Opilec Václav Havel, – Jiří Wolf

Když byl Václav Havel ze zdravotních důvodů propuštěn z Borů (míním, že to bylo v roce 1983, tedy v roce, kdy jsem byl znovu zatčen a poslán do kriminálu), pracoval jsem u Dopravního podniku Metro a to na stanici Kačerov. Měl jsem krásnou a slušivou uniformu dozorčího v barvě hnědé a abych řekl pravdu, měl jsem s ní u ženských úspěchy. Takhle jednou po práci, míním, že to bylo na jaře, jsem s velkou námahou nakoupil nedostatkové ovoce a šel za Václavem Havlem na internu do nemocnice Pod Petřínem. Prý už mu je po tom zápalu plic lépe a může přijímat návštěvy rodinných příslušníků a přátel. To jsem se dozvěděl od Aničky Šabatové.

Maroda jsem našel na nemocniční chodbě, kterak tam seděl obklopen chumlem přátel a rodinou na bílé lavici, celý chudák zbědovaný a hubený. Tak jsme tiše kecali o všem možném, anžto v nemocničním županu obejdovali na chodbě dva „důkladně zamaskovaní“ tajní. Já marodovi předal ovoce, však Václavovi to radost neudělalo. Olga mne poprosila, abych skočil do pokoje Vaška a vyčistil jeho stolek a lůžko od alkoholu. Podala mi velkou igelitovou tašku a řekla: “Jiří, hlavně se tam dostaň nenápadně, ať nemá Vašek žádné podezření.” S tím, že si musím odskočit na záchod jsem úspěšně dorazil do jeho pokoje a začal důkladně očisťovat jeho nemocniční lůžko od pekelného zlořádu.

Jen pod matrací bylo na dvacet lahviček tvrdého alkoholu, pod polštářem jich bylo napěchováno pět a noční stolek byl nacpán chlastem, že mi ta igelitka od Olgy nestačila. Nakonec jsem ty l “vitamínové” dárečky od jeho přátel musel cpát do služebního kabátu. Už jsem se chtěl vydat z pokoje nazpět na chodbu ku přátelům, když tu znenadání stál u mne Václav, který asi vytušil, co jsem s jeho ženou upekl za lumpárnu! Řekl jsem mu: “Vašku, Václave, to Tvoje dušinka Olga nařídila, já za nic nemohu, s ní si to vyřiď. Uznej, ten chlast Tě zničí, a potom, vždyť jsi vážně nemocen a potřebuješ se především uzdravit. Havel na mne vrhl prosebné oči: “Jirko, nech mi tu alespoň jednu malou lahvinku, prosím, chceš, abych Tě poprosil na kolenou, nech mi tu jen jednu jedinou”. Těm jeho smutným kukadlům alkoholika se prostě nadalo odolat a jednu láhev rumíčku jsem mu strčil pod polštář.

Proč to píši. Nedokáži si představit, kolik tvrdé měny, našich peněz atd.. se vydalo na mejdany, kdy chlast v bytech lepších disidentů tekl doslova proudem, kdy se platilo za narvané hospody, kdy si šlechta Charty užívala peněz a vyloženě rozkrádala a rozhazovala peníze o které venku žádala pro naše rodiny, balíčky do kriminálů atd. Své o tom ví i Petr Cibulka a další vězni svědomí, kteří se dostávali do vězení. Nebylo nás po těch kriminálech mnoho, ale peněz na nás se posílalo z celého západního demokratického světa a to hodně. Jednalo se o velké finanční částky, o které se disent dělil dokonce s režimem pěkně na půl! Do dnešního dne nedokázal Havel odpovědět prof. Janouchovi na otázku: Kam, že se poděly všechny peníze, které ze zahraničí posílal do tehdejšího Československa? To by především zajímalo bývalé politické vězně. A nešlo jen o peníze od profesora Janoucha, ale i od křesťanských organizacích atd.

Chcípali jsme ve vazbách, co hladu jsme tam zažili, do pracovních táborů jsme šli zesláblí s podváhou a nemohli řádně plnit tvrdé výkonové normy, rozesílali jsme na všechny strany žádosti o nějaké peníze na nákup jídla, rozesílali jsme balíčenky s prosbou o zaslání dvukilového potravinového balíčku s nějakým jídlem, že máme hlad. Jídla ve vězení bylo málo a věru špatné. Polovina zubů se mi v puse rozsypala, hlady jsem šílel. A kdo si vzpomněl? Dostal jsem za dva roky vazby jen jeden balíček od Aničky Šabatové! Havel mi mohl poslat do vazby v Ruzyň na mé konto peníze – i další z té šlechty! Mohli zfalšovat odesílatele a peníze bych na vazbě dostal, ale nikdo mi nic neposlal. Ani ubohou jednu korunu!

V bytech šlechty Charty se jídlo nakupovalo výhradně v Tuzexu! Každý svátek v těchto rodinách, narozeniny a jiné slavnosti, to vše se odbývalo v neuvěřitelných žranicích a chlastu! Přístup k penězům z venku měl ale jen někdo. To si tahle parta hyen dobře hlídala a nikoho dalšího mezi sebe nebrala. Havel a jeho parta, tyto hyeny dál prosila Západ, že peněz je málo, a o další a další peníze na advokáty žádala – povětšinou jsme měli ex offo – na balíčky atd. pro nás politické vězně. Jako prasata žila tahle parta, šlechta Charty 77 z našeho hladu, utrpení a sociální bídy! To se nikdy neodpouští! Patolízalové dostávali peníze ze západu na chlast a děvky! Jednalo se převážně o peníze, které měli končit v rodinách politických vězňů, aby nedocházelo k rozpadům manželství z finančních důvodů.

Celá tahle banda, spojená tak morální kolektivní vinou, dostala pak od Havla koryta. Skuteční bojovníci proti totalitě nedostali po roce 1989 nic! Byla tu vážná obava, že by tito militantní antikomunisté požadovali legálního zrušení KSČ a to podle dokumentu OSN z roku 1948, že by požadovali potrestání zločinců, odebrání jejich nakradených majetků, zákaz práce komunistů v justici, policii, atd. A pan V. Havel se přece na své tajné návštěvě v Moskvě – ještě před 17. listopadem 1989 – dohodl s tamní mocí, že k něčemu takovému nedojde. Proto si Moskva zvolila opilce Havla za nového prezidenta, člověka, který je ochoten ke “kompromisům”, tedy zrady na vlastním národu, slabocha a megalomana, schopného podvádět, lhát a zapírat. K této morální deformaci inklinují především opilci! Pamatuji si, jak za totality objížděli kriminály záhadní mužíci v drahých oblecích s ruským přízvukem a prováděli s námi pohovory na téma: “Kdyby v této zemi došlo ke změně režimu..” Jen sondovali, jak jsme na tom s morálkou, jestli jsme ochotni zradit své ideály.

L.P. 199O. Psal mi z USA spoluautor připravované knížky k vydání “Dobrý voják Wolf” Stuart Rawlings, že by nutně potřeboval fotku pana prezidenta a moji maličkosti do knížečky, která má již vyjíti a že kvůli tomu musí urychleně letecky do Prahy. Já z toho nadšený zrovna moc nebyl, arciž knížečka měla být o mně a ne o V. H., ale Stuart mne ku focení nakonec v Praze přemluvil.

Setkání s bývalým panem prezidentem se uskutečnilo ve velmi krátké době v Rybárně. Jak ješita zjistil, že se bude fotit do USA, schůzku značně urychlil. Rybárna je, čtenáři, malá restaurace přímo pod okny domu Václava Havla hned u břehu královského vodotoče Vltavského. V restauraci, která byla vyhrazena jen pro pana prezidenta , tam již seděl pan kancléř, osobní miláček Sašenka, který se po bývalé člence KSČ paní R. Klímové stal velvyslancem v USA. Dále u stolu bylo několik přátel pana Havla a pár goril (StB) z jeho doprovodu.

Václav se u stolu líbezně usmíval a decentně lžičkou ujídal ze zmrzlinového poháru. Bylo na něm vidět, že mu chutná. Mr. Stuart udělal rychle pár snímků a objednal si kávu. Já peníze neměl a proto jsem vedle Havla seděl na suchu. Přítomná Olga, tedy jeho manželka, byla nadmíru spokojená, že manžílek není zase ožratý jako dělo a tudíž mají v rodině velký svátek. Aby ne, když si svého opilce dobře hlídala, aby se jako ničeho, co zavánělo alkoholem nenapil. Václav si objednal už třetí zmrzku a opět na něm bylo vidět, že mu pohár s jahůdkou chutná. “No vidíš, Václave, že to jde i bez toho chlastu”, chválila svého abstinujícího manžílka Oluška.

Václav se mne ptal, co dělám a jak se vůbec mám. “Díky tvému nařízení, Vašku, že Wolf nesmí dostat žádnou práci v KC OF, ani jinou funkci, se mám fakt blbě. Ale to asi víš, ne? Bydlím dál v přístřešku za Jedličkárnou, v jedné malinké hygienicky závadné místnosti, a dál hážu lopatou uhlí do kotle.” Tak jsem mu řekl popravdě, jak si náramně žiji. “Chceš snad, Vašku, popřít, že jsi nevydal ten příkaz o mé osobě a o dalších, jako je Petr Cibulka, Ruda Battěk… abys jen ty vynikl, likvidovals kolem sebe, megalomane, nejlepší lidi a ještě máš tu drzost se mne ptát, jak já se mám?“ Byl jsem pěkně naštván. „Jdu pryč! Nebýt tady Stuarta, tak jsem k tomu focení nesvolil! Doprdele, co tu vůbec dělám! Jdu domů!”

Václav se mezi tím zvedl ze židle, začal se omlouvat a něco breptal, že musí někam nutně jít, potom udělal krok kupředu, však náhle přepadl přes židli, která stála před ním. Válel se tam pan prezident na zemi jako pytel ovsa! Paní Olga vyskočila ze židle a hnala se k ležícímu manžílkovi. Přičichla k jeho ústům, potom běžela k tomu zmrzlinovému poháru, také ho očuchala a už věděla, která bije! “Kdo mu do toho poháru nalil vodku!? Kdo to byl!? Dala jsem výslovný zákaz nedávat mu chlast!” zaječela paní prezidentová, poté běžela do kuchyně a tam vlastnoručně profackovala chudáka číšníka, jenž opilému Vaškovi nosil ty dobré “zmrzlinové poháry”.

To fackování bylo z kuchyně zřetelně slyšet až do restaurace. Mezi tím hlava státu pomalu a vrávorajíc vstávala z podlahy a usedla na židli, kterou mu přistrčil pan kancléř. Doprovod a ochranka pana prezidenta se opravdu skvěle bavila. Jen pan kancléř, jako správný šlechtic se nesmál a s kamennou tváří pomáhal malému opilci ven z rybárny. Za celou tou bandou vyběhla nasupěná stíhačka, která svého Vašíka zase neuhlídala. “Tak tohle sis měl, Stuarte” vyfotit. Jak se náš ožrala povaluje po zemi jako čuně. Jó, to minule jsi ho, Stuarte, mohl vidět u něj v bytě . Nejenom nádherně opilého, ale ke všemu ještě pěkně pozvraceného!”

Můj kamarád z Kalifornie si v Praze udělal svůj vlastní obrázek o člověku, kterého obdivuje celý svět. Na tohle focení se opravdu nezapomíná a jsem rád, že k němu nakonec po mém velkém zdráhání došlo. Petr Cibulka tomuto člověku jednou u soudu řekl: “Vašku, jsi prase!” a měl a dodnes má pravdu..

Já to cibulkovské tričko s tím nápisem “Vašku, jsi prase”, ještě mám a občas ho na sebe vezmu a také hrdě na veřejnosti nosím. Vím totiž, proč. On ten Cibulka v podstatě perfektně vystihl, jaký opravdu pan Havel po té morální stránce je.

Václava Havla jsem nikdy za svého kamaráda nepovažoval. Byl to podrazák a já s ním skončil už v den, kdy se nechal propustit z vězení v květnu 1989 na podmínku. Podle interního předpisu ministerstva vnitra – tento předpis se vztahoval na celý východní blok- propuštěn z vazby, z výkonu trestu odnětí svobody na podmínku či ze zdravotních důvodů nebo na prezidentskou milost mohl být odsouzený, jen v tom případě, že podepsal spolupráci s StB nebo jinou složkou MV. Neexistovala výjimka! Stačí se jen podívat do materiálu VONSu, kolik disidentů bylo propuštěno z vazby a z výkonu trestu na tento zrádcovský “pardon”! Nic totiž není zadarmo. Ani svoboda a každý si ji cení jinak! Doslova mne uráží, když mne někdo spojuje s opilcem a zločincem Havlem, či dokonce spojuje mou s jeho bezcharakterní osobu! Lumpovi Havlovi jsem nikdy nevěřil, ostatně alkoholikům a mužům, kteří se pusinkují s jinými chlapci se opravdu věřit nedá. Lehce se totiž dají vydírat a se svou morálkou jsou na štíru. Bratrům Havlíčkům se obecně v Chartě dokonce říkalo teplí bratři. Jako první s tím přišla paní Kamila Bendová z Karlova náměstí.

Jednou jsem si k ní přišel pro nějaká peníze. Potřeboval jsem na nákup fotografického materiálu, abych mohl ofotit dokumenty a poslat na Západ do exilového tisku. Měl jsem také hlad a prosil paní Kamilu, aby mi něco přidala na jídlo. Převážně se u ní stavovili lidé ze Západu, z křesťanských charit. Uváděla je do pokoje hned vedle vchodových dveří. Když vítal manžel byl vždy a výhradně v obrovských trenýrkách. V pokoji byl dětmi naschvál zničený a rozpadající se starý nábytek. Křesla, skříně – dobrá finta – umocňovaly dojem otřesné bídy, ve které paní Kamila žije s velkým počtem dětí. Každá návštěva ze Západu pak byla velmi štědrá. Za darované peníze se nový nábytek zásadně nekupoval. Starý poničený nábytek dál věrně sloužil jako kulisa bídy, ve které musí rodina žít! Tenkrát křesťanka paní Kamila otevřela velkou zásuvku u amerického psacího stolu a ta zásuvka byla narvaná západní měnou. Vytáhla 100 bonů a dala mi je. Potom nemohla tu zásuvku zavřít. Musel jsem s tím zavíráním zásuvky pomoci, tak byla narvaná penězi. Co se dál s těmi penězi dělo, nikdo neví. To ponecháme na svědomí paní Kamily. Vím jen, že tato šlechta si za peněžní dary opravovala své chatičky, chalupy atd., a to dá rozum, že na chudáky v kriminálech se potom peněz nedostávalo! Navzdory tomu, že jsem paní Kamile z vazby přes advokátku vzkázal, aby mi něco málo peněz poslala do vězení, že mám hlad. Bohatá paní Kamila – jedna z těch, která měla ve šlechtě přístup k penězům – mi ale nic neposlala. Asi si myslela, že mám ve vazbě dobré zaopatření! Po roce 89 mi řekla, že kdyby ona svým jménem poslala na moje jméno peníze do vazby, mohla by být charta 77 obviněna z toho, že financuje nepřátele socialismu a že by to vrhalo špatný stín na Chartu jako takovou a že i ona by mohla skončit ve vězení. Když jsem jí řekl, že na složenku nemusela vůbec uvádět své jméno prohlásila, že by jí mohl někdo na poště vidět: „Vždyť víš, všude má režim své lidi, a to i na poště, jak posílám peníze.“ Byl jsem smuten, když jsem viděl, jaké mají disidenti výmluvy! Jen aby nemuseli naplňovat svou křesťanskou povinnost.

Podobné se odehrávalo ve všech rodinách, kde se držel tak zvaný bank, tedy u lidí, kteří měli přístup k penězům. Pamatuji si, jak jsem jako šílený lítal po Praze, po bytech disidentů a sháněl peníze na balíček pro Jitku, která byla zatčena v souvislosti se skupinou SRA (Jan Wunsch). Zadarmo přepisovala dokumenty Solidarity z Polska. To vše se rozšiřovalo. Její maminka byla v plném invalidním důchodu a měla ještě jednu dceru. Na potravinový balíček prostě peněz neměla! Všude jsem byl odmítán a to i u Havlů! Až Anička Šabatová mi dala na ten balíček. Maminka Jitky plakala dojetím, že jí může za 100 bonů poslat hned dva balíčky s jídlem. To byl ten skutečný boj! Shánět pro lidi v kriminálech peníze, na kterých seděli hyeny! Peníze pro Jitku jsem ale od nikoho nedostal a já sám jsem kolikrát neměl na svobodě co jíst sám. Všechno jsem dával do focení. Potom jsem zjistil, že moje fotky v zahraničí signoval někdo úplně jiný! Zase bych zvracel, když si na to vzpomenu.

Nic se ale nedělalo zadarmo. “Funkce” v disentu se rozdávali jen ze známosti. Nejvíc jich měli bývalí komunisté, nebo děti bolševiků. Za funkci mluvčího Charty se bral tučný plat ve tvrdé měně a stejné tomu bylo u dalších menších funkcí. O dobře placenou funkci byla rvačka a tak o intrikaření a pomlouvání nebyla nouze. Dělalo se mi z toho špatně!

Havla jako alkoholika znala přece celá Praha. Když se vracel po roce 89 z Německa, kde byla podepsána mírová dohoda, byla celá, tehdy ještě československá delegace, vyložená z letadla na starém ruzyňském letišti jako pytle brambor. Všichni totálně pod parou. Při další návštěvě v Německu musel být Havel převezen do tamní nemocníce. Venku se o tom v tisku svobodně psalo, ale doma se nesmělo napsat nic. Fungovala přísná autocenzura médií! Ano, byla to otrava alkoholem! Tak psal západní tisk!

