Slovenský jazyk je najťažší na svete

27. septembra sa v Paríži konalo konzorcium jazykovedcov z celého sveta. Po ôsmich rokoch bádania, skúmania a študovania vydali rubriku desiatich najťažších a najľahších jazykov na tejto planéte. Do úvahy sa bral vývoj jazyka, úprava pravopisu, štýl písma, znaky, reč, história jazyka a gramatika jazyka.
Ústav jazykovedcov, ktorý sídli v Berlíne začal so skúmaním jazykov, ktorými sa hovorí po celom svete, nielen tými najrozšírenejšími, ale všetkými jazykmi. Na svete je okolo 7832 jazykov. Každý týždeň zaniknú dva jazyky a vytvoria sa ďalšie dva až tri nové.

Skôr než prejdem k tým desiatim najťažším jazykom, spomeniem desať najľahších jazykov
10. mongolčina
09. aramejčina
08. gréčtina
07. nórčina
06. taliančina
05. rumunčina
04. chorvátčina
03.bulharčina
02. angličtina
01. najľahší jazyk na svete, ktorým hovorí vyše 300 miliónov ľudí na celom svete je španielčina.

Desať najťažších jazykov na tejto planéte:
10. nemčina
09. francúzština
08. čínština
07. japončina
06. jazyk oboch Kóreí je rovnaký, takže kórejčina
05. perzština
04. arabčina
03. fínčina
02. maďarčina

01. najťažším jazykom, akým sa hovorí na tejto planéte je SLOVENČINA .

A to pre jej gramatickú štruktúru a “mobilitu slov a slovných spojení” ako jediný jazyk sveta má slovenčina 7 pádov   (Nominatív, Genitív, Datív, Akuzatív,   Lokál, Inštrumentál a Vokatív), ďalej vybrané slová, a hlavne mäkké a tvrdé “i, y” ,
skloňovanie prídavných mien a slovies, v podstate sa v slovenskom jazyku
skloňujú takmer všetky slová .
Špecifiku tvoria slovesá. V slovenčine je sloveso ohybné. Ohýbanie slovies sa nazýva
časovanie.
Pri slovese sa rozlišujú v slovenčine gramatické kategórie:
* osoba (prvá osoba jednotného čísla, druhá osoba jednotného čísla, tretia osoba jednotného čísla, prvá osoba množného čísla, druhá osoba množného čísla, tretia osoba množného čísla)
* číslo (jednotné číslo, množné číslo)
* čas (predminulý čas, minulý čas, prítomný čas, budúci čas)
* spôsob (oznamovací spôsob, podmieňovací spôsob, rozkazovací spôsob)
* slovesný rod (činný rod, trpný rod)
* slovesný vid (dokonavý vid, nedokonavý vid)
* slovesná zhoda (zhoda s tvarom nadradeného podstatného mena alebo zámena)
* intencia slovesného deja (sloveso vyžadujúce doplnenie agensom alebo paciensom, sloveso nevyžadujúce doplnenie agensom alebo paciensom)
* trieda
* (slovesný) vzor

ROZDELENIE SLOVIES

plnovýznamové
1. činnostné – pomenúvajú činnosti, úkony
a. predmetové -ich význam si vo vete vyžaduje pripojenie predmetu
b. bezpredmetové -ich význam si nevyžaduje pripojenie predmetu
2. stavové – pomenúvajú stavy, deje, ktoré nepodliehajú vôli pomocné nemajú úplný, samostatný význam, preto sa vo vete spájajú s iným, plnovýznamovým slovom
1. modálne (spôsobové) – vyjadrujú vôľu, chcenie, povinnosť, možnosť uskutočniť dej chcieť,
môcť, musieť, vedieť, mať (niečo za povinnosť.), smieť, dať sa
2. fázové – vyjadrujú fázu, koniec, začiatok deja začať/ínať, prestať/ávať, z/ostať/ávať
3. limitné – vyjadrujú blízky začiatok deja ísť, mať
4. sponové  – fungujú ako spojenie (spona) v mennom prísudku, spájajú sa s plnovýznamovými slovnými druhmi byť, stať sa

 

Ako jeden z piatich jazykov máme tri rody : mužský, ženský a stredný.
A ako jediný jazyk sveta má vzory prídavných mien, dvojhlásky a spodobovanie , toto
nenájdete už v žiadnom inom jazyku na tejto planéte (!) . Toto je len tak na okraj, čo sa týka gramatiky slovenského jazyka.

