú si priznať, že to klamstvo, ktoré roky hrali sa prevalilo a realita je iná. Keďže je všetkým jasné, že dotácia, ktorú dostanú im vydrží možno iba o kúsok dlhšie ako tá posledná, môžeme sa pripraviť na to, že ten feťák, ktorý bol závislý od cudzích a v podstate kradol to, čo mohlo byť poskytnuté niekomu, kto by to využil efektívnejšie, konečne padne na hubu a dúfam, že už mu nikto pomocnú ruku nepodá.

35 komentárov

  1. a v ktorom meste studujes?

  2. kokotina ako mraky…

  3. v meste Patras

  4. jaaaj odbornik prehovoril ….. ty budes nejaky znalec pomerov co?

  5. Lenivá čvarga špinavá Grécka počerná , horšie ako cigáni , iba same oj..y , Ale Gréci niesu bieli , priviezli si tam mnoho otrokov zo severnej Afriky s ktorymi sa zmiešali (prevažne to boli negerské opice ) a patrične aj dnešní Gréci vyzeraju …

  6. hmm prostě neumíš jezdit busem… 😀 krávo

  7. Jestli studujes v Recku a neumis precist jediny slovo recky, tak jsi pekna blbka. Jo, a proc nestudujes ve Skandinavii, kdyz Reky tak nesnasis?

  8. Fakt skvele hodnoceni situace v Recku – jidlo maji za euro a maji spinavo na ulici – tak at za to tahnou do pekla, hajzlove. Pred tvoji analyzou by padli na prdel vsichni zahranicni dopisovatele. Jsi pitoma husa.

  9. Toto co je ty kurva hnusna klamarska!!! Tento clanok je bohapuste svinstvo a klamstvo, fuj! Ja som v Grecku zil 15 rokov v Atenach a slovenski ojebavaci by mali tam chodit pozerat sa ako ma fungovat stat a ne tentop bordel co volate Slovenskom, na slovensku kazdy len kradne odrbava fuj cisty socializmus. Autorka clanku je prvotriedna kurva co robi protigrecke nalady takymito vymyslami ze pes v jedalni a fajcenie v autobuse hahah. Podla mna je to nejaka nastrcena reporterka co musi pisat proti Grecku. Ja ked napisem na grecky blog ze ako sa zije na Slovensku ake su tu sluzby a vsetko nemusim si vymyslet ani slovo aby to bol clanok tak hnusny ako tento vymysleny.
    PS dufam ze coskoro skapes za tie hnusne klamstva!

  10. Autorka článku je prvotriedna klamárska pička, dufam že ju v Atenach znasilnia nejaki Albanci a potom bude moct pisat ako sa ma zle

  11. inak zase vidiet inteligenciu slovenskeho naroda uz aj na kometoch. jdna slovenska pica si tu vymysli sracky o Grecku a vsetci slovenski kokoti v diskusiach jej to zhltnu a pridaju aj oni andavky, kdezto češi, vedia ze je to vymysel. ch Slovensko, 20 rokov po revolucii a hvno tu je plus blbi sedlaci

  12. Vypravit se studovat do Řecka na universitu a neumět Řecky, je silný druh ignorace. Ty komentáře, k autorčině osobě, jsou sice psány, poněkud obroublým jazykem, bohužel však mají pravdu 😦 …jak autorka pochopila místní poměry, když neumí jazyk, si ani nechci domyslet.

  13. Preposielam clanok na administrativne oddelenie Greckej ambasady na Slovevsku, aby tento clanok riesili oni a podnikli nejake kroky, lebo toto nie je pravda ake hnusne klamstva tu tato ludska krysa popisala.

  14. mňa mrzí, že sa ľudia dokážu znížiť k takýmto urážkam…možno som ja a zvyšok študentov mala zlú skúsenosť….ako vám mohlo napadnúť, nedá sa študovať v Grécku bez gréčtiny… prečo potom robia pobyty pre zahraničných študentov, kde ich vypustia do prostredia, kde má zahraničný študent problémy? uvedomte si, že je rozdiel ísť do Grécka na dovolenku, je rozdiel žiť tam a poznať jazyk a je rozdiel prísť tam s tým, že by tam malo niečo fungovať a byť pripravené a skutočnosť je iná… mne nešlo o to, aby som niekoho pošpinila ani oklamala….a ak sa to niektorým nepozdáva, no bohužiaľ… dúfam, že administratívne oddelenie podnikne nejaké kroky…. že spravia hodiny v angličtine pre zahraničných študentov, že im vysvetlia ako funguje doprava z internátu do školy….a že budú mať rovnaké pdomienky pre štúdium ako ich študenti….ktorí bývajú zadarmo na internáte, zatiaľ čo my sme platili 200 eur za izbu…. čo je mimochodom porušenie tejto medzinárodnej zmluvy… nech sa páči, nech to teda riešia administratívne oddelenia… pokiaľ nemajú nič iné na robote