Pamatuji se, ještě před rokem 89, když jsem jednou přišel k Havlům, abych tam vyžebral nějaké peníze na manželku Jana Wunsche. Věrka Novotná zůstala sama, manžel ve vazbě, dostal potom 3 roky kriminálu, ona s kojencem a bez koruny. Od režimu nemohla očekávat pomoc a tak jsem lítal a opět sháněl peníze. Paní Olga Havlová nebyla doma, aby své „malé dítě“, Vašíčka uhlídala od alkoholu. Nu, její Vašíček se tam válel na zemi celý od zvratků a pusinkoval se tam s chlapcem, kterého pak udělal velvyslancem v USA. Opravdu nechutný pohled! Odešel jsem z tohoto bytu a navštívil Václava znovu. Bylo to o týden později. Nedal mi nic. “Ať se sama o sebe postará!” To byla jeho slova. Nevěřil jsem svým vlastním uším. Tohle mi do očí řekl velký bojovník za lidská práva!

Havel, a to se o něm ví i v zahraničí, je přímo chamtivý po všech cenách a vyznamenáních. Jeho zatím nedosažitelným snem je získat Nobelovu cenu za mír a nebo za literaturu. Není soudný a už vůbec není čestný člověk. Všechno je jen přetvářka a pokrytectví. Jeho ego sleduje pouze vlastní zájmy.

Všichni z HOSu (Hnutí za občanskou svobodu) jsme krátce po roce 1989 protestovali proti tomu, že se ve Zlaté, Karlově uličce a na Karlově mostě propaguje bolševismus tím nejhnusnějším způsobem a to na veřejnosti prodejem ruských hadrů, čepic-ušanek, hodinek a odznaků-metálů, a jiné výprodeje z bývalé Sovětské armády. Náš protest nebyl nikde vyslyšen, prý neexistuje zákon, který by takovou propagaci komunismu zakazoval.

A pak jsme zjistili, že “čepičáři” mají nad sebou ochrannou ruku a to přímo z Hradu! Každý čepičář, který chtěl v centru Prahy prodávat ten hnus, musel se nejprve na úřadě Prahy 1 – jenž vydával povolenky k záboru místa pro prodejce vždy na čtvrt roku – prokázat složenkou 30 tisíc korun, které musel pan žadatel poslat na Nadaci paní Olgy Havlové! Teprve po předložení takového platebního dokladu – poštovního ústřižku – bylo čepičáři dovoleno, aby zaplatil Praze 1 za zábor na čtvrt roku a bylo mu vydáno povolení k prodeji s přesným vymezením místa. Jen ze Staroměstského náměstí až na Hrad těch čepičářů bylo na 60! Já jsem takovou složenku od jednoho čepičáře získal za lahvičku rumu, ofotil ji, napsal kritický článek “Za úplatu Nadaci Olgy Havlové budou možná povoleny k prodeji i drogy” a vše předal následně do ČTK, byť jsem to nabízel k otištění všemu tehdejšímu tisku.

Nikdo se však neodvážil něco takového vydat. Národ nechtěl slyšet pravdu, jak se krade, kšeftuje, korupčí, asi proto, že kradl a podváděl v tomto státě snad každý! Milejší mu byla lež, jak se budeme mít krásně a že je potřeba si jen utáhnout opasek. Já dnes říkám: Zlatý internet, kdy může svobodný člověk psát a šířit pravdu a nemusí se doprošovat poseroutků a zbabělců, zda mu kritický článek vydají, či nikoli.

Jediné Rudé Krávo vydávalo v té pohnuté době všechno a za to P. Cibulkovi patří dík. Proč o těch čepičářích vlastně dnes píši. Napsalo mi hodně lidí, že jsem po roce 1989 proti komunistům nic nedělal, a nyní, že jsem generál. Když tisk odmítá vydat jediný článek o pravdě, který se bojí zveřejnit, potom těch pár opravdových bojovníků nemůže nikdo slyšet. Málo lidem je asi seznámeno, že se ještě po roce 1989 dál MUSELO prostě psát samizdatově. Autocenzura byla snad všude.

Strach novinářů vydat něco proti Hradu, byť i sebemenší kritiku, svazovalo ruce i všem knižním vydavatelům. Knížky mnohých disidentů (býv. samizdaty) se soukromě tiskly soukromě z dosahu Prahy! Pravda se vydávala v samizdatech dál až do roku 1995! Příklad byl pravdou šílený Pepino Marci z Prahy. On moje články vydával a rozšiřoval a vydával i jiné “svobodné” autory. V podstatě jsme na tom byli stejně jako před rokem 89. Venku za hranicemi Česka se lidé v emigraci ještě dnes mylně a především hloupě domnívali a domnívají, že příchodem roku 89 se vše v tehdejších Československu změnilo ku svobodě.

Ano, byla tu svoboda slova, ale nikdo tu svobodu, tedy pravdu nechtěl slyšet a už vůbec ne vydávat. Média nasazovala lidem růžová sklíčka naděje, a mezi tím se potichoučku kradlo v miliónech! Teprve, až když přišel bulvár, televize Nova se tento národ pomalu probouzel ze snění, či spíše bych měl napsat z kocoviny, a s hrůzou zjišťoval, jaká je otřesná realita! Že se dál jen lhalo, že nám dál vládnou komunisté a jsou v podstatě zásluhou koktavého Vaška stále u moci!

Vyprávěl mi jeden člověk z oné zmiňované Nadace paní Olgy, že když přišla do Čech ze Západu nějaká nabídka ku pomoci – povětšinou se jednalo zdravotnické zařízení – všechny takové nabídky muselo ministerstvo zdravotnictví posílat nejdříve paní Olze a byla to ona, kdo vyřizoval všechny ty humanitární nabídky. Jen ona v této zemi měla na tom všem zásluhy, že jedině její Nadace zařídila to, či ono, že vše sehnala a obstarala pro děti.

http://cs-magazin.com

 

205 komentárov

  1. Diky moc za vyborny clanek.

  2. Alex: za malo 🙂 dala som ho sem lebo aj mne sa velmi pacil …. nikdy som nemala ziadne iluzie o Havlovy ani kubisovej a spol ked vzdychali ako museli lepit sacky a zavreli ich za kyticku Palachovy ale toto ma teda dostalo …. a uplne zaujimave na tom je, ze som sa o tom bavila s kolegami v robote a ty mi potvrdili, ze to bolo v tej dobe verejne tajomstvo, ze to sa medzi ludmi rozpravalo uplne bezne …. len preco potom vsetci dopustili aby sa stal prezidentom a tak ospevovanym clovekom …. to uz nevedel nik

  3. Vynikajuci clanok, necenzurovana pravda !

  4. Kdyby se nejednalo o moji zem, tak bychom se mohli i zasmat…. No nic, preji poklidne svatky vanocni a uspesne vkroceni do Noveho roku 🙂 A.

  5. tak tak,pamatnici vedia svoje iba drzia hubu a krok,doba ich zlomila a naucila 😦 dufajme ze najdu silu dvihnut hlavy,Havel ma vela fanuskov ked popustal vrahov a zlodejov(viz.Leopoldov a podrezany bachar+vzbura)systematicka likvidacia slovenskeho zbrojarskeho a tazkeho priemyslu…..,vela ludi si odpluje pri jeho mene a media ho mozu vykreslovat ako chcu

  6. no vyborny…ja to vedel.spina devky chlast.proste klasika kriminalniku….

  7. Přeji autorovi tolik lásky a pravdy jako zde vyblil….V příštím životě se pravděpodobně narodíš jako prase….

  8. Až jsem se lekl, když dnes po půlnoci opět (asi coby připomínka kontinuity moci podvodníků) vyskočila tato postavička na obrazovku a zřejmě měla v úmyslu naší zemi i jeho vinou uvalené do lichvářských okovů a zbavené suverenity cosi přát …

  9. Za cias prezidenta Havla boli vystrihnuté aj zábery z filmu Dědičství aneb Kurva hoši Guten Tag! Tusim bol vystrihnuty sex z krcmarkou, na ktorom aj tak povodne nic nebolo vidiet 🙂

  10. Horne, bez si plivat pred svuj prah. A kdo se tu cim narodil jiste vsichni postrehli……

  11. tož tak, slýchal jsem o tom že je to alkáč, ale totok je z první ruky… drsný. No jo, po babičce je Vašík částečně Žid, tak měl dveře do politiky otevřené …

  12. Děkuji upřímně za tuto diskuzi. Ten krpatý mládenec si myslí, že je celý národ skutečně blbý, a že strácí paměť… Já si moc dobře pamatuji, co ten samozvaný dramatik kdy řekl. Já zde prohlašuji, že tento člověk bude ještě za mého života prohlášen za zločince. Připravil nás všechny o iluze, použil studenty (jak tomu bylo v historii ostatně vždy) ke svým a estébáckým hrátkám, když se moc hroutila. Rozbil republiku díky svým debilním představám o budoucnosti světa bez zbrojení….Děkuji skutečně upřímně za tuto diskuzi…Národům se jak se zdá otevírají oči.

  13. Jestli přítomnost bude neustále soudit minulost, ztratíme budoucnost.

  14. Jestli přítomnost bude neustále soudit minulost, ztratíme budoucnost.
    Včera v televizi četl z knihy Curchilla již zemřelý Karel Kyncl.
    Pořád jenom kritizujeme, hledáme na každém špínu a sami bychom se nedokázali ze strachu postavit tehdejšímu režimu.

  15. “Kto nepozná minulosť. nechápe prítomnosť a netuší budúcnosť”

    “kto sa nenaučil históriu, je nútený si ju zopakovať”

    Zdenka, oni dobre vedeli, źe sa im nič nestane.

  16. neejlepsi na tom vsem je.ze ti nasi parazitujici politici davaj ted kus kolace dalsimu totalitnimu rezimu.zvane eu.a lidi tomu opet slepe tleskaj a fandej jako ze by jim to melo prinest neco super…akorat budem zas buzerovany a opet nam budem diktovat a zakazovat naky paraziti,ktere ani nikdy neuvidime…lidi ale muzem hlavne cestovat,to je odpoved starsich!!!ja jsem v praci 11-12hod denne 28dni v mesici….a to abych zil….a co prislo tak super????kazdy rok zdrazovani uz 20let dane platime za vse i za jidlo…to ani nespocitame kolik je tech nejruznejsich dani…ale jinak skvela doba…a to jeste nejsme vubec u konce,nakupte si vlajecky eu do oken a cekejme az totalne krupnem jak podruhe projeta blana.dekujeme pane havle za skvelou ale tak neuveritelne svobodnou a demokratickou budoucnost….a vy uz se poucte z te posrane historie…pokavad tady budou paraziti tak budem jen spotrebitelsky otroci co budou jen platit a ne zit…..

  17. No, připomíná mi to spíš povztahové sračky zhrzené bejvalky…

    Každopádně, pravda a realita nebude v tomto textu ani v medovém obrazu z médií.

    Ovšem všichni, co házejí na Havla nějakou devastaci naší země, by se měli probudit ze svého scifi snu a přečíst si, jaké pravomoce má prezident a jaké předseda vlády.

    Za skoro vše špatné v této zemi rozhodně může zločinec – Václav Klaus.
    Ten zde reálně po revoluci většinu let vládl, ne Havel z nějakého hradu, kde nemá prezident vpodstatě žádné skutečné pravomoce.

    Co se týče Václava Havla, tak ať si kdo chce, co chce říká, co jsem ho zažil, tak se nikdy nezpronevěřil svým dlouhodobým názorům, postojům a ideím.
    Co je za oponou, do toho nevidíme.
    Ale, měnit rok co rok své “názory, postoje a idee” je pro zdejší politiky typické, jedinou výjimkou byl a zůstal Václav Havel.
    A to je jen nezpochybnitelný fakt.

    Tyhle rádoby zasvěcené zákulisní sračky vypovídají nejvíc o těch, kteří je serou ven, ať už jsou to bejvalky o bývalých, nebo lidé kolem Havla.

    I kdyby byl Havel alkoholik, tak co.
    A že byl “kriminálník” – jistě, jako každej, kdo se vzepře totalitnímu režimu tehdy i dnes.

    Mimochodem, nevšiml jsem si, že by Havel někde veřejně házel sračky na ty, co na něj hází sračky.
    To taky mluví dost za to, kdo je kdo a co je co.

    Co se týče toho blahobytu disidentů – myslím, že by si měli někteří meloucí podobné nesmysly jít hačnout za katr aspoň dnes.
    Že na tom byli někteří pronásledovaní špatně a jiní ještě hůře, o tom žádná.
    Jak to bylo s příjmem a přerozdělováním prachů ze západu, víme všichni akorát tak hovno.
    Ať tak nebo tak, nikdo z disidentů nemohl skutečně žít, dělat svoji práci, jejich partneři, děti a rodiny byly v prdeli – je už fuck, kdo měl méně nebo více peněz.

    Kdo chce zpochybňovat, že Havel byl jediný politik, který naši zemi reprezentoval v nejlepším světle, lže sám sobě.
    Jako prezident byl nedostižný a nejlépe je to vidět vždy v prezidentských “volbách” a v následné hrůzovládě lžišaška.

    A na závěr – bohužel jsme z megatotality přes pseudodemokracii přešli k totalitě.
    Dnes se ve společnosti dějou vpodstatě stejné totalitní svinstva, lidi se mají ohledně základní životních potřeb nesrovnatelně hůře (bydlení, práce, charakterní partneři, volný čas)
    Vinit z toho Havla může jen idiot.
    Totalitní parlamentní systém kapitalisticko-feministické totality nic jiného než morální, finanční a energetickou bídu většině občanům přinést nikdy nemůže.

    Nedělám si žádné iluze, ale v zemi samých zmrdů byli a jsou lidé z řad disidentských a studentských vůdců elita.
    Stačí si je srovnat s tím marastem magorů a hajzů současné politické scény.

    alien

  18. aliene,jsi dalsi obhajovate nejvetsiho zradce…zadnej politik neni super.ale zjisti si vice,ten kdo vymenil svobodu kterou se tak chvastal za kapitalismuz byl havel.vis ze havel patri do clubu of rome??i jako prezident tam patril,tak si precti tohoto clubu agendu.a mimochodem pokavad vim,se nemuze zadny politik natoz prezident setkavat z jinyma pol.atd bez souhlasu cr.za zavrenymy dvermi..byl to on kdo podvedl celou republiku ke svym osobni prospechum.zid zasranej…tak si o nom zjisti vic.a tady mas malou ochutnavku….http://myslichvost.blogspot.com/2009/04/tak-jsou-to-zidi-nebo-jen-sionisti.html

  19. Vše je možné. Jsou to však věci 20 a více let staré. Je psáno po ovoci je poznáte.

  20. presne tak – je to smejd… ono se staci podivat na toho podvrataka, jak se kazdemu diva do oci… kazdemu uhyba ta svine… 11/11/89 tiskarna stb v Tabore tiskla plakaty Havel na Hrad…

  21. me by zajimali ty novinove titulky , ano je to otrava alkoholu , pokud neco takoveho bylo tak to prece musi porad nekde byt , staci to nascenovat a dat to na net, nepochybuji ze by vam vsichni novinari utrhly ruce.

  22. Tohle je velká kupa sr.ček. Chudák autor a většina diskutujících. Nechtěl bych žít s vaší ubohostí.

  23. No jo pravdoláskovec a humanitární bombardér. Fuj Havel, Vondra a Trautenberg!!

  24. O tom, ze Vaclav Havel bol agent, Zapadu, teda agent ci pracovnik napr. CIA, mozno aj Mossadu a inych, niet najmensej pochybnosti. Tiez sa vie, ze si zil z cudzich, zapadnych penazi “na velkej nohe'” Vedel, ze sa mu v podstate nic nestane, preto bol taky , prepitujem, “odvazny”.
    Lenze vo vysokej medzinarodnej politike, komunisticka vlada a jej organy, STB atd. to vsetko vedeli a trpeli, pretoze oni sami mali svoje vlastne plany (vid Gorbacov, neskor Jelcyn, Sevardnadze atd.) co sa nakoniec prevalilo v roku 1989 a nasledujucich. Tieto veci boli uz davnejsie aj “teoreticky”, t.j. propagandisticky pripravene napr. aj knihami medzinarodneho zlocinca Zbigniewa Brzezinskeho, “The Grand Chessboard,” Velka sachovnica a obsiahlou propagandistickou knihou Samuela P. Huntingtona “The Clash of Civilizations” teda Zraska civilizacii. Ba, dalo by sa to sledovat este dalej do minulosti napr. v znamych Protokoloch sionskych mudrcov, ba dokonca vo viacerych castiach tzv. Stareho, teda zidovskeho ,Zakona – Biblie. Vid napr. text proroka Izaiasa, kapitoly 60 a 61. Zaujimave a poucne citanie! Nic nove pod slnkom. Havel bol, a je nadalej, iba jeden z ochotnych a poslusnych, dobre platenych, krajne nemravnych a zlocinnych vykonavatelov “velkej strategie” na ovladnutie sveta. Ciastocne sa to dari v tzv. globalizaciii, ale nedari sa im to inde, napr, uz ani v Rusku, tym menej v Cine, alebo v latinskej Amerike. Dufajme, ze Velky Satan bude nakoniec porazeny.

  25. hehehehe, a ještě víc: HEHEHEHE! dobře vám tak všem i havlovi, naivní pitomci.

  26. Předesílám je mi 81 let, v roce 1989 jsem jeho volbu uvítal, zda je opilec nemohu posoudit, on sám se považuje za humanisty, dle mého je to samolibý mluvka – neli zločinec řeknu proč bombardování Srbska nazval humanitárním a schvaloval. Sám jsem zažil bombardování a jako 15 letý kluk vyprosťoval z trosek, nic humanitárního, to nebylo. Schvalovat bombardování civilních cílů může opravdu jen zločinec nebo opilec. Pokud se týká jeho disidentské činnosti začínám věřit tomu, že si komanči některé disidenty pěstovali a opečovávali. Srovnejte Václav Havel – Pavel Vonka.