Jeho gramatika je tak komplikovaná, že akémukoľvek cudzincovi by podľa prepočtov trvalo až 12 rokov, kým by sa naučil kompletnú gramatiku a to nehovorím a variabilite slov, viet a slovných spojení vo vetách.
Kompletnú gramatiku slovenského jazyka nevie ani jeden jediný človek, preto ju študujú a pripravujú tými vedcov a jazykovedcov, pretože je tak obsiahla a povedal by som, že v niektorých prípadoch až extrémne náročná nato, aby ju bol schopný poňať jeden človek. Slovenský jazyk má presne 465 gramatických výnimiek aj to dokazuje jeho komplikovanosť. Pravidlá slovenského pravopisu prichádzajú len veľmi málo s nejakými úpravami alebo novými pravidlami gramatiky, ale cez to všetko ide o jazyk, ktorý nemá vo svete obdobu, čo sa týka náročnosti na učenie, písanie, počúvanie, hovorenie a čítanie .

Záujem o slovenský jazyk každým dňom rastie, ale len málokomu sa podarí dosiahnuť to čomu my jazykovedci hovoríme: rozprávať čisto spisovne. Náš jazyk je krásny, melodický a preto nemáme problém porozumieť aj ruštine, poľštine, češtine, a iným slovanským jazykom. Ak sa chce cudzinec naučiť písať, čítať, počúvať a hlavne hovoriť po slovensky aspoň tak ako
jednoduchý človek, tak v zahraničí sa náš jazyk nenaučí a to platí aj pre nás.
Cudzinci, ak chcú, musia prísť k nám a my, ak sa chceme naučiť inú reč, musíme ísť do krajiny, kde sa tou rečou, ktorú sa učíme, hovorí.

Mali by sme byť hrdí nato, že rozprávame najťažším jazykom, aký kedy vôbec vznikol, lebo ťažší jazyk už nie je. Jeho gramatická štruktúra je tak komplikovaná, tak prepracovaná do detailov, že s takou dokonalosťou prepracovania sa nestretneme ani v maďarčine, pre mnohých z nás je práve maďarský jazyk ten najťažší, ale to isté tvrdia Maďari o našom jazyku, len s tým rozdielom, že oni sa nemýlia.

S pozdravom prof. Doc. Vladimír Trnka
Orgán Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV, Jazykového odboru Matice
slovenskej a Ústrednej jazykovej rady MK SR.

108 komentárov

  1. Já to vědel. 🙂

  2. Já Vám dám nejtěžší!!
    Třistatřicet tři stříbrnejch stříkaček … atd… – a teraz hovor mačka!! 😀 😀

  3. aaa kto to sem zavital 🙂 ,a ty: potôčik a pri nom guľôčka,pome drevokocur 😀

  4. ako jediný jazyk sveta má slovenčina 7 pádov , no ja nevim teda,ale my se ve skole ucili taky 7 padu a co si pamatuju tak pouzivam i ted 7 padu:DD a vzdycky tomu tak bylo , takze mi to vyzniva hodne sovinisticky:DD

  5. A toto je co pan prof.doc? : Kompletnú gramatiku slovenského jazyka nevie ani jeden jediný človek, preto ju študujú a pripravujú tými vedcov a jazykovedcov…..
    podla mna nie .. tými.., ale ..tímy.. /teamy/ mali ste pouzit radsej skupiny. Slovencinu neovláda ani 95 % slovákov !! Na vine je Štúr !

  6. Nevim, ale český jazyk má také měkké a tvrdé y/i, taktéž má 7 pádů. Nevšiml jsem si, že by ve slovenštině jste na sebe volali nebo se oslovovali pátým pádem, stejně tak nemáte písmeno ř. Vzory přídavných jmen máme taktéž. Nevím, slovenštinu mám rád, je to nejbližší jazyk češtině, ale tohle je nejspíš pokus o vtip, protože autor tohle snad nemůže myslet vážně.

  7. jozinko : ty si nekomentovateľný 😀 Že vraj Štúr je na vine 😀

  8. neviem ako ja tomuto článku vôbec neverím….

  9. no budem uprimna divnych veci je tam podla mna viac 🙂 ale ked pan je odbornik 🙂

  10. HAHAHA !!!! APRÍL !!!!! 🙂

  11. to BARD:
    Ak si si nevšimol, tak toto si nevymysleli Slováci ale konzorcium jazykovedcov z celého sveta. Tak neviem prečo za tým hľadáš nejaký šovinizmus!
    Alebo si si potreboval len tak rýpnuť?
    Ja tiež nespochybňujem, že máte lepších hokejistov ako my.

    to JOZINKO: Aký apríl. Je december ty ogrgeň. A ja už dávno tvrdím, že slovenčina je najťažší jazyk. Viem to lebo sám ovládam EN, DE, RU a ES a tak viem celkom dobre porovnať.

  12. to, ze je slovencina velmi tazky a dost pravdepodobne aj najtazsi jazyk je dost pravdepodobne … aj bez toho co pise tuto pan vzdelanec v clanku 🙂 … staci sa pozriet na vacsinu cudzincov .. po cesky sa naucia napriklad ovela rychlejsie ako po slovensky …. a ked sa aj opytas cudzincov co sa po slovensky ucia tak ti povedia ze je to pre nich velmi tazke …. a co uz je na tomto sovinisticke? …. praveze cim lahsi jazyk podla mna tym lepsie … mas velku sancu, ze sa ho nauci ovela viac ludi ….

