POZOR! Toto MÁSLO nekupujte !!!

TEST: Lacné belgické maslo môže mať za sebou až dva roky skladovania v mrazáku

Vyzerá ako každé iné maslo, pritom je vyrobené z mraziarenských zásob. “Vek” maskuje prídavkami aromatických látok. A tak niet divu, že je lacnejšie než ostatné masla.

Maslo dovezené zo zahraničia je lacnejšie než masla z českých a slovenských mliekarní, napriek tomu, že sa v krajine pôvodu predáva dvakrát drahšie než maslo v Česku a na Slovensku. Že to nie je možné?

Existuje spôsob, ako sa to dá zariadiť: nakúpiť lacné máslo z mraziarenských skladov, rozmraziť ho, premiešať, pridať aromatické látky, ktoré prekryjú chuť starého tuku, zabaliť ho do nového obalu a poslať do obchodných reťazcov v Českej a v Slovenskej republike. Obchodníci po ňomveľmi ochotne siahnu – totiž, zákazníkom môžu ponúknuť štvrtku masla o dve, či tri koruny lacnejšie než to najlacnejšie maslo na trhu.

O čom je reč? O štvrťkilových kockách masla v nenápadnom striebornom obale s pasúcou sa kravičkou a nápisom Máslo, ktoré už niekoľko mesiacov ponúkajú niektoré obchodné reťazce. Výrobca na ňom uvedený nie je, len dovozca, ktorým je spoločnosť A7B Bohemia. Registračná značka patrí belgickej firme Société fermiere Rochefort z Arden. Odtiaľ teda toto lacné maslo pochádza.

Štvrtka masla z tejto mliekarne sa pritom predáva v Belgicku v cenách od 1,60 do 2,50 eura. V Čechách však stojí 28 korún, niekedy aj menej; na Slovensku zas viac. Dosť dôvodov na to, aby nás zaujímalo, čo sa pod namaľovanou kravičkou v skutočnosti ukrýva.

Pátranie takmer detektívne

Na začiatku pátrania po pôvode tohto masla bolo podozrenie, že sa možno jedná o maslo s prídavkom margarínu (to sa však nepreukázalo). Na jeho konci sme však našli rad dôkazov, ktoré potvrdili, že ide o staré prepracovávané maslo. Preukázali to analýzy, ktoré vykonali odborníci na pražskej Vysokej škole chemicko-technologickej a na ktorých sa finančne podieľala i redakcia MF DNES.

Je mäkšie ale chutí odlišne

Kto sa s belgickým maslom stretne prvý krát, najskôr ho upúta, že je mäkšie než ostatné masla. A tiež si všimne, že má netypicky maslovú arómu a niekedy aj zavadnú chuť.
Vysvetlenie? Je to stolové maslo, bývalá “druhá trieda” zo skladových zásob a nie je tak kvalitné ako čerstvé maslo. Treba zároveň povedať, že dovozca tým žiadny predpis neporušil, lebo európska legislatíva pojem stolové maslo nepozná. Zákazník sa, ale nedozvie, že kupuje maslo nižšej kvality.

Potvrdil to rad analýz, do ktorých bolo zaradených niekoľko vzoriek masla. Okrem zmieneného belgického zakúpeného v českých a slovenských obchodoch ešte dve ďalšie masla od toho istého výrobcu, zakúpené však priamo v Belgicku; ďalej nemecké maslo vyrábané z kyslej smotany, ktoré sa vyrába odlišne než maslo zo sladkej smotany bežne dostupné v Čechách a na Slovensku. A ako predstaviteľ klasického domáceho výrobku maslo Tatra.

Čo preukázali analýzy?

Prvý dôkaz, že maslo ležalo dlhší čas v mrazáku, prinieslo tzv. peroxidové číslo. To nám vlastne hovorí, čo sa s maslom deje, keď zožltne. Práve u belgického masla bol obsah peroxidov vyšší než u všetkých ostatných vzoriek masla.

Mnohé nám napovedali aj mastné kyseliny. Zloženie mliečneho tuku je totiž iné v letnom a iné v zimnom období. “U belgického masla, ktoré malo podľa dátumu spotreby pochádzať z obdobia december 2010 – január 2011, boli však namerané rozdielne hodnoty. Surovina teda musela pochádzať z rôznych období, “vysvetľuje vedúci Ústavu technológie mlieka a tukov profesor Vladimír Filip, ktorý analýzy aj vykonával.