  15. to: Anonym

    V Grécku som bola aj ja a tak isto som toto všetko zažila. A pokiaľ viem, každý človek má svoj vlastný názor. Prajem veľa šťastia a úspechu, citujem: “na administrativnom oddelení Greckej ambasady na Slovevsku”. Myslím, že tento tvoj koment to vystihuje najlepšie.

  16. GRECKI STUDENTI STUDUJUCI V BRATISLAVE PLATIA 8000 EURO ROCNE!!!!!!! nehorazna drzost, v Grecku je studium zahranicnych studentov ZADARMO!!! Tento clanok je hnusna antihelenska propaganda. Clanok je treba ukazat rovno panovi Kanellosovi, greckemu velvyslancovi na SR.
    Ale skutocne Slovensko sa ma velmi vela ucit trebars aj od grecka, ako pristupovat k zakaznikovi, vazit si klenta, naucit sa konecne pracovat a nie sa len stazovaz ako sa ma zle a zavidiet. Slovinci tiez mali socializmus a skoro aj vojnu a su na zapadoeuropskej urovni. Preco? LEbo vedia pracovat, Slovaci, MAdari, Poliaci su len krajiny s lenivym personalom, neochotou, zlodejskymi tzv. podnikatelmi a zavistou. Zaviddte teda dalej, ja doprajem Grekom aj 10.000 eurove platy, a hlupakovi co drzi hubu a krok ako slovensky robos by som daval 100e a este ho aj bicoval pocas prace. Kazdy ma co si zasluzi.

  17. darkerka a nemrzi ta aj to ako tu odporne klames? Na co sa ty hras? Inak fakt skoda ze si tych albancov v Atenach nestretla, dopriala by som ti ich!

  18. to jjjjjjjjjjjjj:

    Ty si fakt mimo človek. Pindáš tu na svoju rodnú zem. Necítiš sa blbo náhodou v tejto krajine? Tak vypadni do Grécka, keď ho tak miluješ. Ja mám Grécko tiež strašne rada, kľudne by som si tam vedela predstaviť aj svoj život (v Aténach ale nie), ale zase nezabúdam na to, čo ma vychovalo. A na druhej strane, ak tebe nevadí robiť za smiešnych 300€ mesačne, keď Grékom by si doprial aj tie10.000€ platy..hmm, fakt čudné zmýšľanie. Ćlovek si len musí pomyslieť, že si asi polovičný Grék alebo nejaká zmiešanina im podobná, pretože toto rodený Slovák napísať nemôže. Teda vlastne áno – ale len taký, kt. sa hambí Slovákom byť.

  19. Ja odporne klamem? A nepoviete mi načo by mi to asi tak bolo? Ja som odporný hnusný človek a vy človeku prajete znásilnenie a podobne? Pozrite sa do zrkadla…. Ja naozaj nemôžem za to, že Patras nie sú Atény….Neviem kde kto platí 8 000 ročne….a áno, štúdium bolo zadarmo….tak to je v zmluve…. ale ubytovanie na mesiac 200 eur je nehorázne vysoká suma….nech sa páči, ukážte článok komu chcete…. ale uvedomte si to, že ako je Bratislava iná ako zvyšok Slovenska, tak sú iné Atény ako zvyšok Grécka….samozrejme aj letoviská pre turistov sú iné…. keď príde Grék študovať na našu univerzitu, privezú ho zo stanice na intrák, prípadne mu presne povedia ako sa dostať…. v Patras tak nik nespravil, nik nám neukázal,kde je univerzita a ako si kúpiť lístky na obed,či kde nájsť učebne…. a prečo by som sa ja mala na niečo hrať? Ja som nikdy k nikomu neoochotná nebola…. vy tu popisujete svojich krajanov ako zlodejov a lenivcov…. to sa nehanbíte? Ja nezávidím Grékom, naozaj im nezávidím, pretože ich situácia je momentálne žalostná….niet im čo závidieť…..jediné čo som povedala je, že si za to môžu sami a to nie je žiadna novinka.,…