  13. all: inak, ten článok som niekde čítal, a ide – údajne – o nejaký hoax, teda výmysel. Tým, samozrejme, nechcem povedať, že by bol slovenský jazyk na učenie sa ľahký…veď napísať Bratislava a čítať Prešporok…no nauč toto nejakého cudzinca len tak :-))))

  14. to smith666: no prave ,ze mi slo o to ,ze tam neni zadny odkaz a nic sem nenasel na netu o tom, potom to muzu brat jako , ze si to autor vymyslel jen !!! az tam bude odkaz tak budu mlcet, dokud tam neni tak to muzu zpochybnit , o nic vic mi nejde !!! neurazim slovensky jazyk !!!

  15. Poliaci a Česi majú tiež ťažké jazyky, ťažko povedať ktorý je najťažší.

  16. To aspoň vysvetluje prečo su obyvatelia južného pohraničia taký, aký sú. Keď ovládajú dva ťažšie jazyky sveta veľa miesta im v hlave neostáva 😀 Neberte to ako provokáciu..

  17. Háát elegem van 😀 Maďarčina že je ťažká?:-D Nerobte srandy…Mulo,nebuď múdry 😀

  18. Autor článku si dělá asi legraci, ne? Prakticky vše, co tam popisuje, má i český jazyk, nebo snad čeština nemá 7pádů?

  19. Pre pána profesoraTrnku! A ty si kde študoval blbeček. S toľkýma bludmi sa človek málokde stretne.

  20. Slovenčina musí být tak těžká, jelikož ji stvořili Češi, aby tak zmátly maďarské imperialisty…chachacha

  21. Veru, veru, najhoršie nám rozumeli v Prahe na Hrade!

    Kto na južnom Slovensku (vieme o kom hovorím) chce hovoriť po slovensky, ten aj hovorí, a to dokonca aj krajšie ako mnohí Slováci!

    Neviem, kto ten rebríček zostavoval, ale rád by sim vedel, čo všetko v skutočnosti brali do úvahy.

    Prekladám pasívne z 9 a aktívne do 5 európskych jazykov, zo záujmu som zabŕdol aj do arabčiny a hebrejčiny. Preto silne pochybujem o tom, že by aramejčina bola ľahká a sovenčiny najťažšia. Každý jazyk má svoje úskalia. Napriek ich vzájomnej podobnosti jednotlivých skupinách (fylách) nič netreba podceňovať, ono sa to niekedy zvyne pliesť a to je najveselšie a nebezpečnejšie.

    Pravda je asi tá, že v najpoužívanejších európskych jazykov sú slovanské skutočne asi najťažšie.

    Skutočnou lahôdkou je, ľudia Boží, lapončina.

  22. Veru, veru, najhoršie nám rozumeli v Prahe na Hrade!

    Kto na južnom Slovensku (vieme o kom hovorím) chce hovoriť po slovensky, ten aj hovorí, a to dokonca aj krajšie ako mnohí Slováci!

    Neviem, kto ten rebríček zostavoval, ale rád by som vedel, čo všetko v skutočnosti brali do úvahy.

    Prekladám pasívne z 9 a aktívne do 5 európskych jazykov, zo záujmu som zabŕdol aj do arabčiny a hebrejčiny. Preto silne pochybujem o tom, že by aramejčina bola ľahká a slovenčina najťažšia. Každý jazyk má svoje úskalia. Napriek ich vzájomnej podobnosti v jednotlivých skupinách (fylách) nič netreba podceňovať, ono sa to niekedy zvykne pliesť a to je to najveselšie a nebezpečnejšie.

    Pravda je asi tá, že z najpoužívanejších európskych jazykov sú slovanské skutočne asi najťažšie.

    Skutočnou lahôdkou je, ľudia Boží, lapončina.

  23. dovolím si mierne zapochybovať o poradí prvých dvoch najťažších jazykov sveta podľa pána profesora Trnku. Sama som študovala maďarčinu aj angličtinu a obe si dovolím dať do rovnakej kategórie obtiažnosti. Maďarčina sa len zdá, že je ťažká pre jej výslovnosť a spájanie slov s predložkami, ale v skutočnosti je pomerne ľahká. Na prvé miesto najťažších jazykov sveta by som dala eskimácky jazyk. Zatiaľ čo my rozlišuje len tri stupne – dobrý, lepší, najlepší, eskimáci ich majú až 16. Niektoré podstatné mená sa v eskimáckom jazyku menia podľa počasia, tzn. inak sa povie keď svieti slnko a inak, keď je víchrica (aspoň dúfam, že si to pamätám správne). Nech už je ako chce, slovenčinu by som dala až na druhé miesto a maďarčinu do desiatky najľahších jazykov sveta.