  27. Na autora tohoto hanopisu se holt nedostala žádná funkce a teď si vyřizuje účty na úrovni pavlačové drbny.
    Co tak významného kdy udělal? A je vůbec duševně zdáv?
    Zdejší diskuzní příspěvky ze všeho nejvíc připomínají rétoriku někdejšího Rudého práva, pro které byl Václav Havel taky milionářský synek, ztroskotanec a samozvanec. Politruci ze ZVO v Táboře přesně tyto slaboduché plky šířili už v listopadu ´89. Jen oni mohli disponovat informacemi o jakési tiskárně StB v Táboře.
    Ta tiskárna byla v budově politické správy ZVO na tř. kpt. Jaroše, do které měli přístup jen kovaní soudruzi. Normální člověk tam přístup neměl. To dokládá, jaký materiál tu diskutuje a metá bláto na Havla.

  28. havel bol typek…toto su sracky!

  29. no ja sa k tejto teme moc vyjadrovat neviem som na to moc mlada …. ale mne stacila ta jeho amnestia … tu si pamatam …. aky sialenec moze spravit nieco take? …. a pamatam aj to, ze s tym vlstne nik obycajny nesuhlasil

  30. Ještě se dozvíte o slavné loutce jménem Václav HAVEL. Vy, jeho zastánci, jste naivní (ale i přihlouplí) lidé a bohužel kvůli vám jsme tam, kde jsme.

  31. Tenhle článek je sprostý házení sraček, s realitou nemá nic společnýho. Házení sraček na někoho, kdo si zaslouží úctu. Od někoho, kdo evidentně není duševně zdráv..

    Reakce pod článkem mě ale nepřekvapují. Tohle je typický vzorek českých internetových diskutérů k politickým tématům = povětšinou naprostých debilů, schizofrenních, nemajících o politice a dění v minulosti ani v přítomnosti nejmenší šajnu. Chcete k nim patřit, milí čtenáři?

    Omlouvám se za trochu ostřejší slova. Byla zde třeba.

  32. Pane hupe, zřejmě patříte k schizofrením debilům, stojícím na opačné straně, než ti, kterým tak vybraným slovníkem lajete. Domnívám se, že v diskusi jsou rozhodující argumenty, nikoliv nadávky. Nepopírám jeho zásluhy, ale některé jeho “státnické” činy mě trochu zaskočily, amnestie se dá srovnat s katastrofou na Haiti, tam zločincům pomohlo zemětřesení, u nás prezidentská amnestie, nepopírám, že měli být propuštěni političtí vězni, jejich věznění byl zločin, ale proč hrdelní zločinci? Pozvání F. Zappy a dalajlámy v době, kdy se měly řešit důležitější úkoly mladé demokracie? To mě přišlo dost ješitné, ukazovat se, se světově uznávanými osobnostmi. Myslím si, že Havel svůj tehdejší vliv a váhu, žel, promrhal. O tom co je napsáno ve Wolfově článku, mohu pouze pochybovat, nebo souhlasit, ač si neodpustím zlomyslně dodat, staré české “na každém šprochu, je pravdy trochu!” S úctou Eda.

  33. A co t.zv. Sarajevský atentát, kdy záviděl Klausovi popularitu a pomoc při intrikách rozdával i posty vyslanců. O starým Bendovi je to jen a jen pravda, mám to i z dalších zdrojů

  34. Edo..

    nikoho jsem neurážel (narozdíl od Vás), popsal jsem realitu ohledně nemoderovaných diskusí k politickým tématům – a s tím, co jsem napsal, myslím takřka nelze nesouhlasit.

    Nemusíte souhlasit s činy politika. Neznamená to ale, že můžete na někoho jen tak házet špínu. Chcete li argumenty, pak s nimi přijďte. Havlovy zásluhy ani kvality dokazovat netřeba. Házení špíny ano. A já to nemůžu vystát, protože to je barbarství.

    K tomu co popisujete.. Žádní vrazi se na svobodu po amnestii nedostali. Jistě, dostali se ven někteří, kteří spáchali trestné činy. Jenže nebylo jiné východisko. Myslíte si, že STB vždy označovala politické vězně? Většinou jim bylo třeba něco přišít, aby mohli jít sedět. Nikdo tak nemohl vědět, kdo byl odsouzen spravedlivě a kdo ne. A vytýkat prezidentovi setkání se známými osobnostmi je jako vytýkat mu, že dělá svou práci. Hlavní úkoly prezidenta nejsou v zákonodárné ani výkonné moci. Ty jsou jinde, nejsme v USA. Ale, s prominutím, informovanému člověku by toto nebylo třeba vysvětlovat.

    Havel svoje jméno nepromrhal. To jiní promrhali jméno a ducha Sametové revoluce a jméno Havlovo šlo dolu s tím. Ve hlavách neinformovaných (kterých je vždy většina).

  35. Pane hupe, pokud došlo k urážkám, tak se omlouvám za Vaše slova, které jsem použil. Co jsem opravdu netušil, díky své neinformovanosti, že bylo amnestováno přes 20.000 politických vězňů, které jsem omylem považoval za kriminální živly! Pokud se týká Havla, vím jaké jsou pravomoci prezidenta, ale on měl ještě i váhu disidenta a ta přišla niveč! Tu měl použít při usměrňování začínající demokracie. Pokud se týká schvalování bombardování Srbska neustoupím ani o píď, i když věřím, že mohlo dojít a jistě i docházelo ke zločinům v Kosovu a to ke zločinům na obou stranách (jak se občas objeví v tisku). Pochopitelně, že se mohu ve svých názorech mýlit, ale to je demokracie říkat i mylné názory, naopak nedemokratické je nazývat takové názory sračkami a jejich autory schizofreními debily a nezáleží na tom, zda tato nadávka je adresná, či obecná. Demokracie je diskuse, říkal Masaryk a tak by to mělo být.
    Díky za trpělivost Eda.

  36. Je mi upřímně líto pana J. Wolfa. Tolik závisti a nenávisti … Naposledy jsem viděl něco velmi podobného při řeči žalobce v procesu s Dr. Horákovou. Naprosto rozumím panu přezidentovi, že se s ním nechtěl stýkat. Dnes se pan Wolf ukájí kydáním hnoje na světově uznávanou autoritu a doufá že tím povyroste, ale to snad jen v očích podobných trpaslíků.
    Máte můj soucit a posílám vám všem lásku. Jirka

  37. Všechny zdravím. Všichni co se zastáváte Havla jste duševní malorolníci. (pokud vůbec víte co to je). Měli by jste více makat a míň kafrat. Pro republiku udělal i mnohé pozitivní, ale dá se diskutovat, jestli toho pozitivnějšího nebylo nakonec méně jako toho negativního.

  38. Je to smutne ze sa Havel takto spraval a priznavam ze som to doteraz netusil. Konecne uz chapem preco nim otvorene opovrhovali aj stbaci, vid Vladko Meciar alebo preco nim opovrhoval Klaus. Neviem ci by tato krajina zniesla radikalne riesenia, najma ked vidim ze dnes na slovensku neobmedzene kradnu a vladnu bolsevicke a STBacke svine ako Fico a Meciar a polovicka slovenska z toho chrochta blahom. Ti ludia boli zvoleni v demokratickych volbach takze si za to mozeme my sami. Zial dnes sme taki zblbnuti ze uz neviem ci mame koho volit. Ani v Rusku nedopadli dobre, prezident je byvaly agent KGB. Este mam na Vas jednu otazku, co si myslite o Klausovi. Niekedy mam pocit ze zvolanie “Vasku jsi prase” by sa hodilo aj na neho, najma po zprasenej kuponovej privatizacii a jeho ekonomickej reforme.

  39. O Havlovi si nědělám iluze, ale článek pana Wolfa je silné kafe.Diskuze převážně Jánošíků je ještě lepší.Pasáci ovcí buďte rádi, že jste se s listopadem svezli.Chceli stě si vládnúť sami….tak si vládnete.Lezli jste zadkem do evropy…chtěli jste euro – máte ho.Tak si kritizujte Vaše pseudopolitiky Stbáky,ty různý Sloty,Mečjáry,Kňažky,Hlinky a nechte čechy čechům.Je vás tady nazezlo víc jak za bolševika.Raději řešte váš maďarsko-slovenskej problém vy blafouni z hornej dolnej.

  40. to mas pravdu – tuto na slovensku je to samy komediant – a tiez ma serie ze musim doplacat nma stupiditu tohoto primitivneho stada – darmo – my sme tu mentalne este na urovni 19. stor.

  41. pre českého šovinistu:

    § 198 Hanobení národa, etnické skupiny, rasy a přesvědčení
    (1) Kdo veřejně hanobí
    a) některý národ, jeho jazyk, některou etnickou skupinu nebo rasu, nebo
    b) skupinu obyvatelů republiky pro jejich politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že jsou bez vyznání,
    bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
    (2) Odnětím svobody až na tři léta bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nejméně se dvěma osobami.
    § 198a Podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod
    (1) Kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, etnické skupině, rase, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
    (2) Stejně bude potrestán, kdo se spolčí nebo srotí k spáchání činu uvedeného v odstavci 1.
    (3) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta bude pachatel potrestán,
    a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem, nebo
    b) účastní-li se aktivně činnosti skupin, organizací nebo sdružení, které hlásají diskriminaci, násilí nebo rasovou, etnickou nebo náboženskou nenávist.

    a pre slovenského šovinistu:

    㤠423
    Hanobenie národa, rasy a presvedčenia
    (1) Kto verejne hanobí
    a) niektorý národ, jeho jazyk, niektorú rasu alebo etnickú
    skupinu, alebo
    b) jednotlivca alebo skupinu osôb pre ich príslušnosť
    k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej
    skupine, pôvodu rodu, pre ich náboženské vyznanie
    alebo preto, že sú bez vyznania,
    potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až tri roky.
    (2) Odňatím slobody na dva až päť rokov sa páchateľ
    potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1
    a) najmenej s dvoma osobami,
    b) v spojení s cudzou mocou alebo cudzím činiteľom,
    c) ako verejný činiteľ,
    d) za krízovej situácie, alebo
    e) z osobitného motívu.“.

  42. Děcka, děcka, Takový to normální domácí žvejkání. Pane Bože, to tu sou slátaniny, včetně Wolfova článku. Kdo to vůbec je? Mně je 71, ale žádný války vo něm nikde nešly. Jestli je vůbec skutečnej. Jsem rád, že mají ještě někteří i zdravý rozum. Jsou sice v menšině – zde na týhle platformě kecalů. No – jako “lůze” mi nezbývá, než se přidat do blábolení. Každý si dobře přečtite to, co “špica borec” zvanej alien, dne 9. 1. 2010 ve 02:00 píše výše. Vono né, že by nebylo ještě co dodat, či diskutovat, ale na druhý straně, je toho guláše mnoho, tak nač ho zahušťovat, že jo. Taky Kaligula byl sviňa chlap a jiní – těch bylo a co po nich zbylo? Vorijentujte se blbové svým vlastním rozumem a snažte se být hlavně každej z Vás čestnej a nepřiposranej když je to v drsným. A každej si vzpomeňte na své nestatečnosti, podrazy a nečestnosti v životě, než začnete být Ti nejčistší. Držím Vám palce.
    Tak vzhůru do němoty, Jura

  43. ceskemu “Kozinovi” (Imro, na Január 26th, 2010 o 00:14): si chudak a je mi ta luto….lepsie argumenty okrem tych cesko-primitivnych nemas ?

  44. pepe: Při tvoření svých závěrů v čemkoliv vycházím primárně z nezpochybnitelných a ověřených faktů.
    Všechny ostatní zdroje mohu zohlednit v celém komplexu informací a zohledňovat je dle kontextu, ale nejsou relevantní ke konečnému závěru.
    Pokud nemám dostatek faktů pro relevantní závěr, nedělám ho.
    V tak složité problematice jako je politická historie a zákulisní vztahy si udělá alespoň částečně pravdivý obrázek jen skutečný profík.Zpravidla žijou ve lži i ti, co byli uvnitř (nebo právě ti).

    Text je zajímavý, přejal jsem ho na svůj blog a je třeba dávat ovčanům příležitost tvořit si názor ze všech různorodých zdrojů, ať už s nimi souhlasíš nebo ne.
    Další z věcí, ve které se demokrati liší od těch ostatních.

    Jinak nemám co dodat, ve svém předchozím příspěvku jsem ti už odpověděl.
    Pokud se zdroje liší opozitními informacemi, je na každém, jaký si ze všech předložených a nalezených informací + osobních zkušeností + osobního odhadu a instinktu udělá závěr.
    Stále je pro mě nejdůležitější, co jsem ohledně Havla sám na vlastní oči a uši zažil, jak vystupoval za mého života.
    Mimochodem, o každém politikovi a každé osobnosti si zdaleka nejlepší obrázek uděláš ve vyhrocené diskusi s kvalitním oponentem.
    Není žádná náhoda, že se Havel a Klaus v takové veřejné diskusi nikdy nestřetli.Jedním z důvodů je, že jde o natolik silné ideové nepřítele, že by se navzájem v souboji zdiskreditovali, zesměšnili a zabili.
    Nicméně vsadil bych si na Havla.Klaus je sice profi demagog a manipulátor (tyto atributy uznávám, sám jím jsem), ale už tak často změnil své názory a postoje, že je pro skutečného diskutéra velice lehké ho smést.
    Pohříchu Klausovi byli vždy servírování do diskuse boxeři o několik tříd slabší až směšní.
    Jen bych podotknul, že když se diskutovalo v rámci OF, Klaus se krčil někde v rohu a Havel stál ve středu diskusního dění.
    Ale nerad bych z toho dělal diskusi Havel vs. Klaus, i když pohříchu podle mě mezi nimi skutečná válka o povahu naší země proběhla a Havel ji bohužel na celé čáře prohrál (a z hradu, bez vlastní strany a vlády ani jinak nemohl), i proto je tady tento kapitalisticko-feministický zmrdistán.
    Stále si myslím, že pokud by byla tehdy sestavena strana a vláda z disidentských a studentských elit pod vedením Havla, byla by naše země úplně jinde – těžko říct kde, ale jinde.A vzhledem k tomu, že teď je po všech stránkách v totální prdeli a v mnohém hůře než v komunismu, horší by to nebylo.
    Když už nic, tito lidé měli v hlavě mozek, nějaký rozum a v těle určitou hrdost a páteř, což všem současným politikům nehrozí.
    Na druhou stranu, pro tyto osobnosti v osobní rovině bylo rozhodně lepší se do politiky nemíchat, zvláště pokud to nebylo v rámci Havlovy strany, protože by dopadli jako těch pár, co do toho šli.Parlamentní totalita každého politika semele, i kdyby byl na začátku slušný a měl čisté ideály a úmysly.

    alien

  45. Článek mi jen potvrdil podezření, jak to s VIP disidenty doopravdy bylo. Bohužel o tom si mohu povídat jen doma; pravdu o politicích se za jejich života se nikdy nedozvíme.
    Bohužel je mi líto starých lidí, kteří Havlovu fenoménu bezmezně uveřili a jsou ochotni k vůli němu zapudit všechny, kdož s jejich názorem nesouhlasí.

  46. Disident Jiří Wolf – zde:

    Click to access Vystava_AI_89.pdf

    Pokud se odkaz nezobrazí přímo, zkopírujte ho do hlavní lišty.

  47. Tak jsi se Wolfe pěkně vyblil a hned se ti ulevilo.! Copak, copak ,co se na tebe nedostalo? Přečetl jsem 2/3 toho tvého plácání a musím napsat, že jsem si o tobě udělal názor………..