  20. Patras neexistuje, exituje len Patra. Kto co pinda je jeho vec, je to pravda ako s azije na SR. Ak niekto zaraba 300€ a usmieva sa a dakuje je to len jeho vec, ja zarabam dost a som spokojny.10.000 platy 😀 toto bolo dobre. Ja vam poviem kto som ja, ja som Francuz a to ake sluzby su na slovensku aka neochota a lenivost to som nezazil fakt nikde v EU a to som precestoval dost. bol som v Holands, UK, Nemecku, studoval som v Londyne, pracoval som aj v Grecku. Vsade je to priblizne to iste. Na slovensku, neochota, lenivost. Ja nehovorim ze vsetci su taki ale skoro vsetci zamestnanci statnej alebo verejnej spravy. Katastrofa mohol by som pisat knihu o tom co vsetko som tu ja zazil. Tak prosim neklamte o Grekoch.Je to pravda, cudzinec na SR studen plati 8000 euro rocne viem to od grekov vsade inde je studium cudzincov zdarma. Ja som chodil na sukromnu univerzitu v londyne a platil som menej a to bola uroven nie slovenske skolstvo. NEmam co dodat na vas a vase hnusne klamstva.

  21. Ako tu už niekto napísal, prečo som išla do Grécka, keď Grékov nenávidím….čo mimochodom nie je pravda….ale prečo príde Francúz na Slovensko, keď Slovákov nenávidí….a prečo Slováci neustále kydajú sami na seba a keď sa od nich očakávajú činy, tak len sklonia hlavu…. prečo majú ľudia job, ktorý nenávidia a potom sú neochotní k druhým….no preto, lebo ak by dali výpoveď, mohlo by sa stať, že ostanú bez miesta….tak robia iba to, čo je nutné….mohli by robiť viac…ale nič ich k tomu nenúti…ja netvrdím, že Grécko je najhoršia krajina na svete….netvrdím, že ich štúdium je spoplatnené… ja vravím, že to čo sme zažili nebolo v súlade so zmluvou programu, ktorý tieto študijné pobyty zabezpečuje….. a ako si dovoľuješ niekoho obviniť, že klame, keď si s nami nebol a nezažil si to…. a prečo je úroveň slovenského školstva taká, aká je? či to je zas vec, za ktorú nikto nemôže? Stačí si pozrieť jednu hlúpu reláciu niekde v TV a každá druhá študuje právo….fúha… žeby toľká inteligencia? Alebo stačilo zaplatiť, a potom sa už len bifliť bez ohľadu na to, či tomu rozumie alebo nie… a koľko je takých odborov na Slovensku…. (viď Sociálna práca a Misijná práca s deťmi)…. a kto v skutočnosti pracuje ako ten sociálny pracovník…a kto chodí na tú školu len kvôli titulu…. potom sa netreba diviť, že je taká úroveň školstva aká je….keď väčšinou na školách ostávajú len tí, ktorí sa nemajú kam ďalej uchytiť…. a ak by to chcel niekto prekrútiť, že zas klamem……..zdôrazňujem, že “väčšina”…. a tí naozaj šikovní študenti…. koľko z nich pracuje v štátnom sektore, kto z nich pôjde učiť, koľko ich ostane na Slovensku…..a tak to pokračuje z generácie na generáciu a úroveň nielen školstva, ale celého nášho štátu krachuje…. pretože za malú plácu chce učiť málokto, keď mu ponúkajú veľkú….. z toho vyplýva….že si za to môžeme znovu raz sami….tak ako si Gréci môžu za stav, v akom sú…a to nie je klamstvo….. ale myslím, že táto debata je zbytočná, pretože zatiaľ čo ja sa snažím ponúkať rozumné vysvetlenia svojich tvrdení, z druhej strany som len napádaná….nulová tolerancia…. ako môže niekto chcieť, aby som tolerovala ja, keď nie som tolerovaná….. trošku si to odporuje…..

