Peňažný experiment na ostrove Guernsey – Louis Even

Guernsey je malý ostrov v anglickom kanáli, s anglo-normanskou populáciou, bližšie k francúzskemu, než anglickému pobrežiu.

Na konci napoleonských vojen bol tento ostrov, podobne ako niektoré krajiny, po fyzickej i finančnej stránke, zúbožený.

 

Žiadne peniaze

 

Potrebné boli vlnolamy, cesty, trhoviská. Nebol problém s pracovnou silou, no neexistovali peniaze na zaplatenie týchto prác.

Peniaze, používané ľuďmi na ostrove, boli peniaze z Anglicka, libra šterlingov. No ako po každej vojne, finančníci obmedzovali peniaze, ktoré šírili na financovanie masakier, a libry boli všade nedostatkom.

Ostrov mal autonómnu vládu, „Štáty Guernsey“. Mal teda všetky práva prisúdené zvrchovanej vláde, medzi inými právami, právo regulovať objem peňazí v obehu v krajine. No nie viac ako akákoľvek iná krajina, Štáty Guernsey mali v pláne tento zvrchovaný prerogatív vykonávať.

 

Inteligentný guvernér

 

Ostrov hlavne potreboval novú tržnicu a preto bol vytvorený výbor, ktorý sa o to mal postarať. Výbor zašiel za guvernérom, aby mu situáciu vysvetlil:

„Potrebujeme novú tržnicu, ale nemáme žiadne peniaze na jej stavbu.“

„Z akých materiálov idete stavať?“ opýtal sa guvernér.

„Z kameňa a dreva.“

„Máte ich na ostrove?“

„Iste, v hojnom počte.“

„Máte robotníkov?“

„Áno, ale chýbajú nám peniaze.“

„Nemôže peniaze vydať parlament?“ opýtal sa guvernér.

 

Nový nápad!

 

Táto myšlienka členom výboru, ktorí otázku peňazí nikdy neanalyzovali, nenapadla. Vedeli, odkiaľ vziať peniaze, keď nejaké boli k dispozícii, no nikdy ich nenapadlo, aký je vlastne počiatok peňazí a ako ich možno vytvoriť.

Metóda zdanenia, keď peniaze boli k dispozícii, bola známa. No metóda zavedenia peňazí, keď tie chýbali, bola pre našich administrátorov novinkou.

 

Vydávanie národnej meny

 

Pripravil sa odhad nákladov a Štáty vytlačili potrebné peniaze, ktorými boli vyplatení tí, ktorí na projekte pracovali alebo naň poskytli materiál.

So zavedením novej meny do obehu sa výmeny medzi ľuďmi urýchlili. Robotníci navštevovali predajcov, predajcovia producentov, a tí nakupovali dostatok na zvýšenie svojej produkcie

Mena bola všade akceptovaná. Vláda prijala opatrenia proti inflácii nariadením, že peniaze budú sťahované prostredníctvom daní, takže sa nebudú akumulovať. A skutočne, peniaze boli stiahnuté daňami presne podľa plánu. Keďže si však zvýšená aktivita vyžadovala zodpovedajúci objem peňazí, vláda vydávala ďalšie bankovky pre ďalšie projekty.

12. októbra 1822 bola nová tržnica hotová a otvorená. Ani penny verejného dlhu na tomto verejnom projekte.

 

Intervencia bankárov

 

V čase pôvodnej emisie na ostrove nebola žiadna banka. To bezpochyby vysvetľuje, prečo voči vydaniu štátnych peňazí neexistovala žiadna opozícia.

No desať rokov po prvej emisii sa ostrov stal tak prosperujúcim, vďaka aktivite umožnenej dostatočným objemom peňazí, že si anglické banky začali ostrov všímať pozornejšie.

Anglickí bankári založili na ostrove svoje pobočky a opäť priviedli populáciu k ortodoxným pravidlám. „Je nezdravé,“ tvrdili, „nechať vládu financovať svoje projekty bez zadĺženia.“

Bankári robili všetko možné, aby zastavili ďalšie emisie bankoviek, pre zavedenie systému úročených pôžičiek vláde a na odsávanie štátnych peňazí z ostrova, ktoré boli v obehu.