  24. Tak – a teraz mi mozte hovorit co chcete – ale toto je gfakt diletantsky webvy paskvil. Vy ze ste niektore chodili na vysku? (no mozno aj ano, vsak vieme ako to na niektorych katedrach chodi) ale predsa len, clovek by od vas cakal aspon stipku inteligencie, ktora vam vsak chyba. Alebo sa vyhovorite ze ste clanok len uverejnili a nestotoznujete sa s nim? Tak potom naco robite takuto zbytocnu stranku ktora je doslova plna sraciek? Je jasne ze neonacisti radi klamu a prekrucaju a ze tato stranka je toho zivym dokazom, ale takyto nezmysel ako tento clanok vam nezozerie ani priemerne inteligentny ziak druheho stupna zakladnej skoly.

    nebudem sa tu uz dalej rozhorcovat nad tymto vasim nezmyslom, tato stranka je srackami zaplnena, ale len tak pre obraz vam tu poslem link aka je PRAVDA O ZLOZITOSTI SLOVENSKEHO JAZYKA – predsa len, nemozem vam predsa dovolit aby ste takto nehorazne osprostovali viac a viac tych par naivnych idiotov ktori vam veria tie ostatne nezmysly, takto sa aspon ukazuje co ste zac a ake voloviny uverejnujete – takze tu je link na clanok ktory napisal Slavomír Ondrejovič – riaditeľ Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV – a to uz snad nieco znamena aj pre takych idiotov ako ste vy – tvorcovia tohoto weboveho bordelu.

    http://www.juls.savba.sk/dokumenty/najtazsi-jazyk-na-svete.html

  25. ajvnhou: ty si bud kreten alebo idiot … a to sa snazim vyjadrovat ako dama …. akoze uz mi ale pekne lezies na nervy ozaj uprimne … vsetci normalny ludia asi postrehli, ze 15.12 sme uverejnili clanok https://hlavuhore.wordpress.com/2009/12/15/tak-ako-je-to-naozaj-s-tym-najtazsim-jazykom/ ….. ktory je presne ten na ktory si dal link …. a tak isto aj v prispevkoch tu … komentaroch …. sme sa mnohy vyjadrili, ze sa nam to, co je v tomto clanku az tak nezda

  26. tak si hovadinu zmazte ked vam vadi ze vam to tu niekto komentuje

  27. ako enviem preco by sme mali mazat stare clanky, nikomu nevadi, ze nieco niekto komentuje .. ale vadi nam ked niekto komentuje sposobom ako ty …. ked uz chces niekoho urazat a nadavat mu … over si aspon fakty …. lebo ver tomu, ze ked takymto sposobom jednas s ludmi aj live tak na to raz skaredo doplatis …

  28. http://www.hoax.cz/hoax/slovencina—nejtezsi-jazyk-na-svete/

    na tejto stranke je to tam dole pekne “zrusene” 😛

  29. a co tak https://hlavuhore.wordpress.com/2009/12/15/tak-ako-je-to-naozaj-s-tym-najtazsim-jazykom/ milackovia? Ak chcem na niekoho na nieco upozornit musim si dat pozor …. inak vyzniem trapne, ze chlapci

  30. Pre Kostroun: to nie slova su tazke ale gramatika 🙂 citaj clanok poriadne a potom komentuj

  31. toto nie je eakreditovany zdroj informacii takze komenty typu neviem ci tomu mam verit pisat ani nemusite… koho to velmi zaujima tak to pohlada niekde inde a aj tam si nebude moct byt isty ci to je doveryhodne dokym to nenajde na niejakom naozaj akreditovanom zdroji…

  32. Bagrman je to slovenčina a nie sloveština

  33. Deni : slovensky je to slovenčina, ale česky je správně slovenština

  34. Takze za prve je to Hoax! A za druhe Slovencina mozno patri medzi nejtazsie jazyky na svete,ale myslim,ze je velmi tazke vybrat najtazsi jazyk! Cesi su na tom podobne ako my,takze ten rebricek je uplne odveci,kedze sa tam nenachadzaju…Proste je to picovina! 😀

  35. NEVIEM KOLKO KRAT TO SEM BUDEME MUIET ESTE DAT ALE PRE VSETKYCH MUDRLANTOV …. NEVIEM NACO NAM SEM HADZETE LINKY NA NIECO CO MAME UVEREJNENE AJ NA NASEJ STRANKE A X KRAT UZ SME NA TO UPOZORNILI https://hlavuhore.wordpress.com/2009/12/15/tak-ako-je-to-naozaj-s-tym-najtazsim-jazykom/

  36. ARGUMENTACIA a GRAMATIKA hodna akurat tak na zakladnu skolu……;)))

    http://www.juls.savba.sk/dokumenty/najtazsi-jazyk-na-svete.html

  37. Štúr je na vine?? Veď jeho heslo bolo píš ako počuješ(to znamená:žiadne y ani ia, ie, iu, ô atď.) Dnešnú Slovenčinu má na ´´svedomí´´ Hatar´´ či ako sa to volal.