Ďalšie dôkazy priniesli mikrobiologické skúšky. Pokiaľ by bolo maslo vyrobené z  kyslej smotany, muselo by mať o niekoľko rádov vyšší celkový počet mikroorganizmov, čo sa však nepreukázalo. Zato malo vyššie počty nežiaducich baktérií, ktoré dokazujú, že maslo bolo mechanicky upravované.

“To už je rad indícií, ktoré potvrdili naše podozrenie, že sa jedná o maslo zo starých zásob. Ďalšie analýzy priniesli aj jeden priamy dôkaz, a to, že výrobca nepoužíva technológiu masla z kyslej smotany a dokonca, že pridáva do výrobku aj neoznačené látky” uviedol profesor Filip. Sú to tri prchavé aromatické látky – biacetyl, kyselina mliečna a acetoin. Tie sa prirodzene objavujú v masle vyrábanom z kyslej smotany, ale v masle zo sladkej smotany nemôžu byť prítomné. Pokiaľ tam však nie sú pridávané zámerne. “Výrobca primiešal prchavé aromáty do masla ako prídavok chemických látok. V tomto prípade nie sú a nemôžu byť produktom mliečneho kvasenia, lebo maslo bolo vyrobené zo sladkej smotany. Jednoznačne to potvrdil mikrobiologický obraz,” vysvetľuje profesor Filip.

Odkiaľ sa teda vzalo?

Štvrtka masla na belgickom trhu stojí dvakrát viac, než je cena masla u nás. “Ako je možné, že maslo tejto firmy v Čechách a na Slovensku, navyše zaťažené prídavnými dopravnými nákladmi, je tak lacné, že sa dostáva hlboko pod domáce ceny,” pýta sa Jiří Kopáček z Českomoravského mliekarenského zväzu. A ponúka aj možné vysvetlenie: Môže sa jednať o maslo z intervenčných alebo súkromných zásob prebytkov, skladovanie ktorých Európska únia dotuje.

“Za uskladnenie jednej tony masla dostane obchodník 18,31 eura a za každý deň skladovania ešte ďalších 0,34 eura. Skladovať ho pritom môže až 210 dní. Keď obchodník maslo po vyskladnení dobre predá, tak s ním vlastne nemá žiadne výdavky, a preto môže predaj realizovať tak lacno.”

63 komentárov

  1. silne kafe, ak to tu fakt bezi v predaji…

  2. Ďakujem za informácie. Je mi zle z toho, čo na nás páchajú výrobcovia a predajcovia potravín.

  3. Za čo nás tí západoeuropania ku… maju ? To že nami pohrdaju neni nič nové … Ale tak toto je vážne sila , EU sem vyváža samý odpad !

  4. Vitajme v EU a tzv. “vyssej spolocnosti” 😉

  5. Co uz slovac kupi ved je lacne,,!,,,,,!!!

    e nam ho lacs,xno pon6kat vy

  6. Jedine sabinovske maslo kupujem 😀

  7. tento článok má už síce pár rokov ale nedávno bolo zrovna v akcii za 0,89€ v bille

  8. Mohol by autor tohto bludu dať odkaz, kde nájdem v článku posmenuté analýzy. Tak je to korektné. Lebo aj ja možem napísať, že vedci z inštitútu XY zistili pôvod masla na Marse

  9. Preco autor nezverejnil rovno fotokopiu tej analyzy? Takychto clankov naserem 2 kyble denne. Co to je za WEB ,, hlavu hore” ??? prestanme jest maslo teraz…vsimam si ze su popularne uz aj konspiracne teorie o jedle…super hoby znechucovat si zivot aj v takto elementarnych veciach…Jak tak kukam tak lesnym ludom v kristuskach to uz dobre je_be…originalita a otvorene myslenie???…take iste ovce ako ŠTBak pononerny v gauči …akurat pastier je iny.

  10. Joo, říkal jsem si proč je tohle máslo za necelých 30 korun a ostatní jsou přes 45,…

  11. za dovoz a predaj takejto potraviny by mala byť neskutočne vysoká sankcia + zrušenie celého obchodného reťazca v krajine. Otravu nech si idú predávať inde.