  48. ZNÁM OSOBNĚ OBĚ STRANY… AUTORA ČLÁNKU I V.HAVLA. TAKŽE MÍSTO NENÁVISTI, KTEROU K NIKOMU NECÍTÍM, A MÍSTO JÁSÁNÍ SVRŽENÝCH SOUDRUHŮ NAD SMYŠLENÝMI BAJKAMI O ZVRATCÍCH A SPOLUPRÁCI V.HAVLA SE VŠEMI ZLOČINCI V ČR A NAD ÚDAJNÝMI VÝSLEDKY JEHO PREZIDENTSKÉ POLITIKY, KTEROU VE SKUTEČNOSTI VYKONÁVALI JEMU OPONUJÍCÍ STRANICKÉ SEKRETARIÁTY (NÁMI HLOUPÝMI ZVOLENÉ), MOHU SDĚLIT ČTENÁŘŮM VÍC, NEŽ EMOCE. ——– AUTOR ČLÁNKU (SPISOVATEL POHÁDEK A BÁJÍ, KTERÉ VYŠLY KNIŽNĚ, ALE DALŠÍ UŽ BYLY ODMÍTNUTY) BYL CELÝ ŽIVOT STATEČNÝ ANTIKOMUNISTA A BOJOVNÍK ZA DEMOKRACII, JAKÝCH BYLO U NÁS JEN PÁR DESÍTEK. V RUDÉM KONCENTRÁKU ZAŽIL MNOHO LET STRAŠNÉ UTRPENÍ. V CIVILU ZASE BÍDU. ZASLOUŽÍ SI ZA TO VELKOU ÚCTU. BOHUŽEL SE TO PODEPSALO KATASTROFÁLNĚ NA JEHO PSYCHICKÉM ZDRAVÍ, JAK TO U POSTTRAUMATICKÝCH PORUCH BÝVÁ, TAKŽE DOSTAL ROKU 1990 OD ČSSZ PRAHA PLNÝ INVALIDNÍ DŮCHOD NA DUŠEVNÍ ONEMOCNĚNÍ. POBÍRANÝ DODNES. MÁ NERVY TAKŘÍKAJÍC ZCELA V HÁJI. ——— AVŠAK MNOHEM VÁŽNĚJŠÍ NEŽ INVALIDITA, JE U NĚJ VÝRAZNÝ PATOLOGICKÝ OSOBNOSTNÍ RYS A SICE NEZVLADATELNÝ RADIKALISMUS AŽ FANATICKÝ EXTREMISMUS V MORALISTICKÉM ODSUZOVÁNÍ A ZVELIČOVÁNÍ BĚŽNÝCH LIDSKÝCH CHYB DO NEJNEUVĚŘITELNĚJŠÍCH BÁJÍ. CHYB SUBJEKTIVNĚ POVAŽOVANÝCH ZA ZLOČINY. VLASTNOSTI KDYSI UŽITEČNÉ K NALEZENÍ ODVAHY V BOJI S DIKTATUROU FAŠISTŮ ČI KOMUNISTŮ, KDY ŠLO I O ŽIVOT. AVŠAK NAPROSTO NEUPLATNITELNÉ V HODNOCENÍ DRUHÝCH (ZVLÁŠTĚ SVÝCH NEPŘÁTEL), KTEŘÍ TO DOTÁHLI KOUSEK DÁL. PRIVÁTNÍ VZTAH AUTORA K V.HAVLOVI A SPOL. ZNÁM. MRZÍ MĚ TO, ALE JE NEZVLADATELNĚ NENÁVISTNÝ UŽ 20 LET. ———– SÁM NEŽIJE DLE MRAVNÍCH ZÁSAD OSTATNĚ JAKO MNOHO Z NÁS, CO SI Z PODNIKU ODNÁŠÍME, CO NENÍ EVIDOVÁNO A CO DRUZÍ VRCHOVATĚ ODNÁŠÍ TAKÉ, ABY SI POLEPŠILI SVOJÍ SITUACI. ALE HOLT JSME ČEŠI. NESOUDÍM NIKOHO ZA TYTO LIDSKÉ CHYBY. NESOUDÍM ANI TĚCH 90% ČECHŮ, KTEŘÍ ZA TOTALITNÍ DIKTATURY NA ROZDÍL OD CHARTY 77 A DALŠÍCH SKUPIN MLČELI A KOLABOROVALI. BYLI POUZE OD MALIČKA, JAK TO BÝVÁ, SLABÍ A ZBABĚLÍ – BĚŽNÉ LIDSKÉ VLASTNOSTI, KTERÉ NÁM PŘECI DÁVÁ VÝCHOVA RODIČI A REŽIMU. ——– STEJNĚ TAK NIKDY NEBUDU SOUDIT V.HAVLA ZA NĚJAKÝ TEN ALKOHOL, KDYŽ VÍM, V JAKÉM STRACHU A PSYCHICKÉM TERORU DENNODENNĚ ŽILI POLITIČTÍ VĚZNI A DISIDENTI (ODTRŽENCI) OD REŽIMU, TEDY I ON. KDYŽ OSOBNĚ VÍM, JAK ZÁSADOVÉ BYLY JEHO NÁZORY CELÁ DESETILETÍ V SOUKROMÍ I V OPOZICI I V POLITICE (BYŤ NĚKDY MYLNÉ), COŽ SE U NÁS NIKDY NENOSILO A PROTO BUDE PŮLKOU NÁRODA VŽDY KRITIZOVÁN. KOLIK ODVAHY BYLO TŘEBA K VEŘEJNÉMU KRITIZOVÁNÍ POLITICKÝCH ZLOČINŮ A VRAŽD APOD. ZA SOCIALISTICKÉHO REŽIMU. KOLIK VÝSLECHŮ, BITÍ, VYDÍRÁNÍ, MUČENÍ, VĚZNĚNÍ ZA TO ZAŽILI. MOJE RODINA TAKÉ. —— KDYŽ VÍM, JAK KRADLI, LHALI A PILI 40 LET FUNKCIONÁŘI KSČ. KDYŽ VÍM, JAKÉ MILIARDY ROZKRÁDAJÍ DNEŠNÍ ZKORUMPOVANÉ VELKÉ POLITICKÉ STRANY A BÝVALÍ VELITELÉ STÁTNÍ BEZPEČNOSTI. KDYŽ MRAVNÍ ZÁSADY HÁJÍ POUZE MALÉ STRANY A VĚTŠINA LIDÍ JE NEVOLÍ, ABY JEDNOU NENESLI ODPOVĚDNOST ZA SVÉ MRAVNÍ PROHŘEŠKY V MAJETKU A JINDE. ——– ODSUZOVAT V.HAVLA S BÍDNOU PREZIDENTSKOU PRAVOMOCÍ ZA ROZKRADENÍ STÁTU NÁMI OBČANY (!) A NÁMI ZVOLENÝMI STRANAMI (!) ZDIVOČELÝCH KAPITALISTŮ BEZ MORÁLKY A TAKÉ ESTÉBÁKŮ S OSTRÝMI LOKTY V 90. LETECH, JE OBROVSKÁ NEZNALOST, OBROVSKÁ HLOUPOST, OBROVSKÁ NENÁVIST. UMOŽNIL TO VÁCLAV KLAUS S ČÁSTÍ ODS. A U NÁS MU TO PROŠLO. SNAD PROTO, ŽE BYL JAKO MY, ŽE NEBYL MRAVNĚ NAD NÁMI O NĚCO VÝŠ JAKO VÁCLAV HAVEL. TUDÍŽ NEBYL NAŠÍM ŠPATNÝM SVĚDOMÍM. ———— NEODSOUDÍM 1700 STATEČNÝCH A PRONÁSLEDOVANÝCH CHARTISTŮ, JENOM PROTO, ŽE NĚKOLIK MÁLO PROCENT Z NICH (JAKO V KAŽDÉ LIDSKÉ SKUPINĚ) ZATAJILO HUMANITÁRNÍ DÁVKY NEBO PODLEHLI VYDÍRÁNÍ A SPOLUPRACOVALI S STB. KDO ZE ČTENÁŘŮ SI PŘEČETL CHARTU 77? KDO Z NICH VÍ, JAK BYL TAKOVÝ TEXT ZA SVOBODU A DEMOKRACII TRESTNÝ? KDE BYLI OSTATNÍ ČTENÁŘI, KDYŽ SE VYSTUPOVALO PROTI TOTALITĚ A VĚTŠINOU PROHRÁVALO? KDYŽ SKONČILO 248 000 OBČANŮ V LÁGRECH? MOJI BLÍZCÍ TAM ZŮSTALI. MOHLI BYCHOM NAKLÁDAT S TAKOVÝMI NEOVĚŘENÝMI A OSOBNĚ ZAUJATÝMI ČLÁNKY NA INTERNETU TROCHU S REZERVOU? BEZ FANATISMU A NENÁVISTI?

  49. Josef: tak ešte raz a pekne malymi pismenami…veľkými písmenami sa na nete nezvykne písať..už by si si mohol zistiť, že v netovej diskusii to symbolizuje “krik, rev”…a rozhodne sa to číta horšie, než normálne pekne malé písmenká…

  50. josef: a propos…Chartisti a podobe nekolaborovali? máš dojem, že im príspevky a rôzne dary z rôznych americkych a inych nadacii chodili kvoli Havlovemu roztomilemu rackovaniu? To by si musel byt velmi naivny…
    Okrem toho, v case vydanie Charty som bol velmi velmi maly :D, moj otec bol do smrti komunista a nehanbil sa za to – ale na rozdiel od tych, co mali plnu hubu slobod a demokracie (velka “vdaka”, len co je pravda), tak poctivo makal.
    Inak, neviem, ale mam dojem, ze Slovensko je republika, nie demokracia..už len z princípu názvu..teda aspon by mala byt

  51. Milý pane. I kdyby byla jediná věta pravdivá, Vám ji neuvěřím. Ani na chvíli jsem nezapochybovala o Havlovi, ale o Vás. Podobné typy článků uveřejňuje Blesk, Rytmus života či jiné braky a i z těch se mi zvedá žaludek.

  52. Všem kdo pochybujete:
    Měl jsem to štěstí či smůlu, že m,ne Havel přijal na hradě v roce 19990, kdy jsem si k němu se svojí tehdější ženou šel stěžovat na svého otce, který byl u Bezpečnosti a celé moje dětsví mi škodil (s mojí matkou se rozvedl). Tak jsem si řekl dysident mi pomůže a šel jsem na hrad bez objednání. Kupodivu nás přijal a po té, co jsem mu řekl o co se jedná a jaké mám důkazy, tak si zavolal jakéhosi vojenského poradce, který nám před Havlem řekl, že máme smůlu. Otce prý potřebují a pokud bych se snad snažil dál, tak bych měl problémy já. Havel se mi podepsal na moje poznámky a ještě k tomu přimaloval srdíčko.
    Toto je moje jediná osobní zkušenost s Havlem. Myslím si, že tomu, co se zde píše věřím. 8-(

  53. Domnívám se že zcela postačí posuzovat lidi podle jejich skutků.Havel sám se tolerováním komunistických zločinců se zařadil mezi darebáky zasluhujícími tvrdé potrestání.Jestli konzumoval alkohol je víceméně nepodstatné.Nelze trestat pouze nacistické zločince (také 90 leté) a ponechat rudé zločince nepotrestány.Odstupné STB zločincům jasně mluví proti Havlovi.Masový vrah Gotwald byl také prezentován jako lidumil a génius – viz vymyšlený rodný domek a jeho manželka evidovaná jako prostitutka.To nejsou pomluvy ale prokazatelné skutečnosti.Obdivuji pana Orwela a jeho Farmu a poznamenávám že prasata začala chodit po dvou nohou.V počtu obětí vedou rudí zločinci nad nacistickými v poměru 3 až 5 ku jedné.

  54. Souhlasím s názorem Josefa – znám obě strany

  55. No, vzhledem k tomu, že většina protihavlovskejch příspěvků je od slováků, tak se opět potvrzuje jejich sindrom méněcennosti. Z vašeho národa by se nenašel člověk, kterej by veřejně vystupoval proti komunismu a riskoval by tím svůj život. Ani se mi nechce věřit, že můžou bejt některý lidi tak primitivní, jak jsem včera říkala svýmu kamarádovi, tak lidi jako vy, jsou ignoranti, který musej za každou cenu onanovat na internetu tím způsobem, že jsou věčně v opozici a kritizujou ostatní. Co vy jste kdy dokázali, srágory slovenský???? Havel byl a je čestnej člověk, kterej riskoval pro svobodu Čech i Slovenska, v kriminálech byl mučenej a vy si tady budete na něj vyskakovat místo toho, abyste si ho vážili za to, že vám dopomohl ke svobodě????, a co se týče dnešní komunistický enklávy, jasně že to nebylo moudrý, ovšem on se nechtěl chovat jako komunisti, byl přesvědčenej o svobodě a proto bylo proti jeho přesvědčení cokoliv zakazovat, tzn. svoboda slova atd.
    Jak často říkám, rozhodně mi neni líto, že se slováci odtrhli, stejně pro nás čechy byli jen zamindrákovanou brzdou a koulí na noze. NASRAT!!!!

  56. pronárode jeden kolaborantskej!!!!

  57. lucie: ubohe, ubohe a este raz ubehe … Slovensko malo tak isto kopec ludi, ktory sedeli vo vezeniach, dokonca na rozdiel od Havla makali v uranovych baniach alebo niektory pre svoj anzor skoncili aj v rusky h gulagoch … ty ani nevies co rozpravas …. ako ci toto o Havlovy pravda je alebo nie neviem ale viem, ze to napisal Cech nie Slovak …akurat ty ostatny mali tu smolu, ze enboli tej spravne nosatej “narodnosti” ako on …. tak sa uvedom co trepes ….. mozno by to chcelo viacej studovat dejiny ceskoslovenska po 45 a menej nenavidiet Slovakov …. poznam dost vela Cechov, ale nieco taketo som este v zivote nepocula co ty tu plodis …. a to som robila aj v ceskej firme …. mna by zaujimalo co si ty take dokazala v zivote ked uz tu hadzes formu

  58. a len tak mimochodom … skus si porata pocet diskutujucich cechov a slovakov …. ja som si zratala, ale slovakov tu diskutuje asi tak 5 aj so mnou …. a ostatne su vsetko cesi a nemam dojem, ze by vsetci boli Havlovy fanusikovia

  59. …..pre Luciu….si uvedom tapa trafena,ze cesko by nevzniklo bez slovenska a naopak….mame spolocne dejiny,ake nema nikto..a co sme dokazali???hm…otvorene povstat proti nemcom ,presne v case,ked sa otvoril druhy front…a nie bojovat o prahu 2 dni po vojne….mimochodom…nech boh zehna take pervitinove kravy ako si ty…aspon sranda….;0

  60. Je smutné, že existují takové “lucie” s takovými názory… Holka je zřejmě ještě mladá tak to podle toho vypada… nebo má nějaký komplexy… Každopádně neumí pořádně čist, protože by viděla poměr diskutujících…
    Pokud jde o Havla, jo, krome jiných věcí, obrovská chyba byla že netrval na potrestání a vypořádání se s komanči…

  61. havel je bzna zasrana

  62. Prosím obhájce Havla ať mi osvětlí jak je možné, že nejsou zveřejněna jména agentů StB v CH77. Že tam nebyli si může myslet jen blbec. Pracovníci bezpečnosti uměli svoji práci. Pikantní je, že když chtšli zveřejnit materiály StB o disidentech tak se mohl historik Křen posrat. Doufám, že se dožiji zveřejnění. Rovněž očekávám, že se najde histoirik, který zpracuje život a dílo VH i celé rodiny. Strýc kolaborant využil se souhlasem gestapa Annu Letenskou k dotočení filmu Přijdu hned a pak ji popravili. Jak jsem byl zastánce VH tak teď bych slovy básníka raději podal ruku praseti.

  63. Znám člověka, kterej měl co do činění ze sametovým Venou – je to sebestřednej opilec, který bravurně dokáže “kázat vodu a sám pít víno”. Jestli si někdo o něm myslí, že je snad polobůh, je buď retardovaný(což ho omlouvá), nebo tak zmasírovanej oficiální propagandou, že člověk musí uznat, že ti co ji vedou jsou fakt dobrý…

  64. Jeden můj známý měl bratra u STB a ten vyprávěl jak hlídali VH, a jak ho pravidelně opilého na mol v mrazu nosili do nejbližšího domovního vchodu, aby jim nezmrznul a oni nedostali hlídat někoho nového a tím by měli víc práce.

  65. Myslím, že na tomto článku je mnoho pravdy…Stačí si přečíst I.Magora Jirouse a máte jasno..

  66. Pan Wolf je případ sám pro sebe. Píše podivné pohádky pro děti, má je rád, moc.
    Prý má také rozepsanou knihu, Jak jsem prosral život.
    Ale pane Wolf, proboha, kdo to bude číst?
    Měl by jste být rád, že si žijete, jak si žijete.
    Máte to z našich daní, z naší práce, Vy bojovníku.

  67. Vždycky jsem věděl,že Havel je opilecký gauner !

  68. Vaclav Havel,protekcne dieta zidovskej rodiny,ovplyvajuca majetkom pochybneho povodu.Velmi dobre si pamatam,ako tato postavicka,rozhybala Ceske a Slovenske dejiny.Kto to je,ludi v Novembri 1989 nezaujimalo,malokto o nom cosi vedel,no urobili mu taku reklamu,ze bol pre masy bohom.Isty pan,ktory sedel z tymto clovekom na Borech,ho charakterizoval jasne,je to podvodnik a neskrupulozny sebec,ktory umozni rozkradnutie republiky,tak sa aj stalo.Vaclav Havel je pochybne induviduum,ktore pisalo namety na absurdne hry,absurdnu hru zahral aj v r.1989.Akej hodnoty su tie absurdne hry,nech kazdy posudi sam,no osobne ich radim medzi trezorove,zavriet do trezoru a nikdy ho neotvorit.Velmi dobre si pamatam na volbu prezidenta CS.republiky a na “nehodu” Alexandra Dubceka.Keby sa totiz Dubcekovi nestala “nehoda” Vaclav Havel by sa nestal prezidentom a rozkradanie by sa neuskutocnilo tak,ake bolo po nastupe tohto “disidenta”Cesi dodnes na tohoto slaboducheho idiota nedaju dopustit,pikantnostou je,ze sa od neho dnes distancuju aj ti,ktori s nim kedysi tvorili jeden tim.preco asi?

  69. Uplne s tebou suhlasim Andrej! Ja som mala 9 rokov v case sametovej revolucie a videla som aj Dubcekov aj Havlov prejav nazivo a ich pristup k samotnym ludom a nedalo sa to porovnat. Havel sa nikdy neoslovil ako clovek, vzdy sa mi zdalo, ze v jeho pozadi nieco je, co nechce aby videli ostatni. Havel rozhodne Slvoensku ublizil viac ako pomohol, pomohol Cesku, Slovensku nie – Slovaci ho nemaju mat preco radi.
    Inak k Lucii, vsimla som si, ze vela Cechov (takych ubohych ako je ista “Lucia” hore v chate) nadava na Slovakov a robi im negativnu reklamu v zahranici. Mali sme istu kolegynu, ktra pracovala s nami v zahranici pre pobocku, ktra bola na SR, nie v CR a akceptovali sme ju namieto Slovenky. Pred nami, mila tvar a odporne opovrhovanie a jej komentare typu :”Cesko je v strednej Europe a Slovensko vo vychodnej” som sa dozvedela od mojich zahranicnych kolegov potom co odisla z firmy.
    A tej “milej a inteligentej” Lucii by som mohla odpisat rovnakym odpornym a ubohym sposobom, ale neznizim sa na jej uroven. Ocividne ma nejake zakomplexovane problemy a zvidi nam Euro :))))

  70. no ty vole, co je to tu za bolsevicky ubreceny krouzek? to je az k smichu, co se tu clovek docte, chapu, ze opevovat Havla take neni zcela spravne, ale WTF?

    zakomplexovany jedinec ktery napsal text a ubozaci, co prihazuji na sve klucky na ohen, fakt k pobaveni, vsem vrele doporucim

    made my day folks

  71. konecně mi někdo ptvrdil to ,co si celou dobu myslim.lump a podrazák havel.

