Janov, Luník, Chánov, Pentagon …

Janov, Luník, Chánov, Pentagon … toto sú len asi tie najväčšie a najznámejšie semeniská cigánskeho problému. Problému, ktorý tu je už veľmi dlho, a každá vláda si ho len prekladá z pleca na plece s tým,  že tí po nich to azda vyriešia. A tak aj napriek tým percentám úmrtia ich novorodencov je ich tu stále viac a na niektorých miestach začínajú vytláčať biele/majoritné obyvateľstvo. Terorizujú ho, ohrozujú jeho život, život jeho detí a celej bielej komunity.

Bolo asi len otázkou času, kedy vzniknú občianske nepokoje, ktorými dajú ľudia najavo, že táto situácia sa prestáva stávať pre nich únosnou, a že odmietajú sa prispôsobovať ľuďom, ktorí žijú z ich práce. Lebo zatiaľ čo majoritná väčšina občanov či Českej, alebo Slovenskej republiky ráno vstane, poberie sa do práce, stará sa o svoje deti, napĺňa daňami štátnu pokladnicu, tak títo tvorovia buď presedia celý deň doma s natiahnutou rukou na sociálne dávky, invalidne dôchodky, alebo tí vynaliezavejší okradnú svojho bieleho suseda o plody jeho práce. Nie je žiadnou vzácnosťou, keď poľnohospodári radšej pozbierajú nie úplne zrelú úrodu. Ale len preto, lebo nejaká úroda je lepšia ako žiadna. Hlavne v podhorských oblastiach sú tieto “brigády” veľmi obľúbeným spôsobom zaobstarania si obživy pre tých, ktorým pojem zarobiť si na chlieb nevraví nič.

A tak žnú tam kde nesiali. Aj keď vlastne celý ich život sa riadi presne týmto starým slovenským porekadlom.

Niekedy mám dojem, že starostlivosť o cigánske etnikum je nejakým naším

rodovým dlhom, ktorý splácame za nejaké hriechy našich predkov. Inak si asi ťažko vysvetliť, prečo toľko generácii na Slovensku a Česku nemo sponzoruje ich život. Nemajú kde bývať?

Zničili si dom? Nemajú čo jesť? Nevadí veď sme tu my, postaráme sa o nich.

Ale na to, že je biely človek v tiesni a biede  aj napriek tomu, že celý život poctivo pracuje, na to sa nepoukazuje. Nepíšu o tom mienkotvorné média a ani to nevidno v televízii. Až kým sa 9 ročné dieťa nepokúsi o samovraždu. Jednoducho ta malá detská dušička neuniesla sociálnu situáciu svojej rodiny, posmešky detí v škole a nešťastie svojej matky, ktorú opustil muž s 3 malými deťmi a ona ostala v podstate bez prostriedkov. Ako to, že sajej situáciou nezaoberali média, sociálny pracovníci alebo si to nevšimli učitelia v škole?

Že by to bolo nesprávnou farbou pleti? Nesprávnym etnikom?

Kedy už konečne nastane čas a poctivý človek začne byť dôležitejší ako tvor, ktorý sa priživuje celý svoj biedny život na spoločnosti?

Nájde sa konečne niekto, kto začne túto situáciu riešiť? Viem, že to nie je jednoduché, užto zašlo strašne ďaleko, ale myslím, že každý uzná, že sa to riešiť musí. Lebo pri ich populačnej expanzii ani nie je tak ďaleko doba, keď ich bude viacej ako nás a kto potom bude na nich prispievať? Prispievať na rozvoj štátu? Národa?

V Českej Republike, u našich susedov si ľudia už povedali dosť. Občianske nepokoje tam nabrali na razantnosti a z obyčajných protestov na radnici sa stala vzbura niekoľko 100 občanov celej republiky. Kompetentní, ktorí majú túto situáciu riešiť, sa teraz oháňajú tým, že je nebezpečné takéto rozdúchavanie násilia. Ja osobne súhlasím, aj keď mam na toto tvrdenie určíte iné dôvody ako oni.

Takéto ozbrojené strety občanov a policajtov, ktorí z pre mňa nepochopiteľných dôvodov radšej zmlátia poctivého človeka, z ktorého daní vlastne oni žijú, len aby uchránili príživníka, na ktorého robia aj oni, sa menia na zákopové vojny. A vo vojne vyhráva ten, kto má peniaze a podporu. A všetci vieme, kto má peniaze a kto koho a prečo podporuje. Je to začarovaný, bludný kruh, na ktorého konci je vyškerený cigáň.