Napriek odporu bankári svoj cieľ – svojimi zvyčajnými metódami – dosiahli, a 9. októbra 1836 Štáty Guernsey abdikovali na svoj zvrchovaný prerogatív kontroly objemu peňazí. Od tej doby objem národnej meny postupne klesal, nahrádzaný peniazmi vydávanými súkromnými bankármi vo forme pôžičiek, privádzajúcich ostrov do zadĺženia.

 

Prečo finančný problém?

 

Ako vidíme, s prírodnými zdrojmi, pracovníkmi a štipkou sedliackeho rozumu žiaden finančný problém neexistuje.

Keď však prefíkaní vykorisťovatelia chcú regulovať ekonomické aktivity v súlade so svojou mocou a ziskom, finančný problém vyvstáva.

Samozrejme, mysle v snahe po argumentoch ospravedlňujúcich súčasný režim budú tvrdiť, že Guernsey bol iba bezvýznamný malý ostrov; že kontrola objemu peňazí predstaviteľmi ľudu je dobrá pre malú krajinu, no nie pre krajinu veľkú.

V poriadku. Zapamätajte si, proti čomu títo páni dnes namietajú. Budúci týždeň tí istí páni budú tvrdiť, že peňažný problém sa nedá správne riešiť na malom území či provincii, ale musí byť povznesený na federálnu či dokonca medzinárodnú úroveň!

V Guernsey v rokoch 1820-1836 ešte sociálny kredit neexistoval. Niet pochýb, že doba a miesto neumožňovali zaviesť dividendu spotrebiteľom. No existovala bezdlhová národná mena, vydaná v súlade s možnosťami pre naplnenie potrieb.

Vydanie národnej meny Štátmi Guernsey nespôsobilo ani infláciu, ani nezamestnanosť. Vytvorili aktivitu a prosperitu. No tieto peniaze nestvorili žiadnych otrokov, a práve z tohto dôvodu bankári intervenovali.

13 komentárov

  1. vlastna uvaha?

  2. nokia: nie, asi ta to sokne ale nie … je to fakt nie vymysel

  3. pekné čítanie….

    na takúto tému by tu toho mohlo byť aj viac…..

  4. tak pozhanaj a pošli na hh, ni len na tácke predsunuté všetko dostať…

  5. takeho citania bude viac, len treba pockat, nestiham vsetko naraz :-)))

  6. A keď som Vám niekoľkokrát písal o vlastných menách fungujúcich v pospolitostiach na Slovensku?

  7. A ostava to stale dlhom free to čo si opisal.
    Robotnici niečo vytvorili, tak im niečo boli dlžní a dlh splatili peniazmi.
    A robotníci udržiavali kolobeh na vlastné potreby a spletenie dlhu za ne.
    Je to dlh. Veď sa aj pýtame: ,,čo som ti dlžný?,,
    Akékoľvek vyplatené peniaze takto fungujú.
    Takto sa razili mince, a takto aj vznikli peniaze.
    A aj stale vznikajú.
    A takto sa dá vyrobiť aj z nuly vlastná mena. Prvé peniaze su mrtve. Nadobudnu hodnotu iba krytím. Tým pádom sú ale okamžite ,,dlhom,,. A že tu boli kryté prácou a vyplatením dlžoby za odvednú prácu je uplne prirodzené zavedenie peňazí.
    Len tam chýba akosi rozpísanie podstaty tohto zavedenia.

  8. treba v nasich radoch co najviac ekonomov, tak studujte deti moje,.. studujte

  9. no, zeby ta alternative monetarne systemy ucili na vyske, o tom velmi pochybujem…treba rozhlad, ale ten v skole dostanete len v zakladoch..kto dalej nebude citat, smolu ma..

  10. Štipkou sedliackeho rozumu žiaden finančný problém neexistuje.. to naši politici nevedia… alebo nechcú vedieť ….lebo slúžia niekomu inému ako občanom..

  11. Ked som sem teraz išiel tak s tím že tu bude už určite nový článok a NIČ….

  12. Bloodwer: a tym si akoze co chcel povedat?mame aj ine cinnosti a nie vzdy je cas napisat, alebo sem dat clanok v pravidelnom intervale. A hlavne, ono nie je tolko ludi, ktory by nam prispievali .. ale nech sa paci…co tak nejaky napisat????

  13. nuz, na kritizovanie by ludi bolo neurekom…ale recami su akcni mnohi…

Pridaj komentár