  38. docela by mě zajímalo od kdy má slovenština vokativ?

  39. NO A TERAZ HLAVOLAMKA PRE Kostroun- A , ŠIDZEMSTOŠIDZEMDZEŠATŠIDZEMKORÚN A ŠEDZEMDZEŠATŠIDZEM HAĽERE A MÁŠ TO!!!
    A TERAZ UZNAJ, ČI TIE TVOJE STRIEKAČKY SÚ TAKŠIE…:))))

  40. Moja generácia sa už Vokatív neučila a neviem nič o tom, že by zasa prešiel do osnôv Slovenského jazyka….Mimochodom, keby to bolo na Štúrovi, tak stále používame len mäkké i. To, že väčšina Slovákov nepozná spisovnú slovenčinu je skôr zlá vizitka pre Slovákov ako pre jazyk. A koľko ľudí napríklad v takej Číne pozná všetky ich znaky? Pre slovanské národy bude slovenčina vždy ľahšia ako trebárs maďarčina. O opaku ma žiadne konzorcium nepresvedčí…

  41. já vám do toho nechci kecat, ale asi na tom bude něco pravdy, že je slovenština nejtěžší, když si ani sami slováci nepamatujou, kolik mají pádů. Slovenština jich má šest, čeština sedm. A i kdyby jich náhodou slovenština měla sedm, tak potom nemůže být jediný jazyk na světě. 😉 je mi úplně jedno, čí jazyk je nejtěžší a čí nejlehčí, ale rozčilujou mě nepravdivé informace.. 😉

  42. Článok je úplne scestný, nič iné sa k tomu nedá napísať. Žiadne konzorcium jazykovedcov na túto tému sa nikdy nekonalo a ani sa konať nebude. Hľadanie najťažšieho jazyka je hlúposť, čo jazykovedci dobre vedia. Viac si o reakcii na tento článok možno prečítať v oficiálnom stanovisku Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV tu:
    http://www.juls.savba.sk/dokumenty/najtazsi-jazyk-na-svete.html

  43. Mne to trvalo 0.123 sek vyhladat 🙂

    SLOVENCINA NIE JE NAJTAZSIM JAZYKOM NA SVETE!

    http://en.wikipedia.org/wiki/Most_difficult_language_to_learn

  44. Tak, mozem povedat ze slovencina je naozaj tazsia ako cestina….zil som v obidvoch krajinach, a aj ked je cestina tiez brutalne tazka, a ohybanie slov a vsetky tieto veci su tam prakticky na rovnakej urovni, tak slovencina ma az idylicky vela “vynimiek” a z tych vynimiek su este dalsie vynimky atd……..v cestine ich nie je az tolko…….prakticky oba jazyky su skoro na rovnakej narocnostnej urovni…..slovencina je len nepatrne tazsia co sa tyka gramatiky …..a ohladom vyslovnosti. ….ale je to naozaj iba nepatrne , a neoplati sa kvoli tomu hadat. Mudrlant,ktorý napísal tento článok si z nás riadne vystrelil, lebo je to cisty hoax ….a to nehovorim o chybach typu: slovencina ma ako jediny jazyk 7 padov …..v cestine je taktiez 7 padov, pricom sa vokatív (7. pad) aj prakticky pouziva, comu v slovencine vlastne nie je,,,
    Síce mi lichotí ze by slovencina bola najtazsim jazykom, ale nie je tomu tak 🙂

  45. oprava : vokatív je 5. pad …nie 7. …..

  46. British Foreign Office tiez robilo podobny vyskum a uznali za najtazsi jazyk baskytstinu, tesne za nou madarcinu

    US Department of State zostavilo zoznam jazykov ktore su najtazsie pre anglicky hovoriacich ludi:
    arabstina
    cinstina – cantonese
    cinstina – mandarinska
    japonstina
    korejcina

  47. kto je aspon trochu inteligentny tak musi pochopit ze je to blbost porovnavat nieco co sa porovnat neda… a mimochodom su tam veci ktore bud uz neexistuju alebo sa ucia len na vysokych skolach

  48. jáááj, milujem tento jazyk! .:-) nech je hoci aj najťažší na svete. nech dlho a zdravo žijú všetci tí, čo ním hovoria!

  49. PRISAHAM, ZE AK SEM ESTE RAZ NIEKTO HODI LINK NA TU DEMENCIU (od slova dementovat) TOHTO CLANKU ZRUSIM MOZNOST TO TU KOMENTOVAT, VSETCI VIEME ZE TO NIE JE PRAVDA, TO VYJADRENIE JAZYKOVEDNEHO USTAVU MAME AJ TU NA STRANKE … UZ SOM SEM NIEKOLKO KRAT HODILA AJ LINK (dufajuc, ze to kopirovanie prestane) A UZ NA TO UPOZORNILO ASI MILION DISKUTUJUCICH. .. TAK PROSIM PRESTANTE TO TU ZBYTOCNE ZAHLCOVAT STALE TYM ISTYM DOKOLECKA. DAKUJEME
    co tak sa radcej bavit normalne, niekolko pokusov tu aj bolo, ale tie vzdy zahltili stupide kopirovania toho isteho dokolecka.