  72. Za vše hovoří fakta : v prvních dvou polistopadových vládách seděl na vnitru bolševik (a pálily se archivy a budovaly privátní vydírací archivy) , současný prezident Václav Klaus je kandidát komunistické strany = komunista, premiér komunista, bývalý premiér komunista atd atd.

    Havel nikdy nedokázal pojmenovat natož potrestat komunistické zločiny. Diskreditace skutečného disentu (Cibulka) je realita, oslava StBáků a výplata doživotních rent za službu komunistickému režimu je realita. Ovčané zmasírování mediálními prostity volí za své zastupce tu nejhorší spodinu.

    Kdo nemyslí, volí dál komunisty … byť jsou nalezlí v tzv. demokratických stranách. TOP09, VV, CSSD, ODS ….

  73. Víte že Havel a jeho nohsledi z Pražských brlohu připravili lidem v republice takové životní podmínky že už více jak 22000 si jich vzalo život? Když odečteme zkrachovalé hazardní hráče i tak je to vysoké číslo. Nejsmutnější je když matka zavraždí svoje děti protože už neví jak dál a pokusí se o sebevraždu. A to nemluvím o naších spoluobčanech kteří emigrovali do zahraničí protože u nás nemohli nalézt práci. Emigrace ve 48 a 68 je proti tomu nepatrná zveličovaná epizoda. Uveřejní někdo konečně statistiku osob umrzlých na lavičkách, mrtvých v kanálech, přespavajících v lesích v zimě pod stany, nebo na starých madracích pod mosty?

  74. Vida, jaký vybraný ksindl obou republik se tu sešel na plivání proti Havlovi. Za první republiky byl tuším zákon na ochranu presidenta – a nebyl to vůbec špatný nápad. Rád bych viděl, kolik z místních superhrdinů, plijících na prezidenta Havla, by bylo ochotno jít do vězení za své názory. Nejdříve si umeťte svůj práh a pak jděte po smítku v cizím oku.

  75. to nebyl muj prezident

  76. havel nebyl prezident,jen sebestředná loutka dosazená západem.stydim se za to ze jsme dovolili aby nam taková chátra vládla.

  77. Ty kecy rozeštvávající Čechy a Slováky jsou smutné, protože Slovák má jediného kamaráda na světě a to je Čech a Čech má jediného kamaráda a to je Slovák. Jo hádky v každé rodině mohou nastat, ale obě strany by měly vědět kde jsou hranice.

  78. Souhlasím s Josefem a Lucií! Pan Wolf je nemocný ……..

  79. chce se mi z toho zvracet………………

  80. Dost zajímavý článek. I kdyby byl jen zpola pravdivý, a to jistě je, tak se pouze potvrzuje to, co se tady děje.

  81. Vdobě o níž se zde píše jsem byl veliký nepřítel komunismu.
    Pídil jsem se po všech tiskovinách a dostupných materiálech o tzv, hrdinech národa-“disidentech”. Již mnoho měsíců před listopadem 89
    jsem však měl stále silnější pocit že není vše takové jak se navenek jeví. Proto vím že výše uvedený spis je do písmene pravda.

  82. havel je zmrd aj bude a kto neveri staci sa pozriet na jeho oslavu 75 narodenin a tam ho to presveci ci je alkoholik alebo nie odvisielala to ctv aky chcete este dokaz

  83. Havlovy pletichaření a pletky nechť si řeší Dášenka sama-doma, koneckonců je to jen jejich soukromá věc. Více světla by měl ještě “za živa” vnést exprezidentista do svého zpitomnění všech ovčanů, nikdy nenaplněných slibů, podpory vraždění v Jugoslávii zeměmi NATa, jeho zsela dementní výroky s následky pronášené při teroristickém aktu proti Libyi a podpora tuneldědka a jeho press-děvek od 17. listopadu 89. TOTO SE NEODPOUŠTÍ !!!

  84. Jeden z největších světových zločinců dneška, pověsit.

  85. Za všechno ho a jeho kumpání Bůch potrestá.

  86. pre pani, či slečnu Luciu…. prosím, naučte sa gramatiku /sindrom/ a naučte sa slušne vyjadrovať, pokiaľ vám to vaše IQ dovolí…. Psí hlas do neba nepríde….

  87. Lukáš Kraus, český dobrodruh, žijící v Norsku, mě dneska zablokoval, jenom proto, že jsem si Havla spletla za Havla z ČSSD. Našemu bývalému prezidentovi jsem nepřála smrt. Jenom jsem prostě řekla, že měl mnohem lepší zdravotní péči a o své zdraví na základě tohoto článku přitom vůbec nikdy nedbal!!! Náš život pro pány politiky není vůbec důležitý. Ale, když si někdo dovolí konstatovat, něco o nich, tak je za to zkritizován. Byla jsem milá na fotky dcery Lukáše Krause Julie. To mám vděk za svou dobrotu. Hnusný člověk. Proč jsou lidé, jenom takoví psi? Prospěchář, který tady ani nežije, ale přitom o situaci zde v Čechách bude jenom žvanit!!! Vždyť to vlastně není ani pořádný Čech. Asi mě zablokuje i pan Janýr, ale pokud mě nechápe ani on, tak je dobře, když mě nebude také znát!!!!

  88. Ted´ se dozvíme konečně,konečnou verzi pravdy,která zvítězí nad lží a nenávistí….

  89. Taky jsem moc zvědavej co vyleze kde na povrch ted , po Havlově úmrtí …….

  90. Je to přesně tak, jak jsem o tom už slyšel. Konečně chcípl ten hajzl!

  91. Vůbec mě to nepřekvapilo. Jen se potvrdilo, co ví hodně lidí, ale mlčí. Ještě, že už chcípl, hajzl jeden.

  92. Zajímavý článek!!!

  93. josefe, sledoval jsem politiku velice pečlivě 20 let, spíše věřím Wolfovi než tobě , ty pepo. Dobrý pokuz o matení a smířlivost se zlem. Vím jedno zcela určitě, ty i tvuj havel skončíte v pekle.

  94. Bohužel Havel skutečně velice pil… a málem ho to stálo život již na počátku devadesátých let. Při návštěvě středních Čech spadl opilý jak žok do žumpy a kdyby ho nevytáhli místní bylo už dávno po něm – existují desítky svědků. Václav Havel byl pro mne pojmem do roku 1992 – po jeho zbabělé demisi a úmrtí Karla Kryla, který byl velice rozčarován politickým vývojem Československa a který o něm věděl své… jsem si ho přestal postupně úplně vážit. Karel Kryl byl největší osobnost jakého kdy Československo mělo po roce 1989… bohužel…

  95. No jo pomlouvat, nadávat, ale zároven i smutnit, vzpominak a hrat si na kamarada po neci smrti… jak ubohe,,, zastancem havla opravdu nejsem ale nevim proc v den jeho smrti bych mel proti nemu cokoliv vznaset,,,, par lidi tady by se melo nad sebou zamysled 🙂

  96. Tak tohle mě vážně dostalo..mně je úplně jedno, jestli pil nebo ne…byl to normální člověk, z kterého prezidenta udělala doba. A absolutně nechápu vás Slováky, jak si jej opovažujete brát do huby. Kdyby ste měli alespoň základní vědomosti, tak víte, že k rozdělení příspěl především Mečiar za asistence Klause, který neměl na výběr. .No jo, co čekat od národu, který nám v historii ukázal, jak moc k nám má blízko, že? Vy ostatní se nad sebou zamyslete, po bitvě je každěj generál!!!

  97. Jirko, právě, že v den smrti – je určitá revize všeho… povedených i nepovedených věcí… protože media a lidi jako by měli krátkou paměť a najednou z něj dělají poloboha, vůdce, který skoro spasil svět,,, Masaryk byl prezident sjednotitel… v tomhle mu Havel nesahal ani po kotníky a raději podal demisi než aby investoval energii do spojení dvou národů…

  98. PS: Radši bych byl kdyby si zubatá dneska vzala Klause… Anonyme pamatuj si, že je vždycky na výběr – zbraně skládají jenom slaboši… bojovníci, když jsou přesvědčení o tom, že bojují za ideály, morální hodnoty, ctnosti bojují do posledního dechu… do vyčerpání sil, protože ví, že to má smysl – bojovníci necouvají… nikdy! Havel za Československo, za jednotu bohužel nebojoval. Ani nesplnil slib, že dovede republiky do prvních svobodných voleb… Amnestie… sliby o bezplatném zdravotnictví… přehmaty s Irákem a zbraních hromadného ničení atd atd— lituji. Sametová revoluce byla podvod a Havel v jejím čele.

  99. Tento článek musela psát nějaká zakomplexovaná STBácká svině !!

  100. pani,to je husty,a nejhustejsi je to,ze tomu fakt verim.skvely clanek.citim,ze jde od srdce,je v nem tolik bolesti a zoufalstvi az to zarazi,bohuzel nebo bohudik,pravdivy.

  101. Krásně bylo popsáno v dopisech Olze jak si užíval zlatý kriminál. Akorát to nikdo neotiskl.

  102. Nějak si nemohu vzpomenout, že bych o Vás pane Wolf slyšel, četl nebo se díval na nějaký pořad o Vás. Ani jsem od Vás nečetl žádnou knihu a nespatřil žádnou divadelní hru. Co jste udělal pro druhé?

    Radši si vážím lidí, kteří ač měli v životě problémy, se s nimi dovedli porvat a nefňukali do nekonečna nad svým údělem. Jsme lidi a máme právo se mýlit, důležité je dělat i pozitivní věci. Těch pan Václav Havel udělal dost. A především to byl člověk a ten má právo od Boha se mýlit. A Charta 77 byla elita, také mohla konkurovat komunistické elitě. Jen soupeři na stejné úrovni spolu mohou vvést vyrovnaný boj…
    A ať byly cesty k demokracii jaké koliv, zaplať Pán Bůh za ně. A to že si národ neumí následně udělat pořádek a jenom kecá po putikách není Havlova vina, navíc vždy budu pro smírčí řešení i za cenu vlastního ponížení, než by byla prolita krev. A pláč politických vězňů voní hořkostí, odplatou a ne odpuštěním. A hledat viníka za svůj životní úděl jinde než u sebe, je základní lidská chyba…

    PS: A kdo se nikdy neožral, ať hodí kamenem nebo to zkusí…

  103. Každý velký člověk byl buď alkoholik nebo narkoman, v lepším případě obojí.

  104. Havel je pro mě spíše nagativní postava v Českých dějinách. Podle mého názoru byl jen dostrčená figura, která skákala tak ja západ pískal. Osobně mě na něj mrzel ten jeho proamerikanismus na úkor evropy. Nikdy mu neodpustím to, že souhlasil s bombardováním v bývalé Jugoslávii!! Nikdy mu neodpustím a je to v kontrastu s Jugoslávíí tu jeho až nebezpečnou humanitu. Tato až utopická humánnost vedla k jeho prvotřídnímu zločinu a to k amnestii, která poslala ven zločince toho nejhrubšího zrna!!! Podle mého se tím stává i spoluviníkem toho co ti gangstři později dělali absolutně neviným lidem!!! Z této humanity vzešel i názor, který se nám dnes těžce vymstil a to že většinový Romové i když nemají zájem pracovat a podílet se na budování státu tak dostávají tučné podpory aby se jim zavřela huba a nedělali bordel. Poslední věc která mě šokuje je nazvání Havla jedním z největších Čechů. Myslím že v historii máme daleko lepší jedince kteří se zasloužili o republiku. Na druhou stranu nás Havel zviditelnil v celém světě a lidé zde žijící si aspoň na chvilku mysleli že bude líp a republika se zvedne aspoň na úroveň té První v letech třicátých. Dnes víme že jsme v prdeli, nic už nám v rebublice nepatří a žijeme z vývozu aut které za pár let smete čínská konkurence. Za mě osobně Havel ne. Republika a potažmo i Evropa bude v brzké době potřebovat lidi s velice ostrými lokty a o humánosti nebude v nejbližších letech ani vidu ani slechu.

  105. Mám to štěstí znát osobně a velmi dlouho několik lidí z rodin o kterých tu tak mile píšete pane Wolfe a považovat je za své přátele. Nevím jestli takto zvracíte ze závisti, nebo z nenávisti, nicméně mohu ujistit ostatní čtenáře, že tento článek jednoznačně spadá do kategorie blábol.

  106. To ti tady leze z kufru peknej smrad, nejses ty nahodou Estebak?

  107. Kdo je Jiri Wolf? Pracoval jsem v letech 1993-1998 v nadaci HOST (o ktere se zminuje) a tohle jmeno mi nic nerika.

  108. Velice zajímavé!
    A diskuse ještě víc … promiťe mi to co teď napíši, ale kecy, kecy a zase jen kecy. Nikdo z diskutujících (krom jednoho – pardon) nereagoval (věcně) na fakta uvedená v článku – pouze jeden člověk se ptal:”kde jsou ty články o otravě alkoholem?” Odpověď? Žádná, Nula. Obvinění závažná a jen kecy a kecy a kecy. Opravdu je tak těžké dohledat v článku uváděná data? Opravdu není možné vystopovat, vysledovat toky peněz? Třeba na základě struktury Charty, aj. Jistě jsou lidé kteří zvládnou stromový diagram a podobné metody.
    Já se vrátím!

  109. Vážený pane,
    přečetla jsem Váš článek pouze do míst,kde jste popisoval,jak jste hladověl v pracovních táborech a nikdo vám nic neposlal.NEDIVIM SE!!!Taky bych nic neposlala a zřejmě nebyl nikdo,komu by jste stál za to,aby vám něco poslal,když jste rozeslal tolik balíčenek.Všichni věděli,co jste zač!!!

  110. Vážený pane,
    dočetla jsem ten váš panflet,nebo jak to nazvat,pouze do míst,kde popisujete,jak jste hladověl v pracovním táboře a ve vězení a nikdo z těch strašnejch lidí vám nic neposlal!NEDIVIM SE!!!!!Taky bych vám nic neposlala!Očividně jste nestál nikomu a za maďarskej tabák,zřejmě všichni věděli,co jste zač!!!

  111. Totálně lživý článek. Až se mi chtělo zvracet. Zkuste nějakého psychiatra. U dvou událostech, o kterých tak zaníceně píšete, jsem byl osobně, takže vím, že v těchto dvou případech LŽETE. Takže jsem si poměrně jistý, že prachsprostě ÚMYSLNĚ LŽETE i v tom ostatním…

  112. Z každého meziřádku na nás mává jízlivost, zášť a závist. Těžko věřit někomu, kdo při po popisování “faktů” tak zoufale nedokáže udržet profesionální nadhled… Tak trošku mi to připadá jako kecy… V koutku duše pořád ještě čeká doufání, že to je jen pokus o provokaci.

    Pokud jste ty žádosti psal stejným způsobem jako tento článek, také se nedivím, že vám nikdo nic neposlal…

  113. Z každého meziřádku na nás mává jízlivost, zášť a závist. Těžko věřit někomu, kdo při po popisování “faktů” tak zoufale nedokáže udržet profesionální nadhled… Tak trošku mi to připadá jako kecy… V koutku duše pořád ještě čeká doufání, že to je jen pokus o provokaci.

    Pokud jste ty žádosti psal stejným způsobem jako tento článek, také se nedivím, že vám nikdo nic neposlal…

  114. to by jeden blil Milane nad touhle nemocnou komunistickou fantazii…

  115. Takto černobílí respektive černý a lživý text ze kterého až čiší naprostá až chronická nenávist k cíli, se jen tak nevidí. Odsoudit někoho je velice snadné s rozumnými argumenty a znalostí osoby ještě snadnější. Ale hodnotit sebe je přeci nesmyslné a zbytečné.
    Jakési subjektivní nedoceněnosti, neuznání a nenávisti autora, jeho pocitů zbytečnosti a zrazení i jeho závisti a zloby je mi velice líto.
    Ne vlastně mi Vás líto není!
    Fuj!

  116. pan Wolf je nejspíš velmi zapšklý, ukřivděný a osamělý Vlk

  117. Také jsem netušil, kdo je Jiří Wolf, ale než někoho začnu obviňovat ze lží a závistivých pomluv, tak si o něm něco zjistím. Pro ty, co jsou líní si najít nějaké informace, tak si přečtěte alespoň toto :http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Wolf . Mimochodem podle dalších odkazů není jediný, kdo si myslí něco obdobného o některých “chartistech”.

  118. Nechcete mi tvrdit, že Havel měl dvojníka, který za něho vystupuval ve chvílích, kdy celý svět mohl sledovat co dělá? Protože kdyby měl být notorikem a troskou, který nic nedokáže, jak tady píše pan Wolf, nutně by musel mít dvojníka. Je to účelově napsané a vytržené z kontextu 75 let, které pan Václav Havel prožil.
    A co se týká Charty 77? Je to minulost, která měla svůj význam. A povzdech ve článku? Je to jaksi pláč pro něco co je víc než 40 let pryč. A to že měl někdo nějaký životní úděl, třeba v Jáchymově, za to pan Václav Havel nemůže. Každý má svobodnou volbu vůči sobě, zda budu vinit za svůj život druhé. A ten kdo je plný hořkosti a nenávisti tohle v sobě nosí takovou dobu. Jeho škoda. Ničí sám sebe.

  119. Pane Wolf omlouvám se, jste chartista a v 25 letech jste podepsal chartu. O rok na to Vás zavřeli a jak vidno i zlomili. Chápu, že je hodně těžké tohle odpustit, ublížili Vám opravdu hodně. Přesto si myslím, že by se odpouštět mělo.