Avšak niekde sa začať musí. A možno pravé vďaka akciám ako bol Janov sa ľudia prestanú báť povedať nahlas to, čo si myslia a ich názory sa od krčmových a domácich stolov dostanú aj na tie miesta, kde ich už nebudú môcť ignorovať a bude sa musieť začať táto situácia riešiť. Každý z nás sa určíte o cigánskom probléme bavil aj so svojimi susedmi, kolegami, kamarátmi, ktorých ani pri najväčšej snahe by nik nemohol označiť za radikálov, extrémistov a neviem ešte koho, ako je obľúbené v médiách označiť niekoho, kto si dovolí verejne nesúhlasiť.

Cigánska otázka je téma, v ktorej sa vzácne zhodne väčšina majoritného obyvateľstva. K máloktorému sociálnemu problému sa ľudia stavajú názorovo tak jednotne. Máme tu síce pár “aktivistov”, ale podľa mňa je to už len póza, udržať si “tvár”za každú cenu. Všetci ostatní ľudia, používajúci zdravý sedliacky rozum vedia, že tak ako tofunguje teraz to fungovať nemôže.

V Janove boli toho príkladom domáci občania, ktorí sa pridali a ďakovali ľuďom, ktorí im prišli pomôcť. Aj keď sa vďaka politicko – policajnej mašinérii na prvý pohľad nič nevyriešilo, predsa len sa konečne verejne ľudia postavili proti utláčaniu zo strany cigáňov.

Ukázali, že takto ďalej žiť nechcú.

Ukážme konečne aj my, že takto žiť nechceme!

 

 

 

 

 

26 komentárov

  1. Nielen v Litvínove (Janov), v Moste či v iných kútoch ČR sa začínajú slušní búriť. Spomeniem príklad z Medzilaboriec na východe SR, kde obyvatelia bytovky nedovolili prisťahovanie sa rómskej rodiny. Namiesto odporu voči primitívom a pijaviciam spoločnosti takmer v celej Európe sa ak to mám tak povedať, odbavujeme na hlúpostiach, ako sú bitky na futbale, či riešení ty si maďar, ja slovák, ten zase čech, či ešte smiešnejšie- ja som Bratislavčan, ty Košičan. Problém je inde a asi už naozaj ide o celú európu, rómovia sa môžu len smiať na našej rozdelenosti.

  2. Presne tak pamätám sa, keď som študoval v KE a košickí chuligáni spoločne so skínmi išli po Hlavnej ulici, tak arabi- /inak veľmi odvážni s pištolami v rukách al. v presile/ pozatvárali radšej svoje podniky- reštiky a ukryli sa v nich! Treba dať “nabok” takéto trápne “rozdiely” medzi nami a spojiť sa!

  3. Cigansky problem riesit treba, ale treba odhodit humanisticke bariery. Ked clovek nepracuje, tak by nemal mat one povestne kolace….

    Zase riesenia typu vyhladit nemaju v dnesnej Europe sancu a su len ubohym vykrikom do tmy…

  4. K tejto teme… U nas v kosiciach sa pripravuje nejaka podobna akcia, aka bola realizovana nedavno v Litvinove.
    Viac info: http://bielyprotest.tk/
    Takze, nie len nasi bratia uz toho maju dost… 🙂

  5. Nie len nasi bratia maju dost toho odpadu. Aj u nas v kosiciach sa pripravuje podobna akcia, aka bola nedavno realizovana v Litvinove. Pravdepodobne sa nas nezide az tolko, ako v litvinove, ale aspon nejaka snaha…

  6. Kuko : každá snaha sa cení snád sa vám to KE podarí keby to nebolo cez týžden aj by som prišiel podporiť lebo do teraz som ignoroval tieto akcie ale teraz sa už aj ja budem pripájať lebo to fakt treba bo skončíme ako Srbsko….

    už je pravda že na slovensku sa oplatí byť niejakím sk*****m etnikom lebo tie sa tu majú hej

    Ale tomu pentagonu krivdíte tam je iba jeden vchod s neplatičmi zbytok bytovky je slušní a je tam aj plno normálnych bielych rodín…..

  7. Bloodwer: Tam nieje udany datum, kedy sa ma ta akcia konat.
    Len akasi anketa v ktorej sa zistuje zaujem ludi, v ktorej je mozne hlasovat do 20. novembra. Potom sa vraj ma nejak stanovit presny datum a cas. Aj ja dufam, ze to nesupnu na vikend.

  8. ste zakomplexovany sraci. problem mensin sa neda riesit ziadnym nasilim ani protestom. tak ako v janove nie tak ani nikde.

  9. a mas nejake ine riesenie?