  50. blbost najtazsi jazyk na svete ma velryba

  51. ja studujem slovencinu a pre mna je naozaj najtazsi jazyk na svete, tolko blbosti a fakt,ze vynimiek iba nsa slovencina moze mat … ako tak dalej zistujem… si mylsim ,ze nikto z nas Slovakov slovencinu ani z daleka neviem… ved len kolko mame nareci a kolko prizvukov… tak kto hovori spisovne…

  52. spravne…a cesi sa z toho idu teraz posrat…

  53. Nechci být hnusná, ale jen protože to nevíte, to neznamená že čeština nemá také 7 pádů a měkké a tvrdé y. Stejně jako vy máme nominativ, genitiv, dativ, akuzativ, vokativ, lokal, instrumental, a viděli jste už naše vyjmenovaná slova? Postrach všech školáků? nejste jediný jazyk na světě s tak těžkou gramatikou. A Ani neumíte říct Ř.

  54. Markéta, čistá závisť? 😉 Nemôžete byť vo všetkom najlepší.

  55. Mili citatelia,
    myslim si, ze podstatne je, ze vyznam vsetkych jazykov je rovnaky, inak by sme si neporozumeli ani po preklade z cudizeho jazyka. Jediny rozdiel je vo zvukoch a pisme, ktore na vyjadrovanie pouzivame. Tak preco sa urazat a osocovat ? (Prepacte mi diakritiku, nemam slovensku klavesnicu 🙂 )

  56. Veľmi sa mi páči, ako osobne to berú českí kamoši 😀
    Ja nechápem, prečo oni musia porovnávať?!
    Že majú ř, to beriem, ale kde majú dvojhlásky, ô,dz,dž,ĺ atď… Myslím, si že aj čeština je náročný jazyk, pre cudzinca, ale nakoľko ani mladí ľudia v Česku už nevedia po slovensky, asi na tom, že náš jazyk je najťažší na svete niečo predsa len bude :)))

  57. A proč jste vlastně všichni na ty Slováky tak naštvaní? Sice také nevěřím, že by byl právě ten jejich jazyk nejtěžší na světě, ale myslím že kdyby byl, opravdu by nebylo co závidět 😀

  58. HOAX!

  59. tento clanok je cisty vymysel a hoax…
    dokaz:
    http://www.hoax.cz/hoax/slovencina—nejtezsi-jazyk-na-svete/

    je smutne, ze si nikto ani neoveri, ci je to naozaj pravda a balamuti takto ludi tym, ze to da na svoju stranku

  60. heh 😀 ta na toto som hrdá, to nam susedia Češi závidia 😛

  61. pre hlavuhore

    sa z toho neposerte, že aj vy máte to vyjadrenie na vašej stránke. sa tvárite, akoby ste to vyjadrenie napísali vy. veď je to slobodná diskusia.

    http://www.juls.savba.sk/dokumenty/najtazsi-jazyk-na-svete.html

  62. oki takze blok, malo tu ist o normalny rozhovor nad tymto clankom ale ked nie je zaujem nie je …. skoda …. zaciname davat zase bany na IP, ktore nam to tu zahlcuju ….. ak nepomoze zablokuje sa diskusia uplne…..
    a speci odkaz pre joza: si mentalne retarodovany??????? nik sa tak netvari len nevidime dovod na to, aby sa 100x dokolecka kopirovalo to iste a ta slobodna diskusia… to ti kto povedal??? je len natolko slobodna nakolko to chceme my :-)))

  63. Je to prekrásny článok, publikovaný dokonca Jazykovedným ústavom 🙂 Ale nie je náhodou skupina jazykovedcov “tím”? 🙂 Myslím že slovo “tým” ktoré ste v danom článku uviedli, znamená v našom ľubozvučnom jazyku niečo iné 😉

  64. pekne..:)…srandičky srandičky…:P

  65. no pardon, ale cestina ma taky 7 padu. Takze studie asi krapet lze. netvrdim, ze je tezsi, nez Slovenstina, ac si to myslim, ale urcite by se do desitky taky dostala. Vzdyt jsout to opravdu moc podobne jazyky 🙂

  66. martas : souhlas …. mozna by stalo za dalsi studii, ktery z nasich jazyku je tezsi 🙂

  67. onik81: PLESK!

