“ORWELLOVSKÝ” PLÁN EURÓPSKEJ ÚNIE NA MONITOROVANIE SPRÁVANIA

Európska Únia (EÚ) vyvíja “orwellovské” technológie navrhnuté na skúmanie Internetu a záznamov CCTV kamier kvôli “abnormálnemu správaniu”.

Päťročný výskumný program s názvom Project Indect má za ciel vyvinutie počítačových programov, ktoré fungujú ako “agenti” na monitorovanie a spracovávanie informácií z web stránok, diskusných fór, súborových serverov, P2P sietí a dokonca i jednotlivých počítačov. Medzi jeho hlavné ciele patrí “automatická detekcia hrozieb a abnormálneho správania či násilia.”

Európska komisia volá po vyvinutí “spoločnej kultúry” bezpečnostných zložiek v celej EÚ a výcviku 1/3 všetkých policajných dôstojníkov ohľadom európskych záležitostí v nasledujúcich piatich rokoch.

Podľa think-tanku Open Europe zvýšený dôraz na spoluprácu a zdieľanie informácií znamená, že európske policajné zložky pravdepodobne získajú prístup k citlivým informáciám udržiavaným políciou UK, vrátane britskej databázy DNA.

Taktiež sa očakáva strojnásobenie poctu britských občanov vydaných v súlade s kontroverzným európskym zatykačom.

Podľa oficiálnej web stránky pre Project Indect, ktorá vznikla tohto roku, medzi jeho hlavné ciele patrí “vyvinúť platformu na registráciu a výmenu operačných dát, získavanie multimediálneho obsahu, inteligentné spracovanie všetkých informácií, automatická detekcia hrozieb a rozoznanie abnormálneho správania alebo násilia.”

Stránka hovorí o “konštrukcii agentov priradených k neustálemu a automatickému monitorovaniu verených zdrojov, ako sú web stránky, diskusné fóra, Usenet skupiny, súborové servery, P2P siete, ako i jednotlivé počítačové systémy, budujúc internetovo založený systém získavania informácií, aktívny i pasívny.”

Separátny EÚ sponzorovaný výskumný projekt s názvom Adapts – Automatic Detection of Abnormal Behaviour and Threats in crowded Spaces – sa snaží vyvinúť modeli “podozrivého správania”, aby sa tieto dali automaticky detekovať pomocou CCTV a ďalších sledovacích metód.

Systém bude analyzovať výšku hlasov ľudí a spôsob ich pohybu, ako aj sledovať jednotlivcov v dave.

(Zdroj: The Telegraph, 19. september 2009)

3 komentáre

  1. no super

  2. ved ludom to este aj vyhovuje,napriklad Facebook,naco by co zistovali ked im tam kazdy dobrovolne prispeje do databazy informaciami a este sa aj pekne oskupinkuje,
    GO SION GO!!

  3. bastard tak to suhlasim…

Pridaj komentár