  10. hej, zrusit im socialne vyhody a podporu od statu, a nech ziju tak ako ini ludia, nasilim sa to nevyriesi ked zmlatite cigana ich dieta vas bude nenavidiet a raz zmlati vase dieta a to bude kolobeh az pokym seci nepokapete

  11. zruš im sociálne výhody a podporu a môžeš len odpočítavať minúty, kým nejaký cigán zbije teba aby si vzal tvoje peniaze.

  12. ó Madagaskar je taký krasny ostrov tam by sa im isto pacilo ,ale lod bych otocil vyklopil ich v gronsku a hotove 🙂

  13. ooo teba raz chcem spoznat yarush 😀

  14. vraj nasilim nic nevyriesim.
    co je to pojem nasilie?
    ja by som ich zacal hromadne … a hned bolo pokoja aj roboty by sa chytali
    fik hlava jedna sem fik hlava jedna tam :-)))

  15. eye: no, keby sa toto vsetko zrusilo, myslis, co by sa stalo? ako napisala yarush … zvisila by sa kriminalita … zacali by sa stazovat kade tade, ze im odoberame ludske prava, uz tu boli pokusy, kde im prestali davat peniaze a dostavaju potravinove listky, niekde sa to uchytilo a niekde boli male revolucia az nakoniec dostali naspat peniaze aby si mohli nakupit alkohol … toto nie je riesenie, podla mna by bolo riesenim sterilizovat zenu ak porodi 2 deti, zobrat im deti ako nahle dosiahnu skolopovinny vek a vziat ich na vychovu do na to specializovanych ustavov … ale aj taketo pokusy uz tu boli a ani tie neobstali … preto neverim, ze existuje rozumna cesta

  16. zeny sterilizovat? to skor nech vykastruju chlapov ved aj to je riesenie nie? mam par priatelov uplne socializovanych romov, ale zial takych je na sk mensina a tiez nerozumiem, ked sme obsadili opusteny dom a chceli robit vystavy a workshopy o umeni, tak velice rychlo prisli fizli a vykazali nas odtial, velice rychlo sa majetkopravne ten dom vysporiadal, ale romovia obsadili opusteny dom na beskydskej 10 v bratislave a ich odtial nikto nevykazal.. a to asi neni tak jednoduche lebo sa brania zubami nechtami. ja suhlasim s tym, ze akekolvek dotacie pre kohokolvek, ci uz potravinove pre hladne deti v afrike alebo hocijake ine su blbost, lebo aj tie deti v afrike, namiesto toho aby im ukazali ako si vypestuju plodinu, ako podoja kravu, naucili ich si jedlo vytvorit, oni im ho nosia v konvojoch a tie deti cele dni nic nerobia, len vysedavaju a cakaju na konvoje, to nieje moc dobry sposob. ziadne dotacie, skor treba naucit pracovat. lenze to romovia nechcu. a najhorsie je, ze to my sme ich naucili nemat uctu k hodnotam, nikdy sa o nic nemuseli snazit, vsetko dostali zadarmo lebo kazdy sa bal, ze z neho urobia rasistu, ak im nepomoze..

  17. ada: jasne, ako myslela som to vseobecne, zeny chlapv, vsetkych … co sa tyka obsadzovania domov, no…ako ono je to take cudne, ked sa niekto o nieco nestara mali by mu to vziat … moj nazor … a spravit s toho neviem…dom pre tyrane a opustene matky z detmi .. trebarz … ciganov ze nik nevystahuje, no nie..lebo nik nevie ako na vec aby na jednej strane bol spravodlivy a dostal ich prec a na druhej aby sa na neho neznieslo milion vran z mimovladiek, ktore sa staraju o ochranu ludskych prav ale nejako to chapu trochu viac po svojom …

  18. zeny deti sopliakov-bodat na kol jedna radost to je riesenie 😀
    vravis na beskydsej v ba?
    hmm zafinancujem si tam cestu a berem zapalne false.lne zistit kde to je

  19. veru, je to velmi komplexna zalezitost.. hned sa budu ohanat rasizmom.. stat by mal vymysliet paky, aby museli robit a makat, jak za totaca.. ja si vazim tych pracnych co tu kopali kanaly, vdaka nim mame fibernet, len keby si z nich aj ti ostatni brali priklad 😦

  20. ktory Pentagon autor myslel?ten vo Vrakuni?

  21. Jason: nie ten v Amerike :-))) …. co myslis? Aj ked bordel ako bordel

  22. jj,admin,pochopil som 🙂

  23. pozdravuju vas vsecni janovje druhise vam smneju ale hodne velika bida

  24. it look so nasty it yuosto look nice but now is so messy you fight and you are road so nex time do not drop letrers on the floor toje bida

  25. velka bida {puke]

Pridaj komentár