  68. MArkéta,
    tak to si mylím že si to trochu prehnal.hovorím ako Slovensky tak aj Česky a možem ti potvrdit,že Češi majú vetší problém hovorit po Slovensky ako Slováci Česky.a Ř fakt není až taký problém…
    ale taky musím uznat že jak jeden tak druhý jazyk má své kouzlo a tady už opravdu nejde o to který z nic je těžší protože jsou podle mého oba na stejné úrovni…asi tak…:-)

  69. preklep-prehnala…:-)

  70. Hlavná vec, že sám pán jazykovedec tam má hneď niekoľko gramatických chýb 😀

  71. Mária : no, po zkušenostech jen málokdo řekne Ř tak jak má 😀 … 😉

  72. Jak může být španělština jazyk nejlehčí a francouzština jeden z nejtěžších, když jsou si oba hodně podobné? Stejný případ – němčina vs. norština. Norština je myslím si dokonce těžší, protože má dvě varianty, které se s…tudenti norštiny musí učit. Další věc: všechna specifika, která jsou příznačná pro slovenský jazyk a která mu zajistila první místo, jsou typická i pro češtinu. Ovšem čeština se nedostala v žebříčku ani do první desítky. Ještě jeden můj poznatek – finština je svérázná, ale není těžká. Takže suma sumárum, myslím si, že vznik tohohle článku nepodnítilo žádné konsorcium jazykovědců, ale spíš konsorcium slovenských pisálků, kteří se zase jednou pokusili najít něco, čím je jejich země ve světě výjimečná.:-)

  73. Ze vobec riesite tento stary hoax …
    http://www.hoax.cz/hoax/slovencina—nejtezsi-jazyk-na-svete/

  74. Hlavu Hore, a preco tento chybny post nevymazate alebo nezmenite namiesto toho aby ste sa rozculovali nad tym, ze nikto necita vas opravny post, ktory ste uverejnili o 2 tyzdne neskor? Ako to ma vobec niekto najst? Precitat cely vas blog? Nehnevajte sa, ale az taky zaujimavy nie je.

  75. Snazila som sa najst nieco o tej konferencie aj na zahranicnych strankach, ale nie je po tom ani chyru ani slychu… Na ostatnych weboch sa ani slovencina neobjavuje medzi top najtazsimi jazykmi…

  76. zuzf: preco by sme mazali? uplne bezne sa robi taka vec, ze jeden clanok sa dementuje druhym …. a stary sa nemaze, aby sa vedelo co sa dementuje …. ako to najst? ja neviem napriklad tu v komentoch je na to upozornenie? A to ci ej nas blog zaujimavy alebo nie nechaj prosim na ludi, ktory sem na web alebo aj na nase akcie chodia pravidelne

  77. @hlavuhore: kedze sa 27.9.2009 v Parizi ziadna spominana konferencia nekonala, vyzera to tak, ze autor clanku vedomo klame. Ak je vas blog o prinasani pravdivych informacii a zalezi mu na respekte, mali by ste prinajmensom ku tomuto postu pridat dodatok alebo uvod, ktory upozornuje na opravu, ktoru ste uverejnili. Ak je vas blog len o srande, mate pravdu, co je koho do toho ake nezmysly tu uverejnujete.

    11743 ludi na Facebooku uverejnilo link k tomuto clanku. Ludia, ktori na link kliknu nebudu citat dva tyzdne vasich postov alebo stovky komentov, aby sa dopracovali k tomu, ci je to pravda, alebo nie. Nepravdivej informacii pravdepodobne jednoducho uveria a posunu ju dalsim. Ako som uz povedala, ide o to, ci vam zalezi na tom, ake nepravdy rozsirujete, alebo na lacnej publicite.

  78. To Bernolák hovoril píš ako počuješ, nie Štúr :))

  79. lool sry cesi naj jazyk mate vy a okrem toho este v hlave nasrano taze gratulujem ,)

  80. Taky tomu neverim 🙂 Vim, ze slovensky (stejne jak cesky, polsky, rusky atd.) je dost tezky jazyk…napr. v porovnani s anglictinou nebo jeste necim. Jsem Rus a naucil jsem se cesky za 1 mesic, ted mluvim cesky uz 2 roky. A kvuli tomu bez problemu ted rozumim slovensky a polsky 🙂 Podle me rustina je tezsi (i kdyz ma pouze 6 padu), ma slozitejsi gramatiku, vice pravidel a vyjimek 🙂 Peace.

    P.S.: s i/y problemy nemam 😀

  81. http://www.juls.savba.sk/dokumenty/najtazsi-jazyk-na-svete.html
    no a teraz buď múdry prof.doc. co povies na toto?
    myslím, že sa ti podarilo oblafnúť kopec ľudí…

  82. Bože aky ste vsetci trapny.A nieje to jedno,vôbec na tom nezalezi ktory jazyk je najlahsi a ktory najtachsi.My ani sami nevieme poriadne svoj materinsky jazyk…..a je mi to jedno.Premna osobne to nic neznamena….Su horsie problemy ktore treba riesit a nie taketo zbytocnosti….Ja som slovak a pre mna je najkrajsi jazyk ten ktorym rozpravam cize slovensky…Pre cecha je to zase cestina pre rusa rustina…….Hlavna vec ze sme bratia a rozumieme si….