  22. Odhliadnuc od toho ze v clanku pises nepravdy nechapem co si sa snazila dokazat tym ze nerozumies fungovaniu miestnej autobusovej dopravy, ze Greci nemaju chodniky a vlastnia auta a že sa po ulici pohybujú priateľské túlavé psy… Ako clovek ktory si rad precita kvalitny clanok a nieco sa dozvie som bol z tohto diela hlboko sklamany. Clanok som zacal citat s domnienkou ze sa dozviem nieco blizsie o dovodoch eknomickych problemov Grecka. Namiesto toho som sa dozvedel ze lidl je lacny, univerzitna kantina este lacnejsia, pes je hladny, toaletak sa nehadze do hajzla a na prikryvanie pouzivaju plachtu. Inak povedane absolutne nic mi to nedalo a kedze som sam presiel kus Grecka ako turista tak viem ze aj ked niektore veci ktore si popisovala su pravda, rozhodne nie v takej miere v akej sa nam ich tu snazis nanutit. Na tvoj posledny prispevok ani neviem co mam napisat. Absolutne mi nedoplo co si myslela tym ze kazda druha studuje pravo. Ta zmienovana relacia bola zrejme sudna sien. Pravo studuje vela ludi hlavne preto ze absolventi maju velmi siroke uplatnenie a zaroven poskytuje velke vyhody aj v uplne obycajnom zivote. Co je este zaujimavejsie, je to, ze tymto nepodlozenym tvrdenim argumentujes o zlom stave skolstva na Slovensku. Tebe sa zda ze slovenske vysoke skoly poskytuju nekvalitne vzdelanie? Prečo sa sem potom hromadne valia Nóri a Arabi? Maju radi cerstvy vzduch? Ucitelia na VS maju nizky plat? Moja mama uci na VS a priemerne zarobi za mesiac 1700 eur stacilo jej ked si spravila velky doktorat a naucila sa plynule rozpravat a prednasat v anglickom jazyku. A to ze ucitelia na strednych skolach maju nizke platy je absolutne logicke. Ich pracu by dokazal vykonovat kazdy kto uspesne spravil prijimacky na VS a zvladol maturitu. Prosim ta zisti si vyznam slova tolerancia a nasledne sa zamysli nad tym co si napisala ako poslednu vetu. Tolerancia je nieco ine ako slusnost a aj ked som sa snazil vyjadrovat slusne, odmietam tolerovat klamstva a dufam ze kym napises dalsi clanok tak si overis vsetky fakty a vytvoris nieco co bude nielen kritizovat ale zaroven citatela pouci o nejakom konkretnom probleme kedze stazovat sa a neprinasat riesenia je presne ten pristup ktory my nechceme.

  23. snad jedina pravda je, ze sa papier nema hadzat do zachoda. Hadze sa do kosa vedla zachoda, lebo potrubie je uzke. Co uz, je to tak. Ale, zato verejne zachody co som v Grecku zazil boli take ze sa z nich dalo aj jest, v kuse tam boli upratovacky, co sa bohuzial neda povedat o tych slovenskych. Ze pouzivaju plachtu namiesto periny? Tak si si mala doniest zo slovenska perinu a prikryvat sa s nou v tych 45 stupnovych teplotach ak ti to radsej vyhovuje. V zime sa prikryju este dekov a je im dobre.

  24. dajte mi teda vy podložené fakty prečo a kde klamem….ja nie som profesionálna spisovateľka….bohužiaľ (pre vás) internet je virtuálny verejný priestor, kde existuje milióny blogov a môže si do nich písať kto chce a čo chce….ak sa vám článok nepáčil, no hold bohužiaľ….nič z toho čo som napísala nebolo klamstvo, ale už ma tá obohraná platňa celkom prestáva baviť, takže jediné, čo môžem tuto k tomu dodať je to, že no hold nič nie je také, aby sa to páčilo každému…..nejdem sa ani len vyjadrovať k tomu príspevku o 45 stupňoch….pri mori v zime nebýva 45 stupňov, ale tak to asi zas len moja nesmierne nízka inteligencia vymyslela, ostatní tam určite umierajú od horka….hlavne ak je 10 stupňov a vietor fúka tak, že pocitová teplota môže byť tak okolo 5….nejdem to ďalej rozvíjať….prísť na výlet do turistickej oblasti a bývať v meste, kde turisti nechodia poriadne ani v lete, to je veľký rozdiel….a mimochodom, to že my máme špinavé hajzle na každom kroku je len o tom, že sa na to nik nesťažuje….proste Slovák príde a uvidí špinavý hajzel a prekusne to, lebo je Slovák…..to by som chcela vidieť toho Gréka, ktorý by sa nezačal sťažovať 😀 a to ani v Patrase to nebolo vždy tak ako to tu dotyčný opisuje, aj tu sa našli miesta so špinavou toaletou….ale k tejto debate hádam klesať už nebudeme