    V době kdy byl převrat (1989 – 1990), měl stát, (tedy komusti) k dispozici 10 x větší armádu než má ČR dnes. Na každém závodě a fabrice byla lidová milice vyzbrojená Sa vz. 58 a granáty F1. Policie – VB byla prokomunisticka a spousta pomahačů jako PS VB čekalo doma na svojí příležitost. Stb – každý asi tuší jaký to byl organizmus a jakou měl moc, taktiku a zbraně. A pak bratrská vojska RA – SSSR, co disponovala nejtěžšíma zbraněma tehdejšího světa a jejich posádky byly v každém větším městě.

    Dokáže si někdo představit, kdyby neproběhl převrat politickou dohodou v klidu ale bojem, jak si někteří představovali, co by tzv. komunisti s lidmi v opozici a beze zbraní udělali? A myslí si snad někdo naivně, že by se nechali komunisti za své činy v minulosti pochytat a trestat, když maj v rukou všechny karty?

    Jsem přesvědčen, že i přes chyby, které se v době převratu staly, to byl z hlediska lidskosti grandiózní čin. A to z hlediska naší lidskosti – občanské, protože by se s náma nikdo nemazal. Havlův styl mnohým z nás zachránil život.

  120. celý svět je jeden velký hnus a špína. Jednoho vynášejí do nebe a tisíc dalších žije v bídě.Už by to mělo skončit.

  121. Souhlasím s Davidem a doplňuji to, co si myslí většina soudných lidí.
    Havel byl figurka v rukou estbáků a kapitalistů. Havel přijal hlavní roli
    v komunisticko-kapitalistickém (kapitalisto-komunistickém) satyrském dramatu a frašce po sametové Taškařici v roce 1989. Ti co dělají z Havla poloboha, jsou mentálně zaostalí a zaslouží si plně tento marazmus co tu je.
    Co udělal Havel pro spravedlnost v této zemi? ……NIC

  122. Většina soudných lidí vnímá Havla jako figurku estébáků a kapitalistů, oběma táborům takový člověk plně vyhovoval. Proto mu udělili hlavní roli v satyrském dramatu a frašce která se konala po sametové Taškařici v roce 1989. Plně souhlasím s Davidem, některé příspěvky jsou velice ubohé a neobjektivní. Historie ukázala celkem jasně co a kdo byl Havel. Dělat z Havla poloboha, mohou jen mentálně zaostalí lidé. Co udělal Havel pro spravedlnost v této zemi …. NIC.
    Udílel knížecí rady a zločinci se vesele množili, tunelovali a rozkrádali.
    Za 50 let po odtajnění skutečné role disidentů včetně Havla se budeme všichni divit.

  123. úplně souhlasím s Pepinem.Jen blázni mohou chtít hned přejmenovávat náměstí,ulice a školy!

  124. Já vám nevim.Já prostě nemůžu tyhle komunistický hovadiny poslouchat.Kdyby nebylo Havla tak by tady všechny komunisty postřílely a nedivil bych se. Vy buďte rádi ,že jste rádi.

  125. Kdyby nebylo Havla tak vás vy komouši posraný všechny postříleli.

  126. Většina příspěvků je motivována zamindrákovaními lidmi, kteří svoje životní neúspěchy a křivdy perzonifikují do osoby Václava Havla.

  127. Hoď kamenem, kdo jsi bez viny…
    Odešel od nás, měl všeho dosti,
    vy jak vzteklí vlci hryžete jeho kosti…

  128. KDYŹ JSME U TÉ KOLABORACE JE PŘECE VEŘEJNÝM TAJEMSTVÍM,ŽE CELÁ HAVLOVIC RODINA LEZLA UŽ ZA VÁLKY NĚMCŮM DO ZADNICE A VELICE RÁDA PRO NĚ POŘÁDALA ŽRANICE VE SVÉ LUCERNĚ KAM BYLI MIMOCHODEM ZVÁNI I VYSOCÍ DUSTOJNÍCI WERMACHTU A SS.

  129. Je to zrádce a alkoholik

  130. Ať je pravda ta nebo ona, my se ji pravděpodobně nikdy nedozvíme. Můžeme vyjadřovat své názory! Každý je může vyjadřovat! A proč by tedy nemohl i pan Wolf vyjádřit svůj názor tímto článkem? Ať už je tento článek jakkoliv zapšklý či nenávistný, s použitím vulgárnějších slovních výrazů. Má právo ho zveřejnit. A co se týče obsahu? Použiji běžnou otřepanou frázi – na každém šprochu pravdy trochu. Co je tedy naprosto zřejmé? Ať už jsou články, názory, poznámky, jakkoliv pozitivní či negativní, ukazuje to vždy jen jedno – Václava Havla a jeho „vysokou“ inteligenci, jeho „neodvratitelný“ smysl pro spravedlnost a „zřejmé dodržování“ osobních zásad. Vždyť, proč by na jednu stranu hlásal mír a svobodu, rušil zbrojařský průmysl, a na druhou stranu jemně souhlasně pokývl hlavou na bombardování Srbů? Tohle je pevné morální dodržování zásad? Zásadový je pro mě ten člověk, který svůj osobní i světový názor nemění! A co se týče Sametové revoluce? Za pád východního bloku a komunistického režimu (i když ten až tak úplně nepadl – strana KSČM stále existuje), vděčíme jen tomu, že se vedení tehdejších „mocností“ rozhodlo, že stav je naprosto neudržitelný, díky nově se vyvíjejícím komunikačním technologiím. A jak nejlépe zůstat u koryt a na oko dělat, že se něco změnilo? Touto větou samozřejmě nepopírám, že se něco nezměnilo. Můžeme cestovat, je svoboda slova (i když jasná stálá cenzura stále funguje, je „tisíc“ kauzálních případů, kdy se o tom můžeme přesvědčit), neboť kdyby byla naprostá svoboda slova – UŽ DÁVNO BYCHOM VŠICHNI ZNALI SKUTEČNOU PRAVDU! A neprobíhala by tady tahle diskuze a očerňování nejen těch, kterých se to týká, ale očerňujeme se a urážíme navzájem!!! Z jakého důvodu? Copak nám to za to stojí? Všichni v tomto státě by jsme měli stát při sobě a zajímat se o skutečné problémy, které nás tíží a budou tížit stále víc! Tak se lidi sakra proberme! A kdo chce vědět více, ať se nejdříve zajímá o argumenty obou dvou stran, ne vždy jen jedné. A také bychom se měli zamyslet a položit si pár otázek: Proč se u nás nezrušila komunistická strana? Proč se nezavřeli ti, kteří páchali skutečné zlo? Kde brali „někteří disidenti“, když se měli tak špatně, na auta či oblečení z Tuzexu? Za co žili? Kde brali peníze? Je skutečně tak jednoduché hlásat pravdu a lásku, když má člověk pár milionů v kapse?

  131. Jděte už s Havlem do pr…e, co udělal? Když převzal klíče od Hradu tak si rychle vrátil majetek, nechal zmizet svazky STB, rozdal kamarádům co mohl, republiku rozkrad a teď mám pro něj truchlit??? Nevím, ale můj příbuzný to nebyl. A že něco napsal??? vždyť se nato nedá dívat to by napsal kdejaký hospodský

  132. Tohle je nejlepší a NEJPRAVDIVĚJŠÍ článek o Havlovi!!!

  133. Debilům a hlupákům se tento článek určitě líbí.

  134. jste chamrat,slováci neprojevujte se.Je nám vsem známo že vaše myšlení je na nule.Ten bastard co napsal tento článek je naprostý ubožak.V něčem nelže a na druhou stranu je těch lži dost.Pripomenu byt na Praze č.5.kde ty a řada dalších žrala,chrápala s kurvama.Vždyt mám před sebou fotky
    .Rok 1989.záři,koukám,že zapomínáš i na těch tisíc marek co jsi projel semnou v kartách,nebudu psát o tvém výstupu na stb.Nebýt Kamči a její známé tak si v hazlu.Piš ale pravdu i o sobě.Slováci nepovažuji vás za národ,díky nám jste aspon něco.Druhá světová válka a bastardi hned k němcum.

  135. Tak tohle je ubohé. V pietním čase a na uvedené téma. Styďte se

  136. Zase si někdo potřebuje něco dokázat!!!Tak napíše hovadiny a lži a vy mu všechno věříte!!Styďte se!!!AŤ si tu kdokoli vymyslí cokoli budete věřit!!Proč za ním lezl do nemocnice, když to nebyl jeho kamarád?Závistivej hajzl, napsal tento článek!!Fůj!!

  137. Nebudu řešit jestli je tento článek pouhou fikcí nebo se z části zakládá na pravdě. Fascinuje mě jiná věc, jak v současné době jsme ovlivněni tím co do nás “cpou” média , když si média usmyslí , že je někdo “polobůh” tak to tak prostě bude, když budou chtít tak z kohokoliv udělají strašnou hyenu. Jsme opravdu takové stádo ovcí? Já myslím, že tenhle článek určitě pomohl tomu , že se hodně lidí zamyslí a bude si shánět informace jak to opravdu mohlo být a že možná ta glorifikace jedinců , které známe pouze z těch vlivných médií není úplně ten ideální způsob jak si vytvářet vzory. Žijeme v demokracii a je právo každého jedince vyjádřit svůj názor , je na každém jedinci jak se k tomu názoru postaví , tohle jsou věci za které pan Havel bojoval. Rozumím také tomu , že tento článek může naštvat hodně lidí , kteří vidí do věcí o kterých v článku jde. Místo urážek a napadání by nebylo špatné tady napsat postřehy a uvést fakta. Osobně mě mrzí ,že jsem se nedostal k žádnému vyjádření chartistů k článkům od p. Wolfa a myslím , že je to škoda. Období sametové revoluce je zahaleno tajemstvím , je tam hodně otázek , které nedávají moc smysl a tyto články jim určitě nahrávají. Osobně bych viděl pravdu někde na středu jak to tak většinou bývá. Podobné názory jako p. Wolf (i když ne tak přímé) mělo více významných velikánů našich dějin např. Karel Kryl. Strašně by mě zajímalo kde pramenila ta jejich nevraživost , z tohoto článku by tam seděla ta sebestřednost VH , ale jsou to opět jenom fikce. Můžete zdě někdo napsat fakta? Děkuji a klidné svátky.

  138. Prasata akorád pomlouvat zamette si každý před svým prahem Pan havel udělal pro naši zem spoustu dobrých věcí.

  139. Ja si myslím že ten člověk byl první velký omyl naši republiky.Chlastat kořalku umí každý ale starat se o stat uměly jen komunisti.

  140. Takovej hnus styďte se. Smutné kolik nenávisti dokážou lidé rozšiřovat, ještě smutnější je kolik lidí poslouchá. Ale to se vám vrátí, protože pravda a láska zvítězí. Mrzí mne, že takoví lidé pochazí z našeho československého národa. Já jsem se jako čechoslovák narodil a jako čechoslovák umřu, je mi 26 a vždycky budu bojovat proti takovým. ZLÉ SRDCE MÁ JEN ZLÉ MYŠLENKY A DĚJÍ SE MU ZLÉ VĚCI.

  141. Hnusný titulek!!! opilec Václav Havel!!! Styďte se!!

  142. Václav Havel je nyní mrtev, a po smrti je najednou opilcem ? To je odvážné napsat něco co ani není pravda a ještě k tomu o prezidentovi, za to bys “hlavuhore” (autor) měl jít na doživotí!

  143. Kdo kritizuje p.Havla po jeho smrti je normalní hovado a zaslouží si jen kulku do hlavi vy bescitné bolševické hovada.Kecat tupě umí jen češi a kdo zvás kritiku Havla co udělal?Leda hovno!!!!!Co?Tak dršte huby ale navas taky dojde stale platí a platit bude na každou svini se vaří voda!!!§

  144. Mate pravdu už jsem jí na vás dal vařit.

  145. proč truhlit ceremonie kolem toho. každého to čeká otazka kdy a v kolik. prach si v prach se obrati.

  146. alkoholik ožrala buran bastard. ničema.

  147. Až s podivením zjišťuji,kolik žije v naší zemi zarputilých lidí a tupců. Je mi z toho článku a komentářů smutno.

  148. Zrušit.. autora i web!

  149. dekuji za clanek, myslim ze mne v jistem smyslu obohatil a utvrdil v mych nazorech. ze jeho obsahu verim, snad nemusim dodavat.

  150. Tak přátelé, je důležité zdůraznit že řada idiotů, kteří zde komentují si neuvědomuje kdo je autorem tohoto článku: Jiří Wolf – http://cs.wikipedia.org/wiki/Ji%C5%99%C3%AD_Wolf
    Jako jeden ze signatářů Charty 77 určitě nějaký přístup k informacím měl. Osobně znám i několik dalších signatářů a lidi kteří se kolem Havla pohybovali a není těžké si představit, že má pan Wolf alespoň v něčem pravdu měl. Chci říci, že i kdyby měl pravdu alespoň v 1/3 tohoto článku, což je velmi pravděpodobné, tak to bohatě stačí k tomu, abychom z Havla nedělali žádný idol a nepřipojovali se k tlupě hloupých Čechů, kteří tupě zírají na televizi, zapalují svíčky a drží minuty ticha. A vsadím se že mnozí z nich nešli na pohřeb ani svým známým.

  151. Havel podepsal spolupráci zcela dobrovolně.

  152. UBOHÝ WOLF! Už jenom z jeho vlastních formulací je vidět, že je rozčilený, zamindrákovaný, nespravedlivý. Prima, Havel si rád přihnul, dobře. Kdo ho však kromě Wolfa “viděl” opilého? Wolf píše: “V bytech šlechty Charty se jídlo nakupovalo výhradně v Tuzexu!”. No tak to je pěkná pitomost. Chleba, máslo, mlého – vůbez žádné základní potraviny se v Tuzexu nedaly koupit, bylo tam jen luxusní zboží. Wolf lže. Anebo: “Podle interního předpisu ministerstva vnitra – tento předpis se vztahoval na celý východní blok.” Prdlajs. “Východní blok” neměl žádné společné normy, a zvylosti se též hodně lišily. To jen Wolf má ideologicky zastřené oko, buď černá nebo bílá. Wolf mluví jako bolševický politruk.

  153. Anonym – Může to být jak říkáte Vy ale ten rozčílený , zamindrákový a nespravedlivý WOLF našel sílu se aspoň podepsat pod to co napsal. Osobně si nemyslím , že to celé bylo tak pohádkové jak nám to vykreslují média. Když si přečtete knihu od posledního náčelníka STB pana Lorence , tak ten pohled je trochu jiný a určitě nebude tak líbivý jako pohádka o člověku , který udělal revoluci. Pana Havla si moc vážím za to co udělal , ale on tvrdil že Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí a mě by právě zajímala ta pravda, a dle mého většinu lidí v naší zemi zajímá spíše ten krásný pohádkový příběh.

  154. On ten pan Wolf je takový nedoceněný zoufalec. Mnoho povolaných a málo vyvolených. Leckdo to nezkousne. Ale živit se kydání špíny, je na blití.

  155. Jirka13 – mohu se zeptat máte nějakou zkušenost , nějaké informace , nějaká fakta? Je tu mnoho lidí , kteří píší styďte se , je to na blití , ale nic k tomu. Mě osobně zajímají fakta a zkušenosti lidí , kteří měli blízko k tomu o čem p. Wolf píše a jestliže jste stejně jako já odkázán jen na média tak se mi to zdá málo na tak silná slova o blití a kydání špíny. Tuhle stránku přeci musí číst strašná spousta chartistů a lidí , kteří mají co říct.

  156. Mili ucastnici, nechapu jak vetsina z Vas muze spotnanne soudit cloveka a jeho funkci ve spolecnosti na zaklade neprostudovanych informaci. At uz se jedna o p. Wolfa anebo o V.H. Stradani p. W. ( i V.H. a vsech ostatnich) hluboce respektuji a je mi velmi lito, ze jim totalitni rezim velmi ublizil. Presto, ze vedeli, ze se to muze stat. Na to hrdinstvi nikdy nezapomenme. Kazdy vidi zivot svyma ocima a kazdy jsme si prozili a prozivame svoje. Tezko uverim, ze si pan W. vse vymyslel. Na druhe strane – odpoustet je zdrave a podle mne ani ne proto, ze by si to ten, kdo nam ublizil vzdy zaslouzil, ale aby se ublizeny dal zbytecne netrapil. Jestli V.H. hodne pil, urcite mu to na zdravi nepridalo. Podle meho letiteho pozorovani si sveho zdravi nevazil vubec a je to skoda.
    Mnoho lidi vi, ze svet je globalne rizeny elitou ktera ma svoji agendu. Vetsi procento lidstva na teto planete vubec nevi, kde se CR nachazi a miliony lidi ani nevi ze existuje.Jestli byl V.H. vhodny pro prezidena v nove CR po roce 89 melo to svuje duvody. Pokud si pamatuji, V.H. dlouhodobe prezidentm byt nechtel. Ja v nem vidim spise bohema , hodneho cloveka se smyslem pro ( bohuzel) naivni spravedlnost a vytvareni svetove publicity. Urcite ne silneho politika. A smysl pro svobodu ? Co vlastne je “svoboda” ? Tento subjekt je na nekonecnou debatu na jiny den. Navic jak by mohl prakticky kdokoliv chapat co je to svoboda, kdyz v ni nezil ? Lide ze zapadnich zemi, kteri se zajimali o svetove deni zirali na pojeti nove svobody po roce 89 ve vychodnim bloku. Verejnost byvaleho totalitniho rezimu za to bohuzel nemohla a dodnes nemuze. Lidske mysleni se nezmeni pres noc. To je proc se nekteri jeste porad urazite na internetu a zrejme i osobne.
    Vaclav Havel mohl byt zasadovy jak chtel. Pokud elita napriklad rozhodla bombardovat Srbsko, tezko by tomu nejaky president v malicke zemi zabranil. Proc ho tedy za to soudit ? Svych zasad ( byt mnohych naivnich ) se mohl drzet pouze ve sferach kde mu to bylo dovoleno. Ktere nemely dopad na globalni politiku. Je to velmi komplexni otazka. Kazdy ma na ni svuj nazor.
    Jestli V.H. skoncil jako nejslavnejsi osoba v odboji proti totalite v CR protoze pochazi z vlivne a zamozne rodiny, to posoudit nemohu, ale podle mych zivotnich zkusenosti to urcite hralo roli. Fakt, ze se angazoval, riskoval a nesel jako ovce na strihani je neodiskutovatelny. Urcite bychom si meli vazit vsech ( samozrejme vcetne p. W. ), kteri se rozhodli touto cestou jit. Urcite to nedelali pro to aby se obohatili anebo ze se rozhodli si znicit zdravi a zivot v komunistickych lagrech. Delali to za lepsi budoucnost ! A kazdy z nich tuto praci delal podle sveho.