  12. Tak to je už riadna drzosť.Maly by im zrušiť licenciu,a poriadnu palku im dať za to.

  13. Zvykejme si na ty evropské sračky, bude hůř!!!

  14. všetko je to o odbyte,lacné maslo sa dobre predáva a drahé zostáva stáť na predajniach,preto treba niečo vymyslieť-a čo je najjednoduchšie? spotrebiteľa zastrašiť,lacné je zlé,pre to alebo ono,koľko myslíte sa teraz nájde ľudí,čo ho prestanú kupovať?veľa,takže sa to predajcom podarilo,zdvihne sa predaj drahého masla a tým je problém vyriešený.Nabudúce sa to potkne o iný druh potraviny a tak ďalej a tak ďalej.Jednoducho tomu neverím.Ale každý nech si utvorí vlastný názor,na mojom názore nič nezmení ani originál stránka.

  15. Ale ved na Slovensku sa všetko preda všetok odpad čo okolite krajiny nespotrebuju ide sem k nam ….hlavna vec ze sme v unii a mame euro tak nas oblbnu akciama sice odpadom

  16. Keby som bol gej tak si takéto maslo ani na anál nenatriem.

  17. Pfuj..👈

  18. Zhodou okolnosti bolo toto maslo vcera v bille po neuveritelnych 0,49€.

  19. Raz som ho kupila, a to naposledy, chutilo ako Hera alebo aky sajrajt. Od masla ma pradaleko. Humac.

  20. raz som ho kúpila aj ja a hneď som vedela, že to nie je “normálne” maslo…chuťou sa ani nepodobalo maslu, skôr nejakému margarínu..už ho nikdy viac nekúpim, aj keby bolo v akcii za 10 centov 🙂

  21. Ta krava na obrazku vypada jak muj pes

  22. Mozeme si za to sami. Boli sme krajina kvality,teraz sme pre svet odpadova stanica v potravinach aj inych oblastiach:-(

  23. e mozem suhlasit mia odpoved taka aka si tato situacia vyzaduje

  24. Tento týždeň bolo v Ostrave v tescu toto maslo v akcii za 23,9 kč tak už to je jasné 🙂 Inak som toto maslo kupoval pred cca možno rokom :-/

  25. No neviem , ja som videla ako vyrabaju maslo na stream.cz a tam jasne povedali ze aj u nas sa musi maslo uchovavat v mraziarnach pre pripad vojny a po urcitom case to maslo ide zase do predaja….
    ale myslim ze zakanik by mal byt o tom informovany co kupuje

  26. predtym to bolo mlieko teraz je to maslo potom to bude chlieb,ovocie a zelenina,no a polka naroda vynecha zakladne potraviny,len preto,lebo na internete je napisane ze neexistuje jedina zdrava potravina.Jedine ak zijes niekde na farme kde si vyrobis a vypestujes aby si zil o par rokov dlhsie 🙂

  27. keby bolo zle tak by ho stiahli z predaja.

  28. Dobrý deň tu máte celú výrobu a politiku potravín – jídlo s.r.o. https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003985-mleko-a-mlecne-vyrobky-3-maslo

  29. mali ho vo štvrtok V BILLA za 0,49eur

  30. to sa môže stať len v tomto vyjebanom Slovensku – tigrovi EU, kde všetko fuguje tak, ako nikde inde (asi korupcia, klientelizmus …)!!! Kontrola sa bude vyhovárať ako vždy a zodpovedný opäť nikto, pardón OBČAN!!!

  31. Neverím, že je zlé, minule ho viezli do Parlamentu a všetci ešte žijú!

  32. Nie je pravda, že maslo je v západnej Európe drahšie ako u nás. Nikde ho tak nehorázne draho ako u nás nepredávajú. Bio maslo stojí cca 1,79 euro. “Normálne” väčšinou pod 1 euro za 250 g. Takže to nemusí byť odpad alebo z mrazaku, len popri prehnanych slovenských cenách to tak vyzerá.

  33. Nerobme si ilúzie o kvalite dovážaných potravín. Pre EÚ sme len odbytiskom ich menej kvalitných potravín. Je potrebné sa zamyslieť, prečo sa nekupujú produkty domácich farmárov, kde je istý dodávateľ, zabezpečená kontrola a hlavne čerstvosť a pritom ani cenena nie je mnohokrát vyššia. Napríklad farmárske mlieko priamo z farmy , alebo z mliečných automatov. Automaty sa zatvárajú, pretože nie je dostatočná záujem o toto mlieko. Pritom sa denne dováža čerstvé, je neupravováne prírodnej forme, ľahko prijateľnej pre ľudský organizmus.
    Nad tým by sa mal každý zamyslieť.