  25. mna len tesi ze tieto hnusne spinavosti, klamstva si malokto precita, nakolko je to na nejakom zastrcenom portaly, ale aj tak autorka sa moze hanbit.

  26. aj mna tesi ze to tu nackom zakapava, zrejme chodia na ine portaly kde sa tak velmi nemaskuju, lebo tu z tych klamstiev a kamuflazi uz asi ani oni samotni nevedeli co su vlastne zac 😀

  27. Snad si tady nikdo nemyslí že stejné problémy nepotkají nás.. Podívejte se jak nám už taky pěkně roste státní dluh, a to díky úmyslnému zadlužování státu cizím bankám některými našimi politiky, je jen úrok téměř 2000 za vteřinu. A protože tento problém většinu lidí nezajímá a dál se necháváme tlačit do EU. A v momentě kdy přejdeme na euro dopadneme jak Řecko.

  28. vyborne si to vystihla,to o tych grekoch.ja som sa vydala za greka tak,ze mam skusenosti viac nez dost,spina na uliciach.vacsinou nevzelany zadubeny greci,pocuju co chcu,chapu,co oni chcu a ako chcu,psov bez milosti vyhodia na ulicu,ked sa im zunuje,a ked takeho psika krmis,tak sa esta z toho rehlia…..nerobi im problem klamat,prikraslovat…ciganska mentalita.sa necudujem,ze tak dopadli,zebraci.a tie prispevky,co citam vyzsie,tak to isto pisali greci co ziju a studuju na slovensku a v cechach,grek,tak ako aj cigan si pravdu neprizna a za vsetko moze iny,ale nadavat vedia poriadne,len do toho greci a natrcat ruky……..su agresivny,lebo nechcu pocut pravdu,cest vynimkam,lebo poznam aj slusnych grekov

  29. Pripojte sa ilumináti bratskej organizácie získať svetovou veľmocou a kontrolu Ak sa zaujímate o bratstvo veľký muži bohatstva z Božej otcovstva pre úspech, sláva, láska, väčšie bohatstvo.To je šanca robiť svoj sen, dostanete 250000 dolárov každé štyri dni a $1000000 pre vaše členstvo požehnanie.
    Kontaktovať ;-{illuminatioathilluminatus@gmail.com} dnes na lepší život.