  157. Až tenhle článek vydají všechna větší média v Čr, aby si mohl každý vybrat a udělat svůj závěr, pak uvěřím, že se hnuly ledy. Každopádně díky za něj.

  158. Většina alespoň mírně vzdělaných lidí ví jak se “umělkuje” historie v dnešní době to má však výhodu,kdo se zajímá alespoň část pravdy najde(internet,noviny – zahraniční atd.)Pokud by se Václav v “brutálních” komoušských kriminálech zařval :-)) nedosáhl by na obrovský právem zabavený majetek(Benešovo dekrety – kolaborace),za to však nemůže,ale to i jiní potomci také! 🙂

  159. 60.000 tupců chce přejmenovat letiště,tak přemenujte republiku ,,Realitní kancelář V.Havla,stejně vše prodal v čětně nás..

  160. Autore,to co jste napsal je jen výkřik do tmy.Prostě pozdě!Vyřídit účty jste si měl okamžitě.Podle mého názoru jste před časem zjistil,že jste původně chtěl psát o vašem výletu v UFO,ale díky vaší chladné ruce v záchodě jste se probudil.

  161. Strašný a odporný článek….ten kdo ho psal musí být velmi zlý a tupý člověk……..člověk?

  162. všimněte si kdo všechno je podepsán))))ubohost a hloupost!!!!

  163. Co víc přidat na vahadlo vin této lidské zrůdy?
    Nebyl to dobrý člověk a kdo to tvrdí, nic o něm neví…

  164. Vazim si Vaclava Havla jako cloveka, ktery mel zrejme/zjevne i svoje chyby. Je ale pro mne velkym myslitelem s velkym srdcem. Opravdu plati at hodi kamenem ten, kdo je bez viny….Vazim si uprimne i pana Wolfa za jeho statecnost v dobe komunismu. Asi to nemel opravdu lehke a podepsalo se to stejne jako u Havla i na jeho zdravi. Hodne citim, ze i prestoze je mozne, ze nektera fakta mohou byt castecne pravdiva, tak clanek je plny zasti a nenavisti a je pro mne spis vyjadrenim zoufalstvi a beznadeje. Je mi smutno z toho, ze nenavist cisi i z nazoru mnoha prispevatelu. Jak naplnujeme slogan, ze pravda a laska musi zvitezit nad lzi a nenavisti? Zametme si kazdy pred vlastnim prahem. U nas obycejnych lidi to zacina…

  165. No jasně – co nejde s módní vlnou vzývání Havla, pak každý nositel jiného názoru je označen za zlého člověka. Při úmrtí Brežněva byl státní smutek pouhý jeden den, toto vystoupení trvalo tři dny… Jste horší jak v (ne)snášenlivosti k jinému názoru, tak i v estrádě velebení. Proč asi nebyl Wolf a Cibulka na funusu?

  166. Pro debily – tento jinak skvělý článek byl zveřejněn v roce 2009. Pro ještě větší tupce – před 2 lety. Tudíž je patrné, že byl napsán dva roky před úmrtím V.H.

    Je s podivem, že každý, kdo nesouhlasí s velebením jeho záře (tzv. havlofilizmus), je někým druhým (zpravidla notorickým blbem s vrozeným kreténizmem) označen za bolševika. Povětšinou se jedná o zamindrákované kašpárky, kterým též jednotně říkáme “užitečný blb”. Hezký nový rok všem, kteří mají hlavu nejen proto, aby jim nepršelo do krku.

  167. Tato diskuse je pro mne projevem a odrazem velke miry primitivismu v nasi spolecnosti. Bohuzel ti, kteri umi volit pravdiva a zaroven i kultivovana slova, zde na ni nejsou nebo pouze vyjimecne. Tim zde koncim a uz je mi i jedno, kdo sem co napise, protoze se sem uz nepodivam.

  168. No comment, zajímalo by mě jen na okraj, kolik z Vás toho Havla opravdu znalo osobně. Troufámsi říct, že ani jeden a ti, co tady melou, že v 9-ti letech “ho počuli” a na tom základě mu udělali profil, tak smekám pro ultradebilní chování. Dite do prdele všeci tady, jedna vypatlaná palice větší jak druhá.

  169. Theseus : Mohu se Vás zeptat z druhé strany, kolik z těch lidí kteří VH glorifikují ho znalo? Je vůbec možné si udělat skutečný obraz na člověka jen z médií? Mě osobně tento článek donutil k tomu , že jsem si začal shánět informace a ty informace se v současné době najít dají, když někdo nechce být odkázán jen na naše hlavní médiální kanály. Můžete být příznivcem nebo odpůrcem VH , ale proboha nestaňte se tím či oním jen na základě toho co Vám říká televize. Stáváte se potom jen jednou ovcí v celém velkém stádě. Asi to bude pohodlnější, ale myslím si že ten pohled bude hodně zkreslený.

  170. Vážený pane, bezpochyby jste pro svůj národ učinil hodně chválihodného a ůctyhodného. Proto
    se Vám poněkud divím, máte-li zapotřebí takovými články si kazit svou pověst. V.H. nebyl symbolem dokonalého člověka. nkdo, ani vy jím nejste. P.S. Vážím si jak Vás, tak i V.H., moc rád bych byl, aby to tak zůstalo i nadále. Heinz Lux

  171. Teprve dnes jsem si přečetla článek p. Wolfa, který koluje po internetu. Je mi líto, že pan Wolf utrpěl následkem bývalého režimu vážné následky na duševním zdraví. Plně se ztotožňuji s názory aliena a Josefa. Podotýkám, že pokud nejde o psychické následky nějakého osobního traumatu, pak zhrzenost, nedostatek sebereflexe, nenávist a osočování jiných lidí jsou výsledkem osobního selhání, ztráty vlastní identity a neschopnosti prosadit se a vést plnohodnotný život. Pan Lux to napsal hezky – smířlivě, ale autor článku u mě pozbyl úctu jako člověk. Možná však od doby jeho vzniku svůj názor změnil a změnil i úhel svého pohledu. Eva Koutná, Zlín

  172. ale Havel nikomu nezachránil život on ve flašce zachran’oval sám sebe a majetek svých předků a pak ho obratem prodal viz Lucerna a tak prodal celou českou zem.A ted’ chce někdo po něm pojmenovat letiště?Tak at’ pojmenuje i věznici Heřmanice kde dostaval balíky z červeného kříže a nikdy z toho nikomu nedal ani vajgla, chodil tam jak mistr světa věčně měl flašku u huby seděl v knihovně a chlastal.Takovou bych chtěl mít dovolenou co on měl za basu.Ja za totality když jsem chtěl emigrovat tak jsem byl v nejhorším táboře co existoval na devátém komandě v Oráčově a těžce jsem makal na kolejích.Jsem potomek sudeckých němců tak si dovedete představit jak asi bývalý režim se mnou zametl.Měl jsem skončit ve Valdicích a chcípnout tam.Tak mi to bylo řečeno.Nakonec do převratu jsem se musel schovávat jak jen to šlo. A v místě bydliště mé mamky v civilu chodili fízlové i dvakrát do týdne a vyptávali se kde se zdržuju.samozřejmě že to věděli ale sfiním mě nikdy nepráskli.

  173. Lži, lži, závist a lži, to je jediné co jsem z článku vyčetl, pochopil bych že se mezi námi najde někdo, kdo něco takového napíše, ale nepochopím proč se obratem s názory takového chorého člověka ztotožní tolik lidí. Zjistěte si fakta, než převezmete názor, jste jako ovce, které se chopí všeho co na netu přečtou, jste tak lehce ovlivnitelní, pak se není čemu divit, když se u nás šíří neonacismus a jiná extremistická hnutí. Nelíbí se vám že měl židovské předky, že měl majetek ? Mezi lety 1986-97 daroval na dobročinné organizace 85 milionů korun ze své kapsy, majetku měl až až, za svou působnost udělal i věci které se nám nelíbily ,ale to dobré, co pro nás vykonal, pro náš národ, to mu nikdy NEZAPOMENEME… a vy co ho jen odsuzujete se probuďte a začněte trochu myslet hlavou. Je mi 17 a připadám si tu jako v klubu debility…

  174. Radši mít na hradě tisíc Havlů s páteři,než bezpáteřného STBáckého gaye Klause!

  175. Chudák Havel, jako by neměl ani našetřeno na svůj pohřeb, všechno musel platit jeho sponzor Bakala (ani Kim Čong Ila nevozili jako vopici na lafetě 3 dny), ale Havlův šmejd a zloděj Bakala který okradl teno stát za podpory Havla o miliardy, který pak financoval jeho úřad a knihovnu na úrovni USA Regana

  176. Někdo to už v předchozích řádcích ohodnotil velmi trefně:
    Wolf je zamindrákovaný kašpárek, kterého nikdo pro jeho neschopnost pracovat nebere vážně. Stejně jako toho blba a blázna Cibulku, který zbohatl z prodeje seznamů spolupracovníků stb, které ukradl a na vnitru, vydla je a přivlastnil si prachy z prodeje…
    Je to špína disentu. Jsou zhrzení, že se po roce 89 nedostali do žádných funkcí, proto pomlouvají ostatní…

  177. DOST BYLO PRAVDY A LÁSKY

    Je mi líto utrpení, kterým prošel Jiří Wolf v pekle komunistických kriminálů, ALE zároveň ve mně už dlouho vzrůstá odpor vůči jeho estébáckým manýrám, jeho nenávistné kampani proti všem čelným chartistům a disidentům vedené stejnými špinavými metodami, jimiž pracovala jím zatracovaná komunistická diktatura. Sžírán závistí a zlobou z nenaplněných politických i literárních ambic zasvětil posledních 20 let šíření pomluv, lží a zlomyslných výmyslů o všech, kteří nebyli ochotni akceptovat jej jako národního hrdinu a spisovatele. Díky nevalnému intelektu nikdy nepochopil, že pro většinu svých „přátel“ disidentů měl význam pouze jako mučedník ve vězení a že byl v těchto umělecko-intelektuálních kruzích akceptován pouze pod tlakem okolností stmelujících v disentu jinak naprosto neslučitelné elementy. Díky těmto okolnostem a nedostatku soudnosti (a slušnosti − snad přílišné a zavádějící − lidí z disentu, mlčky tolerujících jeho bratříčkování) dospěl Wolf k fixní představě jakési všeobecné rovnosti v kruzích disentu a pak byl rozčarován, když po počáteční porevoluční sametové euforii došlo k transformaci chartistických kroužků v politicko-společenské elity a jemu bylo naznačeno, že jeho poslání skončilo a s rovnostářským bratříčkováním venkovského prosťáčka s akademiky, politiky a budoucími ministry je konec. Všem těm Pithartům, Havlům a Bendům začalo být pochopitelně nepříjemné udržovat styky s plebejci s nimiž je svedl dočasně do kupy disent. Když Wolf pochopil, že splnil jen úlohu mouřenína (do níž se sám ve své prostoduchosti angažoval) a že občasný honorář za dohozený kompars či grant na vydání knížky pohádek jsou jedinou jeho odměnou, almužnou ze soucitu za někdejší „odbojovou činnost“, začal se mstít všem, které považuje za zrádce; všem, jež revoluce vynesla nahoru. Začal chrlit nechutnou špínu na všechny, do jejichž přízně se předtím vehementně vtíral jak pitralon, obcházeje všechna centra disentu – na Havlovy, Bendovy, Němcovou, Vondru, Šabatovou …….

    Jeho výlevy tudíž nejsou žádným hlasem nekompromisního revolucionáře, nýbrž kvílením zapšklého, zlomyslného a zákeřného člověka, zneuznaného „revolucionáře“ a spisovatele o jehož knihy není zájem. „Revolucionáře“ dávám do uvozovek, jelikož na rozdíl od Uhla a dalších byl Wolf prostě jen obětí totalitního režimu, jenž popřepisoval na stroji pár cizích textů a stýkal se s „nesprávnými“ lidmi, aniž by sám o sobě nějak koncepčně k pádu režimu přispěl. Pan Wolf se sice stále ohání právem a pravdou, ale jeho metodou je lež, takže si občas „upravuje“ i vlastní životopis, kde např. uvádí, že v 70.letech byl uvězněn za krádež psacích strojů – tedy de facto revoluční čin – zatímco ve skutečnosti vykradl nějakou kancelář, odkud odcizil geodetický přístroj, který chtěl následně prostřednictvím zahraničního studenta propašovat a výnosně prodat v NSR! Stejně tak se nějaký čas vydával za Žida s cílem vymámit finanční podporu z Izraele.

    Ono i k jeho „odbojové činnosti“ by bylo možné kdeco uvést na správnou míru. Zajímavé jsou i samotné okolnosti jeho druhého uvěznění v r. 1983. Po svém propuštění z předchozího trestu se totiž Wolf začal velmi aktivně pohybovat v chartistických kruzích a byl ve styku např. i s bratry Wünschovými. Když pak došlo v r. 1982 k zatýkání lidí spojených s činností Skupiny Revoluční akce, byl několikrát též vyslýchán, ale nebyl zatčen, přestože u něho byly opakovaně zajištěny tzv. „protistátní materiály“, jež by bohatě – zvláště u nedávno propuštěného „recidivisty“ – stačily i k jeho okamžitému zatčení. Přesto dál volně pobíhal po Praze s kufrem těchto dokumentů, navštěvujíc byty čelných chartistů i rodinu Wünschových, jakoby jej chránila nějaká vyšší síla. A jeho svobodný pohyb byl vskutku ku prospěchu StB, jelikož milý p. Wolf je de facto dovedl i k milence-spojce J. Wünsche, a posléze i k Wünschovi samotnému, jenž byl zatčen právě při setkání s ním, a nakonec i k tajné tiskárně k níž vedla jediná stopa právě přes Wünschovu milenku a následně tedy J. Wolfa. Takže pozdější Wolfovo zatčení vypadá spíše jako trucpodnik některé složky StB anebo likvidace nepohodlného mouřenína, jenž někomu přerostl přes hlavu, jelikož logickým důvodem bylo zatknout jej hned v okamžiku, kdy byl během roku předtím opakovaně zadržen se stejnými důkazy jako měl u sebe v inkriminovaném okamžiku. Bohužel Wolfova role v kauze SRA zůstane asi neznámá již proto, že podstatná část příslušných spisů StB zmizela, stejně jako další vztahující se k agentovi s krycím jménem Dantes (shodou okolností identickým s jedním z Wolfových literárních pseudonymů), takže se zdá, že v dostupných archivních materiálech zůstalo pouze několik odkazů na tuto osobu, aniž by ji bylo možné jednoznačně identifikovat (zatímco k jiných agentům zůstaly zachovány hromady dokumentů, jež zřejmě neměl nikdo zájem zlikvidovat), resp. nebylo v ničím zájmu uvedené okolnosti objasnit. Shodou okolností uvedené materiály StB třídili a archivovali těsně po revoluci právě někteří lidé z okruhu přátel J.Wolfa, jenž byl tehdy v centru dění.

    Na závěr bych rád upozornil, že i já osobně jsem se velmi často neztotožňoval s jednotlivými kroky a postoji představitelů disentu a mám dodnes kritické názory na kdeco, ale ani by mne nenapadlo „srát do vlastního hnízda“ jako Wolf, jenž se svými útoky staví po bok všem těm darebákům, vzpomínajícím s nostalgií na staré časy, dodávaje jen argumenty asociálům a neobolševikům typu Grebeníčka a soudružky Semelové … a to je jeho největší prohřešek!