  34. Parááda. Zase sa potvrdilo, že sme smetisko Európy!!!!!!A ktovie, čo ešte všetko….Kde sú naše kvalitné potraviny a výrobky?????Radšej drahšie, kvalitnejšie a od suseda, ktorý chová kravu……

  35. podla mna sa kazde maslo takto skladuje len o tomto je konspiracia.. a cena moze byt nizka z roznych dovodov… treba pouzivat trochu viac svojho rozumu..

  36. Pro vsechny, co delaji juuuuuuu a jeeeeee a jsou rozcileni a napremysleji u techto stupidnich zprav: http://www.hoax.cz/aktuality/retezovy-e-mail-varuje-pred-belgickym-maslem-s-kravickou_307

  37. doporučuji shlédnout … a nešířit bludy… STOLNÍ MÁSLO toto není… http://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003985-mleko-a-mlecne-vyrobky-3-maslo

  38. svine hnusnéééééé

  39. hm, no sranda aspoň trochu rozumu používať, náklady ekologické ekonomické, priame blablabla dvojročné sú vyššie ako náklady na výrobu masla, blud na blud, chudák kto takéto články vešia na net,
    lepšiu konšpiráciu ste mali vymyslieť, že sa to odváža za polárny kruh a tam je to 10 rokov, lebo tam dobre mrzne, inak Vám v bedniach ešte lepšie mrzne, ale kľudne vyrábajte Vy maslo a prebytky alebo najlepšie celú produkciu skladujete 10 rokov, no má to hlavu a pätu, len hlavu dole a pätu hore, čo článok to vtákovina

  40. a hlavne skutočne pozor na maslo a hlavne na maslo na hlave

  41. ale no veď, tak však stačí skúpiť všetko to lacné maslo, potom ho stačí ešte rok skladovať a môžte ho predávať za polovicu, alebo ešte ďalší rok a môžte ho rovno rozdávať zdarma a ešte na tom pekne zbohatnete, čudujem sa že dávno nie ste za vodou s tou svojou genialitou

  42. No skvele!!!!! My uz nemozeme nic jest Slovenske. Len Polske, Madarske, Azijske….a vse otravene alebo pokazene.

  43. Je to hrozné, všetci sa ženieme za nizkými cenami, ale čo nám ostáva. Za tie naše platy len kupovať lacné výrobky. Prečo nás tak klamú!!!!!!!

  44. uz davno sa jedna kompetentna dama vyjadrila ,ze sme stoka EU

  45. HOAX HOAX HOAX

  46. ja kupujem iba slovenské drahšie ale kvalitnejšie

    edita

  47. Aj vobec mozme nieco zjest?ved stale pisete o k……ch uz da necudujem ze slovaci chodia na nakupy susedom do rakuska,madarska alebo polska!lebo nase dobre vyrobky idu do cudziny a nam tu vozia apredavaju odpad.

  48. a preto ludia radsej nakupuju z

    ahranicne vyrobky,lebo su lacnejsie,a nepozeraju na kvalitu,ked ma niekto dochodok cca 200eur alebo zarobi 350,tak nerozmysla aka je kvalita tovaru,je rad,ze dostane nieco lacnejsie,keby sa urobilo nieco s nasimi prijmami,tak si clovek dovoli nakupovat kvalitne a aj drahsie potraviny,resp. by nepozeral na ceny a neporovnaval by ich

  49. Tak tohle (máslo) právě mají v Penny v akci od 7.1 2016,do 13.1. za 21.50kč. Ta cena je opravdu zarážející, bije do očí, že je tak levné.

  50. hlavne máááááslo s dlhým a 😀

  51. Niet sa comu cudovat, na pulty nam davaju to, co sa predava. Chamtiva slovac by najradsej vsetko zadarmo, alebo za co najmenej, tak nech sa paci

  52. no v belgicku vyhodia a na slovensku sa preda. my sme smetisko europy

  53. Píšete, že se prodává v Čechách a na Slovensku. Ale pozor! Ono se prodává i u nás na Moravě 🙂

  54. Včera (29.10.2016) jsem tohle máslo koupil u nás v Česku za 50,40 Kč.

  55. Našiel som tu dobré príspevky. Milujem spôsob, akým píšete. Tak perfektné!

Pridaj komentár