  83. neporovnavajte cestinu a slovencinu, slovak sa cestinu nauci hned, ces po slovensky sa nenauci za cely zivot =D

  84. Ale nazov clanku je pravdivy – Slovencina je najtazsi jazyk, ale pre autora 🙂

  85. tými vedcov?

  86. “spodobovanie , toto
    nenájdete už v žiadnom inom jazyku na tejto planéte (!)”

    Vela inych jazykov ma spodobovanie. Napr. Korejcina.

    BTW, sklonovanie japonskeho slova ‘Odoru’ – tancovat:

    http://www.japaneseverbconjugator.com/VerbDetails.asp?JapaneseVerb=odoru&VerbClass=1&EnglishVerb=dance

  87. Nik nerozprava spisovne slovensky.

  88. tiež nechápem prečo tam nie je aj čeština….mne sa čeština zdá byť ešťe ťažšia ako slovenčina

  89. To nie je pravda!

    http://www.juls.savba.sk/dokumenty/najtazsi-jazyk-na-svete.html -ja len na margo toho celeho

  90. a plus spominany ‘vede’ NEEXISTUJE

  91. pokiaľ viem vokatív bol dávno zrušený, a latinčina je omnoho ťažšia ako nejaká slovenčina s pár vybranými slovami…

  92. slovákovy stačí 2 slova píč@ a kokot

  93. Dobra kravina! Skuste sa ucit talianske slovesa.

  94. Možno má čeština 7 pádov a je podobná, ale v slovenčine je pri každej jednej, ale pri každej veci dodaných niekoľko výnimiek. A to že my nemáme ř? Máme ô. A okrem toho na Slovensku si niekedy ani samy navzájom nerozumieme, vďaka nárečiam. Súhlasím s tým, že máme najťažší jazyk.

  95. TYPICKI DEBILI SLOVACI!!KED SA NIECO OBJAVI V NAS PROSPECH, NABEHNU VASE DEBILNE NEGATIVNE KOMENTY!STUDOVAL NIEKTO Z VAS SLOVENCINU?PREDPOKLADAM, ZE NIE KED TOTO TU CITAM. SLOVENCINA NIE JE LEN O TYCH ZAKLADNYCH GRAM.KATEGORIACH, KTORE SA UCITE NA ZAKLADNEJ SKOLE!!SKUSTE SI PREJST MORFOLOGIOU, SYNTAXOU, VSETKYMI VYNIMKAMI, PRAVIDLAMI, ANI LEN NETUSITE AKE TIE VYNIMKY EXISTUJU. STUDOVALA SOM SLOVENCINU A MUSIM POVEDAT, ZE NEZNASAM TO, AKA JE TAZKA, NIKDY NEVIETE KEDY CO SPRAVNE POUZIT.SAME UCITELKY NA SKOLACH, CO VYUCUJU TENTO PREDMET MAJU S TYM PROBLEM. V TELEVIZII ROBIA CHYBY A ANI O TOM NEVEDIA! TAK SA MI TU PROSIM VAS NEHRAJTE NA NEVIEM KOHO A NEPOSUDYUJTE, KED NEVIETE. PRECO SA MALE DETI V SKOLKE NEMAJU PROBLEM NAUCIT NAPR.ANGLICTINU?SKUSTE PRIST DO ANGLICKA A UCTE TAKE DETI SLOVENCINU!

  96. naco sa hadat kvoli slovencine a cestine. mozno ma čeština ř, slovenčina ma zase ä a ô. ale myslim, ze o to tu nejde, skor o to, ze nemame sancu, aby sa nas jazyk po svete rozsiril, aj keby sa u nas zacali rodit deti s IQ nad 500 a na luniku 9 by vedci objavili najvacsie naleziska ropy na svete. takze nam neostava nic ine iba ucit sa cudzie jazyky, ved to nie je az taky problem, kedze su ovela lahsie ako ten nas. a kedze stat problem lunika 9 and company vobec neriesi, vdaka znalosti jazykov sa mozeme ostahovat my a nasu vladu tu nechame nech sa dalej prisposobuje neprisposobivym.

  97. To je taková blbost! ! !
    Pokud je vůbec pravda, že se tímto mnoho “vědců” zabývalo po několik let a došli k takovémuto závěru… 😀

  98. Clanok o slovencine aspon mohol pisat niekto iny ako madar. Tolko gramatickych preslapov … tss tss

  99. no tak tomu neverim so v nemecku ale na tu ich vyslovnos si nemozem zviknut ved je to katastrofa. ale aj tak som hrdy že som Slovak.

Komentáre sú uzavreté.