  178. Projev, na který se nezapomíná !
    Slova Václava Havla v roce 1989
    »Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte. Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítelem socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus, že jsem ve službách imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků… Byly to všechno lži, jak se záhy přesvědčíte, protože tu brzy začnou vycházet knihy, z nichž bude zřejmé, kdo jsem a co si myslím. Slibuji vám, že funkci prezidenta vezmu na jedno funkční období, ale pak bych se chtěl věnovat práci dramatika. Také vám slibuji na svou čest, pokud se za mého volebního období nezlepší životní úroveň v ČSFR, sám odstoupím z funkce.
    V budoucnu se podle mého mínění musí prezidentský úřad vymezit. Prezident nemůže mít tak velké pravomoci, jaké má dnes. Pro mě není rozhodující, s jakým slovem jsou sociální jistoty spojovány, ale to, jaké jsou. Já si představuji, že by měly být daleko větší, než jaké poskytovalo to, co mnozí nazývají socialismem. Možná se ptáte, o jaké republice sním. Odpovím vám: O republice lidské, která slouží člověku, a proto mám naději, že i člověk poslouží jí.
    Za svůj třetí úkol považuji podporu všeho, co povede k lepšímu postavení dětí, starých lidí, žen, nemocných, těžce pracujících, příslušníků národních menšin a vůbec občanů kteří jsou na tom z jakýchkoliv důvodů hůře než ostatní. Žádné lepší potraviny či nemocnice nesmí být výsadou mocných, ale musí být nabídnuty těm, kteří je nejvíce potřebují.
    Připravujeme koncept důkladné ekonomické reformy, která nepřinese sociální stresy, nezaměstnanost, inflaci a jiné problémy, jak se někteří z vás obávají. Svádět všechno na předchozí vládce nemůžeme nejen proto, že by to neodpovídalo pravdě, ale i proto, že by to mohlo oslabit naši povinnost samostatně, svobodně, rozumně a rychle jednat… Všichni chceme republiku, která bude starostlivě pečovat o to, aby zmizely všechny ponižující přehrady mezi různými společenskými vrstvami, republiku, v níž se nebudeme dělit na otroky a pány. Toužím po takové republice více než kdo jiný. Náš stát by už nikdy neměl být přívažkem či chudým příbuzným kohokoliv jiného. Musíme sice od jiných mnoho brát a mnohému se učit, ale musíme to po dlouhé době dělat zase jako jejich rovnoprávní partneři, kteří mají také co nabídnout. Jsou lidé, kteří kalí vodu a panikaří, že se bude zdražovat. Dávejte si na ně pozor! Ptáte se s údivem, jestli bude inflace, jestli bude zdražování? Mnohokrát a jasně tato vláda řekla ve svém programovém prohlášení, včetně dalších dokumentů a ministři na tiskových konferencích, že jejich úsilím je, aby přechod od neekonomiky k ekonomice byl pokojný, bez sociálních aspektů, bez návaznosti nezaměstnanosti, bez jakýchkoliv sociálních krizí nebo podobně. Jestli se sem tam pohne cena cigaret nebo něčeho, to v téhle chvíli nevím, zatím je snaha, aby se nehýbalo nic, alespoň v nejbližších měsících. Žádné gigantické zdražování nebo dokonce nezaměstnanost, jak to panikáři systematicky šíří, nic takového nepřipravujeme.
    Již nikdy do žádného paktu nepůjdeme. Podle mého mínění nesmí náš stát šetřit na investicích do školství a kultury… Také náš mnohokrát deklarovaný úmysl provést reformu tak, aby nevedla k velkým otřesům, velké inflaci, nebo dokonce ke ztrátě základních sociálních jistot, musí naši ekonomové přijmout prostě jako úkol, který jim byl zadán. Zde neplatí žádné NEJDE TO.«
    Připomněl Petr Cibulka

  179. Stbák Havel byl sociopat a impotent ,všiml si někdo jak nenáviděl děti ,a proto je dával vraždit po milionech. V Čechách se za nadvlády teroru jeho židovské suity nenarodilo 2 miliony dětí.

  180. Jsem už stará ale stále mi to dobře myslí a vím že otec Havla byl kolaborant a proto mu byl odebrán majetek. Jak je vidět tak se kradlo od prvopočátku celé slavné sametové revoluce. Kam se poděly dokumenty o kolaboraci?. Havla němci houpali na kolenou jak sám řekl. Taky dostali to co Ada nedostal za války.Chce se mi z těch našich představitelu potupně vrhnout.

  181. HAVEL NEBYL REVOLUACIONAR, REVOLUCI ZACALI UPLNE JINI LIDE, ON JEN VYUZIL SVE ZNAMOSTI A NA VLNE POPULARITY SE DOSTAL AZ NA PREZIDENTA, A MOC LIDI ZRADIL, A TO JE FAKT, KTERY VAM MOHU DOLOZIT

  182. Co to je za šílenej blog??? Co to je za seskupení lidí tady???Takovýhle zvratky už jsem dlouho nečetla…

  183. Tolik špíny , negativismu ,polopravd a úplých smyšleností na jednom místě jsem ještě neviděl.Jen se tím tady snaží pár zahořklích a záštiplných lidiček přebarvit svět načerno .
    Je mi z vás špatně …

  184. Je to smutny skoro se mi to ani nechtelo docist protoze tolik nenanivisti a zasti v jednom clanku 😦 dela tady z Havla jeste vetsi svini nez z komunistu a to se mi fakt hnusy pardon ale pana Wolfa jak potkam tak mu ji vrazim. Nejsem zadnej Havlomaniak ani jeho velkej obdivovatel jeho divadelni tvorba me prijde nudna a nezajimava ale presto si ho vazim a myslim ze to byl jedinecny clovek ktery si zasluhuje nase uznani. Smutnejsi nez tenhle clanek jsou uz jen ty komentare pod nim kde lide pisi jeste vetsi splasky nez pan Wolf

  185. Tomu že Havel byl svině stejná jako ostatni politikové jsou a byli věřím.
    Komunismus lidé nenáviděli a tak uvěřili “komunistické nastrčené loutce”,která se tváří demokraticky.Je to trochu srabácké navážet se do Havla když už zemřel,ale je to pravda.Já nikdy komunista nebyl,nejsem a ani nebudu,ale nesouhlasím ani s komunismem ani s touto vidinou “demokracie”.ZLATÁ MONARCHIE.Podívejte byl nacismus pak komunismus a teď je EU.Všechno je na jedno kopyto co nám nezničili komunisti to dodělali Francouzi a Němci.A pan Wofl je BOREC,protože se odvážil říct pravdu

  186. česi su zvalstni narod..najprv si zvolia komunisotv a potom nejakeho ozraleho Havla.. a este sa cuduju ze co kto proti nemu ma..byl to blb.. mily cesi.. Zlate ceske recicky

  187. Bývalý disident, vězeň a pozdější klient zdravotnických zařízení pan Jiří Wolf, na němž se podepsal jeho trpký životní úděl v minulém zločinném režimu, projevuje ve svém článku až psychotický sklon umocňovat epizodické zážitky s osobami, s kterými se v minulosti setkával, na jejich apokalyptický odsudek, jakoby ony nesly vinu na jeho utrpení, které se snaží povýšit na jedinečnou oběť bezúhonného člověka, tedy sebe. Jeho “objevný” kompilát obsahuje některé sice pravdivé ale účelově překroucené a zevšeobecňující zážitky, což pochopitelně lahodí osobám s podobnými sklony. Patologicky zlomyslné pohledy na svoje bližní by neměly být předmětem rovnocenných diskusí ale výhradně záležitostí odborných znalců z oblasti sociologie a psychiatrie. OSOBNOST PANA VÁCLAVA HAVLA, na kterou se nemocný zaměřil, UŽ DÁVNO PŘEKROČILA SVŮJ SOUKROMÝ ROZMĚR A STALA SE pro mnohé z nás SVÝMI ODVÁŽNÝMI SPOLEČENSKÝMI POSTOJI V TOTALITNÍ MINULOSTI NEZPOCHYBNITELNOU, kterou nemohou znevážit nějaké
    “epizodické” vady, které by se snadno našly i u mnohých zde exhibujících klábosilů. Odvaha a intelektuální schopnosti tohoto člověka jim nedají spát, proto urážkami usilují o to, aby se jejich minulá zbabělost stala všeobecnou normou. Že nebyl zdatný politik?
    Měli jsme po převratu nějaký lepší výběr? Byl a je světově známý! Vnitřní politiku dělali jiní a ti nesou odpovědnost! Reakce v této
    “názorové” strouze některých potomků etnika žijícího v bývalých Horních Uhrách, které se stalo slovenským národem a posléze státem, také díky českým, dnes již historickým, politickým aktivitám, jsou smutným důkazem, že “nám” to někteří nikdy “neodpustí”. Jsou ale mezi nimi i jiní a je jich většina! Zdravím vás, milí sousedé!

  188. …k předchozímu komentáři p. Hanzlíka – formulace “sice pravdivé” nedává prostor k žádnému jinému vysvětlení, než vyplívá z Wolfova článku, J. Kunc, Stoklasná lhota

  189. Pražské letiště Velkého Hajzla…tak sme dopadli 😦

  190. Mysaku, Mysaku,
    máš flekanec na saku,
    asi sis naň frknul,
    jak jsi na text mrknul.

    Hele, Myšáku, ujasni si jak se to letiště vlastně jmenuje. Mohl bys zabloudit! Ale to nebude Tvůj problém, ty jezdíš s koňma. Tak ahoj!
    Dneska jedno na mně!

  191. Věřím tomu,protože když se ptali paní Havlové co na to říká že manžel bude prezidentem tak odvětila”takový ožrala a prezident”

  192. Věděl jsem, že s Havlem nastane totální rozvrat občanské morálky a státu, jako takového. Lví podíl na tomto mají veškerá média a novináři.

  193. Náhodné setkání.
    Dovolím si poslat moje setkání s obyčejným řidičem vozu co svážel mléko z kravínů do nedaleké mlékárny.Vyprávění řidiče: jel jsem brzo ráno do kravína pro mléko do jedné jihočeské vesnice.Za mírnou zatáčkou jsem jen tak tak mohl přejet člověka.Ležel přes silnici a jen tak tak jsem auto ubrzdil.Vylezl jsem z auta a šel se podívat co se děje.Ležel tam chlap a byl totálně nalitej.Vynadal jsem mu, ale nevnímal.Vlevo byla vysoká mez a tak jsem jej tam odtáhl a uložil.Jel jsem dál do kravína pro mléko.Řekl jsem o tom ženským a pak jsem se dozvěděl,že za vsí je dětský tábor pražáků a tam se sjíždějí různí divní lidé a dost se tam chlastá. Po revoluci jsem dotyčného opilce poznal.Byl jsem na to i hrdej,že jsem zachránil takovou osobnost.Čas běžel a najednou mi zrušili mlékárnu kde jsem byl zaměstnanej.Dostal jsem možnost jezdit do práce do 25 km vzdálené mlékárny.Nebylo na vybranou.Poslední jsem do závodu přišel a první byl propuštěnej. Tak to chodí.Tři roky do důchodu a nyní se snaž. Pracák nepomůže a tak jsem sehnal brigády jen v létě.Doklepal jsem to do důchodu. A nyní mám bez práce kluka s holkou a nemaj naději na slušnou práci.
    Tak se mi honí v hlavě trudné myšlenky. Jak by to asi dopadlo se státem a mojí rodinou, když bych ten auťák tehdá ráno neubrzdil.
    Setkání s tím řidičem se událo v roce 98.Víc jsem se s ním nesetkal.Žije li, doporučil bych mu aby vše hodil za hlavu a netrápil se.Věřím,že by se našel jiný všeho schopný.
    A nyní mé poznání V.H.
    Na přelomu tisíciletí nebo to bylo dřív již si rok nepamatuji jsem jel na den 28 října do Prahy.Zašel jsem se podívat na ty naše Skoty před Svobodnou Evropu a pak šel ke koni.Co čert nechtěl-zrovna přiel Havel již s Dášou s věncem.Lidé udělali špalír a tajní jej zajišťovali.Při odchodu od koně Václav galantně Dášu usadil do meďáku zleva a zadem popoběhl na pravou stranu.Šestileté přihlížející děvčátko říká své mamince-Mami,pan prezident se nás bojí,on utíká. To byla trefa do černého.
    A to by moh být i konec. Ale, po tom co jsme za posledních 23 let užili je potřeba si říci CO S TÍM?
    Jak daleko se budem stále ohýbat a ustupovat zlu a nepravostem?
    Je to v každém znás-máme ještě hrdost a budeme se moci podívat do očí svojim dětem či vnoučatů při otázce dědo,babičko,tati mami co jste tady celou dobu dělali?
    Proto,že to nebude jednoduchá odpověď se začněte připravovat již nyní!!!

  194. Milý Dědku Lojzo! Nebo raději: Vážený pane, Váš příspěvěk Náhodné setkání je pěkný, děkuji za něj i když má agitační charakter. Vnímám a plně chápu Vaše postesknutí nad sociální situací Vaší rodiny. Uniká mi však jeho význam v kontextu tohoto prostředí převážně chabé a nenávistné diskuse, pro které bude jistě vítaná Vaše “zkušenost s notorickým alkoholikem, který za všechno může, který nám všechno slíbil a vzal i to, co nám dala strana a vláda bývalého režimu”.
    Tak předně, ochlastové jsou tady od doby, kdy člověk nechal zkvasit ovoce nebo vinou révu. Vyskytovali se vždy i mezi schopnými a významnými lidmi všech kultiuních národů. Bohužel u některých disponovaných jedinců, kteří alkohol vlastně nesnášejí, vede k závislosti a později k rozvratu osobnosti.
    To však není případ Václava Havla. Nebo chcete tvrdit, že to co kdy vytvořil a napsal bylo pod vlivem alkoholu? Pak byste byli ve velkém rozporu se znalci jeho díla a se všemi významnými politiky naší doby.
    Velkým Havlovým štěstím byla jeho první manželka Olga, která se svojí přirozenou autoritou mu bránila v této jeho neřestí. A nemusela, mohla od toho příležitostného “děvkaře” odejít. Neudělala to! Kolik chlapů vděčí takovým ženám, že neskončili špatně. On k ní také choval velký respekt. Viz Dopisy Olze z kriminálu.
    Ale zanechme jeho “lidský rozměr” a dívejme se na snahy a cíle v jeho životě! Bez ctižádosti a zázemí dobré rodinné výchovy, by to nešlo, a nejen v jeho případě. Posuďme jeho mnohaletý střed s totalitním režimem, postaveným na teorii třídní nenávisti a diktátu neschopných v systému plánovaného hospodářství, které dostalo původně průmyslově rozvinutou zemi do situace, že kdekdo šilhal po zahraničním zboží a západní životní úrovni. Václav Havel s několika disidenty a partou kuturních “excentriků” zachránil čest národa, protože se nebál ozvat proti lžím mocných komunistických manipulátorů a jejich pohrdání veřejným miněním. Kdyby nebyl světově známou a sledovanou osobností, tak už tehdy by pravděpodobně nežil. Šli byste si za něho sednout na čtyři roky do komunistického kriminálu? Mnozí se tam pro svojí zbabělost ani dostat nemohli!
    Buďme toleratní a neurážejme odvážné a přiznejme si, že schopnější!
    Doba přnesla problémy, které jsou důkazem, že lidé, kteří dlouhá léta žily v nesvobodě, nedokáží bez ní žít a jiní si ji ušili na svou míru. Bohužel To je ale úplně jiný problém, za který bych Havla neodsuzoval. Přece na to nebyl sám!!

  195. jestli není náhodou ten zapšklý Wolf opilec a tohle napsal z nedostatku alkoholu

  196. R.Hedvíček, ty si “WOLF” ?! 😀

  197. Havel to byl pěkný CIP. Majetek dostal zpět a ta jeho baba ta si pěkně chrochtá,

  198. POLITIK Havel
    1. Přál bych obdivovatelům vidět pana prezidenta namol sežraného při zahraniční návštěvě válejícího se na zemi spolu se svým jedním kamarádem z mokré čtvrti-ministrem jeho vlády-na zemi za úžasu politiků této země,
    2. Měli by jste vidět tak jako já v bývalé Jugoslavii za jejich války smuteční parte stovek zabitých lidí při HUMANITÁRNÍM bombardování,které Velký Václav schvaloval.Podotýkám nevinnýchlidí,kteří se války nezú

  199. K.Kryl-
    Demokracie

    Demokracie rozkvétá byť s kosmetickou vadou
    Ti, kteří kradli po léta dnes dvojnásobně kradou
    Ti, kdo nás léta týrali nás vyhazují z práce
    A z těch kdo pravdu zpívali dnes nadělali zrádce
    Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce
    A z těch kdo pravdu zpívali dnes nadělali zrádce

    Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky
    Brbláme spolu u píva, jak brblali jsme vždycky
    Farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky
    My nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky
    Farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky
    My nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky

    Demokracie zavládla zpívá nám Gott a Walda
    Zbaštíme sóju bez sádla u strejdy Mcdonalda
    Král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem
    Pod střechou velký partaje se u koryta sejdem
    Král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem
    Pod střechou jedný partaje se u koryta sejdem

    Demokracie pánuje od Aše po Humenné
    Samet i něha v pánu je a zuby vylomenné
    Dali nám nové postroje a ač nás chomout pálí
    Zaujímáme postoje místo abychom stáli
    Dali nám nové postroje a ač nás chomout pálí
    Zaujímáme postoje místo abychom stáli

    Demokracie dozrává do žaludečních vředů
    Bez poctivosti bez práva a hlavně bez ohledů
    A je to mýlka soukromá snad optického klamu
    Že místo srdce břicho má
    A místo duše tlamu

  200. Didrak a další anonymové! Na Blogu Ross Hedviček se občas vyzvracel nějaký pan Didrak. Až po roce jsme zjistili, źe je ro pan Frantiśek Hrabal, bývalý tajný agent StB, agent dokonce tuplovaný a jeden z nejnebezpečnějších udavačů. Za totalitní doby v 70. a 80 let udával slušné lidi a dobrovolně za peníze vystupoval u soudu jako koruní svědek proti antikomunistům! Když Jano spolupráce na něj praskla, utekl František Hrabal do Bratislavy. Za nim utekl další udavač a ro Fišer z Malé Strany – Egon Bondy! Tito udavači ještě dnes spolupracují s býv. orgány StB, to je dnešní BIS! Všichni další anonymové, kteří jsou zbabělí uvádět své pravé jméné taktéž spolupracují. Jen slušný a čestný člověk vystupuje pod svým pravým jménem. Jen práskač se za své jméno stydí!

  201. Somebody necessarily lend a hand to make significantly posts I might state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the analysis you made to make this actual publish incredible. Magnificent job! ekedkacdacdg

  202. you are in point of fact a just right webmaster. The site loading velocity is amazing. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve performed a magnificent process in this subject! kebfcbggfefg

  203. Jednoduše řečeno…Havel byl největší zmrd a trapný pravdoláskař!!!

  204. Vychcat se na hrob toho zmrda, kterému zloději a vlastizrádci budují kult osobnosti.

Pridaj komentár