  30. Tiež som študovala v Grécku a tiež som vydatá za Gréka, nemyslím si, že sú agresívnym alebo nevzdelaným národom, majú len odlišnú mentalitu, je možné, že ich mentalita je pre mnohých Slovákov nepochopiteľná, a to z dvoch dôvodov: 1. na slovenských školách sa učíme prevažne o zahraničných skladateľoch, spisovateľoch atd (slovenským sa venuje max 50 percent času). Na gréckych školách je to opačne, učia sa prevažne o svojich osobnostiach a zahraničnými sa zaoberajú len povrchne. 2. Vzhľadom na socialistickú minulosť Slováci nie sú veľmi naviazaní na náboženstvo. Naopak, v Grécku je ortodoxné kresťanstvo akoby povinnosť. Veľmi malé percento Grékov spadá do iného náboženstva a ešte menšie percento tvoria ateisti. Ateizmus vyvoláva pobúrenie. Netreba zabúdať, že ortodoxné kresťanstvo pomáhalo Grékom pri ich osamostatňovaní, čo je dôvodom, že cirkevné veci nie sú úplne oddelené od štátnych (skúste si prečítať grécku ústavu, časť B, článok 3 a porovnajte vzťahy cirkvi a štátu v slovenskej ústave. Sobáš na matrike sa začal uznávať v Grécku až začiatkom 90. rokov, ak sa nemýlim – 1983). Školy, cirkev a tradície vytvárajú grécku spoločnosť, ktorá je hrdá na svoju minulosť a nie veľmi informovaná o spôsobe života za hranicami – vo všeobecnosti. Nedostatok informácii, alebo skôr dezinformácie o živote v zahraničí spôsobujú, že svoju prácu, školy, spôsob života môžu porovnať len medzi sebou. Súhlasím, sú výnimky – hlavne mladšia generácia cestuje, má svoje vízie, chcú urobiť viac. Prevládajúcim znakom krajiny je neefektivita a “zvláštny” štýl organizácie. Strach z nových vecí, technológií, postupov ich brzdí príšerným spôsobom, pričom tá krajina má VŠETKO. Mohla by byť na úrovni Nemecka. Klientelizmus je ďalším problémom, ale netreba zabúdať, že ten istý problém máme aj u nás. Nie som si istá, či sa tá krajina zmení v najbližších 20 rokoch. Gréci, ktorí by aj radi niečo zmenili, narazia na tvrdý odpor, a pokiaľ sa nepodvolia, tak neprežijú. Príklad z Atén: matka s dvoma deťmi – Grékyňa, vydatá, ktorá by si hľadala zamestnanie v súkromnom sektore, je možné, že ju nepríjmu len kvôli tomu, že má deti, alebo, ak ju príjmu, tak bez platenia sociálok a zdravotnej. Môže jej byť čierna práca odpornou, ale príjme ju, lebo inak by nemala možnosť vyžiť, pretože manželov plat nestačí. Čierny trh práce je akoby normálnym. Ja som sa na Slovensku zatiaľ s čiernym zamestnávaním priamo nestretla (aj keď viem, že v existuje, ale určite nie v takej miere, ako o 2000 km južnejšie), v Grécku som sa nestretla s legálnym…

    K štúdiu: podľa môjho skromného názoru, profesori gréckych univerzít sú skutočné kapacity – nie sú to ľudia, ktorí urobili doktorát a učia bez najmenšej skúsenosti v pracovnej realite (ako je to bohužiaľ niekedy na slovenských školách). Jedná sa o komisárov, ktorí pracovali pre OSN, bývalých diplomatov atd (aspoň na fakulte, kde som študovala to tak bolo). K školnému: neplatí sa školné, pokiaľ študujete v gréckom jazyku. Poplatky sú tam, kde sa študuje v angličtine. Je možné, že toto sa líši z univerzity na univerzitu, v Aténach však cudzinci školné neplatia, pokiaľ študujú v gréčtine. Boli tu napísané fakty, že Grécki študenti platia školné 8000 eur na Slovensku za štúdium: moja otázka je, či vyučovacím jazykom je slovenčina alebo angličtina. Potom nech sa robí porovnanie.
    Aby som bola úprimná, ja mám Grécko veľmi rada, ale štúdium bolo trošku ubíjajúce. Internát dávajú, len pokiaľ Vás poslal štát. Pokiaľ ste nešli cez Erazmus, ale na vlastnú päsť študovať, potom potrebujete prenájom. Ja som bývala v garzónke 24m2 a pomerne ďaleko od univerzity (nakoľko ceny v blízkosti univerzity sa pohybovali v iných cenách), platila som 200 eur nájom plus cca 50 eur energie. Za supermarket som dávala cca 200 eur (snažila som sa žiť skromnejšie), cca 25 eur som dávala na “električenku” – študentskú). Skriptá boli síce zadarmo, ale nie vždy aj všetky učebnice, ktoré sme potrebovali. Dostávali sme kupóny, s ktorými sme potom pendlovali po centre Atén a v kníhkupectvách sme ich vymieňali za knihy. Každý polrok sa mi stalo, že aspoň 3 kupóny mi “zabudli” dať, takže som si potom knihy kupovala za peniaze (ale to si myslím je úplne v poriadku, veď už to, že ostatné knihy som dostala zadarmo, bola veľká pomoc, keď si vezmete, že jedna kniha stála okolo 30 – 50 eur). Na prežitie v Aténach potrebujete minimálne 500 eur. Knižnice boli veľmi dobré, ale vybavené malým počtom výtlačkov učebníc. Učebnice sa mnohokrát kvôli štrajkom a iným nezrovnalostiam rozdávali aj týždeň pred skúškami – každá z nich cca 500 strán. Reálne nebolo možné naučiť sa perfektne každý predmet a urobiť každú skúšku na 100%, pretože učebnicu som si alebo prelistovala, alebo len zbežne prečítala a učiť som sa snažila z poznámok, ak sa dalo. A pýtam sa sama seba (a nie len seba): akým odborníkom môžem byť z poznámok a z prelistovania? Inými slovami, vybavenie je výborné, ale ľudský faktor zlyháva.
    Ďalšia vec je zosúladenie práce so štúdiom. Toto je prakticky kvôli štrajkom nemožné. Vezmete si dovolenku kvôli skúškam a skúšky sa kvôli štrajkom nekonajú. Nemáte ani skúšky, ani dovolenku.
    Ak sa niekto z Vás chystá na štúdium do Grécka, položila by som si na Vašom mieste niekoľko otázok:
    1. Kde chcem po štúdiu pracovať? Ak je to Slovensko, nájdem uplatnenie v smere, ktorý študujem?
    2. 500 eur mesačne, t.j. 6000 eur ročne, čiže 24000 eur za bakalárske štúdium. Je to investícia, ktorá sa Vám vráti späť?
    3. Kto bude ťahať náklady na štúdium: nájdete si prácu, alebo zaťažíte rodičov?
    4. Bolo by možné študovať inde s nižšími nákladmi a vyššou efektivitou?
    Želám všetkým veľa šťastia vo vzdelávaní 🙂

  31. Po pravde, čakal som od článku niečo celkom iné. Neviem, aké sú pomery v Grécku v praxi, nebol som tam ešte, no z tohto článku, ktorý sa tváril byť na úrovni a ktorý mi mal ukázať “aká je realita” som sa teda veľa nedozvedel. Nepomohlo mi to prakticky k ničomu. Škoda.
    V každom prípade, držím palce do budúcna 🙂 Zahraničné pobyty niekedy žiaľ bývajú aj takéto.

  32. 8000 eur rocne 😀 bodavaj by vam vsetkym deti krivo stali co to tu pisete … taketo sracky….. ukazte mi fakturu a konkretnu skolu ….. tato cajka tu napisala presne to co zazila, mozno je introvertnejsia a nevie tak dobre komunikovat s ludmi a celkovo to mohla z velicit,osobne som bol v ALBANSKU aj pri GRECKU…. a veru poviem vam cistota tymto balkanskych horkokrvnym smradom nic nehovori….su to obycanji herci co by zapreli aj vlastnu mamu ak by ste ich mal za to uznavat …. hnusne juzanske plemeno co nam robi len dlhy …. FRANCUZY, u tych nevie vacsina ani po anglicky… TALIANI to isté…. vsetky tieto VYSPELE krajiny tazia len z toho ze nahrabali bohatsvo pocas kolonizacie a toho ze nemali komunizmus … inak je to spinava leniva ROMANSKA banda vsivava …. VY nadavate na SLOVENSKO ??? tak zacnite do prdele od seba, loooseri, hanba dvojkriza a deportovat . AMEN,

  33. Ahojte. Zila som v Gr 10 rokov a priznavam, ze prvy rok som mala postrehy podobneho druhu. Nechapala som, ako mozu neexistovat cestovne poriadky autobusov, v nedelu obchody zavrete a pod.. Greci sa cuduju, ako sa u nas mozme nerozpravat cudzi ludia na zastavke, neprisadnut si do taxiku, ked ide tym istym smerom, frflat na vsetko a nic neurobit. Kazda krajina je specialna, treba si brat to najlepsie! Grecko a greci su a navzdy budu v mojom srdci, aj s negativami. Ved co sme lepsi?

  34. Mňa celkom dorazilo, ked som počula že ked sve v grecku homo***ual tak dostavate od štátu normalne dôchodok že ste s prepačením chorí na hlavu … a jedna sa o par tisic € mesačne

  35. HAMBIM sa za to ze som Slovák,Slovensko je na piču a vzdycki bolo a bude,fuj odporná krajina,našťastie už 10 rokov zijem v Patre,na pojebanom Slovensku by som žiť nechcel,a autorku môže znasilnit albanec ako to tu už niekdo píše lebo toto sú odporne klamstvá

Pridaj komentár